SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mariborska nadškofija za rešitev pred bankrotom zastavila vse svoje nepremičnine (video)

1

termometer

 | Foto:
Nadškofija Maribor je po večletni agoniji dosegla dogovor z bankami o reprogramu 26-milijonske obveznosti. S tem se je izognila stečaju, a je morala v zameno zastaviti vse nadškofijske nepremičnine.

V Nadškofiji Maribor, kjer so po zlomu cerkvene finančne piramide in odstavitvi dolgoletnega nadškofa metropolita dr. Franca Krambergerja več kot tri leta hodili na robu bankrota, so se očitno le izognili najhujšemu. Po pogajanjih z bankami upnicami, ki so jim grozile z zasegom gozdov, cerkva in eminentnih nadškofijskih poslopij v središču Maribora, naj bi v zadnjih dneh le dosegli dogovor, v Dnevniku piše Tomaž Modic.

Nadškofija mora šele leta 2020 poravnati za 26,2 milijona evrov obveznosti Kleriki so bančnike prepričali o dolgoročnem reprogramiranju kar 26-milijonske nadškofijske obveznosti, v zameno pa so morali zastaviti vse premoženje nadškofije. Dokumenti časnika Dnevnik razkrivajo, da so posojilno pogodbo sklenili z Banko Sparkasse v avstrijski lasti. Vodi jo Andrej Plos, nekdanji član uprave NKBM, ki je tudi sama globoko nasedla zaradi radodarnega financiranja cerkvenega poslovnega omrežja.

V skladu z dogovorom mora nadškofija šele leta 2020 poravnati za 26,2 milijona evrov obveznosti, za kar bo morala plačevati šestodstotno letno obrestno mero.

Nadškofija do vratu zadolžena pri najmanj štirih slovenskih bankah v tuji lasti Ali so v reprogram vključene tudi druge banke upnice, pri čemer bi Sparkasse igral vlogo njihovega agenta, ali pa je avstrijska banka po novem edini financer nadškofije, še ni znano. Dejstvo pa je, da je bila nadškofija do vratu zadolžena pri najmanj štirih slovenskih bankah v tuji lasti, in sicer Sparkasse, Raiffeisen, BKS Bank in Unicredit.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin