Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2019,
15.16

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,61

10

Natisni članek

Alenka Ermenc Miha Škerbinc Žan Mahnič KNOVS

Četrtek, 13. 6. 2019, 15.16

4 leta, 10 mesecev

Mahnič: Zaslišanje Škerbinca postavlja Erjavca na laž #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,61

10

Žan Mahnič | Zaslišanje Mihe Škerbinca obrambnega ministra Erjavca postavlja na laž, je po seji Knovsa poudaril Žan Mahnič (SDS). | Foto STA

Zaslišanje Mihe Škerbinca obrambnega ministra Erjavca postavlja na laž, je po seji Knovsa poudaril Žan Mahnič (SDS).

Foto: STA

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je danes zaslišala nekdanjega brigadirja Miho Škerbinca. Kot je po seji povedal podpredsednik komisije Žan Mahnič (SDS), današnje pričanje in tudi dokumentacija, ki jo je Knovsu posredoval Škerbinc, postavljata na laž ministra za obrambo Karla Erjavca.

Zaslišanje je po besedah podpredsednika Knovsa Žana Mahniča pokazalo, da brigadir Miha Škerbinc ni neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice Generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc in da tudi ni odgovoren za nočno streljanje na vadišču na Počku. To naj bi dokazoval tudi dokument, ki ga je predal komisiji.

Knovs zaslišal Škerbinca, Mahnič nad Erjavca. Novinar: Vitomir Petrović. Video: Planet.


Miha Škerbinc
Novice Brigadir Škerbinc podal ugovor na razrešitev, sindikat od Erjavca zahteva opravičilo #video

Mahnič: Škerbinc zanikal, da bi neprimerno govoril o zdravju Ermenčeve

Škerbinc je pred komisijo med drugim pojasnil, da v Slovenski vojski obstaja skupina neformalnih informatorjev, ki je odgovorna za tako imenovano ovaduštvo oziroma za to, da med pripadniki širi različne govorice, tudi izmišljene. Na ta način je do njega prišlo več govoric, ki so se pozneje izkazale za povsem neresnične.

Brigadir Miha Škerbinc je na zaslišanju pred člani Knovsa poudaril, da ni neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice Generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc. | Foto: STA , Brigadir Miha Škerbinc je na zaslišanju pred člani Knovsa poudaril, da ni neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice Generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc. Foto: STA ,

Na ta način so se pojavili govorice in medijski zapisi o tem, da naj bi bila načelnica generalštaba zamenjana, čemur pa je Škerbinc, kot je danes po besedah Mahniča pojasnil komisiji, ostro nasprotoval. Tudi na postroju Škerbinc, kot je zatrdil komisiji, ni neprimerno govoril o zdravstvenem stanju Ermenčeve. Dodal je, da to lahko potrdi tudi 200 prič.

Dejal naj bi le, da se mu zdi nesprejemljivo in zavržno, da se načelnico obravnava na tak način, da ima dovolj tega, da se po vojski in v medijih širijo govorice o njenem zdravstvenem stanju, in da takšne govorice slabijo ugled Slovenske vojske, je Škerbinčeve besede povzel Mahnič. Zadeve je torej Škerbinc, kot je dejal Mahnič, poskušal pomiriti. Kljub temu je Škerbinc danes dejal, da dopušča možnost, da je njegov govor kdo v postroju razumel napačno.

Karl Erjavec, Borut Pahor in Alenke Ermenc
Novice Ocena pripravljenosti vojske za delovanje v vojni spet nezadostna #video

"Če je vojska streljala do treh zjutraj, to pomeni, da so bile to usmeritve ministra"

Za zaslišanja, ki so jih na poveljstvu sil opravili pripadniki obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo, je Škerbinc dejal, da so bila nenavadna, vprašanja pa sugestivna. Kot je pojasnil, njega ni konkretno nihče neposredno vprašal, ali je neprimerno govoril o zdravstvenem stanju Ermenčeve. "Brigadir Škerbinc je rekel, da ga ne moti to, da je bil razrešen, pač pa način. Nečloveški način," je povedal Mahnič.

V javnosti so se konec marca pojavile govorice o slabem zdravstvenem stanju generalmajorke Alenke Ermenc, pa tudi navedbe, da naj bi obrambni minister Karl Erjavec razmišljal o njeni zamenjavi. | Foto: STA , V javnosti so se konec marca pojavile govorice o slabem zdravstvenem stanju generalmajorke Alenke Ermenc, pa tudi navedbe, da naj bi obrambni minister Karl Erjavec razmišljal o njeni zamenjavi. Foto: STA ,

Podpredsednik komisije je povzel tudi Škerbinčevo pojasnilo glede nočnega streljanja na Počku. V zvezi s tem je Škerbinc komisiji izročil dokument oziroma poročilo o izvajanju aktivnosti na omenjenem vadišču. To poročilo je ministru za obrambo Karlu Erjavcu posredovala Ermenčeva, v njem pa med drugim zapisala, da je Slovenska vojska dosledno izvajala vsa prejeta navodila v zvezi z aktivnostmi na vadišču.

Tako je tudi v primeru spornega streljanja načrtovanje in izvajanje aktivnosti po besedah Mahniča potekalo skladno z dogovorom in usmeritvami vlade ter ministrstva za obrambo. "Če je Slovenska vojska streljala do treh zjutraj, to pomeni, da so bile to usmeritve ministra," je dejal Mahnič.

Dokument, ki ga je načelnica poslala ministru, je zato po prepričanju poslanca SDS na laž postavil ministra za obrambo in opral izmišljene krivde Miho Škerbinca. Erjavec po njegovih besedah namreč trdi, da naj bi Škerbinc kršil linijo poveljevanja in da nočno streljanje ni bilo načrtovano.

Alenka Ermenc
Novice Pahor izrekel podporo Ermenčevi, Erjavec o menjavi ne razmišlja #video

Poslanec SDS prst usmerja v Erjavca

Erjavec je v odgovoru na interpelacijo poudaril, da ni v nobenem primeru presegel pooblastila in da ne zavaja ali laže javnosti. Okoliščine nočnega streljanja na Počku so, kot je navedel, med drugim vplivale na njegovo odločitev, da je sprejel predlog Ermenčeve in Škerbinca razrešil dolžnosti poveljnika sil. Ta je po Erjavčevih navedbah odgovoren za nezaželeno nočno streljanje na Počku in za škodljive posledice, ki so nastale pri tem.

Med drugim je minister spomnil, da je vlada 24. januarja letos potrdila načrt vaj, kar pomeni, da bi morali vsebinski nosilci, torej poveljstvo sil in predstavniki tujih oboroženih sil, ustrezno uskladiti nadaljnje dejavnosti. "Do tega očitno ni prišlo, zato ne drži trditev, da je vaja potekala v skladu z vladno odobritvijo," je zapisal.

Obrambni minister Karl Erjavec je v odgovoru na interpelacijo poudaril, da ni v nobenem primeru presegel pooblastila in da ne zavaja ali laže javnosti.  | Foto: STA , Obrambni minister Karl Erjavec je v odgovoru na interpelacijo poudaril, da ni v nobenem primeru presegel pooblastila in da ne zavaja ali laže javnosti. Foto: STA ,

Erjavec je v odgovoru na interpelacijo spomnil tudi na poročilo Ermenčeve z datumom 30. marec, ki pa po njegovem mnenju ne vsebuje podrobnejše analize izvajanj aktivnosti na Počku in analize vseh izdanih dokumentov, povezanih s to vajo. Kot pravi minister, se je opredelila le do aktivnosti Slovenske vojske glede na omejitve iz dogovora in glede aktivnosti v povezavi z obveščanjem zainteresirane javnosti o aktivnostih na vadišču.

Iz zaključka poročila Ermenčeve, ki so ga pridobili tudi mediji, sicer izhaja, da vojska pri izvajanju aktivnosti na Počku dosledno upošteva vse dogovore, ki so bili v preteklosti sprejeti med Morsom in Občino Postojna. Prav tako je zapisano, da so upoštevali usmeritve ministra za obrambo. Glede na navedbe v medijih konec marca, da vojska ni upoštevala navodil ministra, je v poročilu še predlog, da se z vsebino seznani tudi urad predsednika republike.

Komisija je sklenila, da bo v nadaljevanju opravila še pogovor z načelnico generalštaba, s pripadniki OVS, ki so sodelovali pri zaslišanjih v poveljstvu sil, in z direktorjem OVS Dejanom Matijevičem, je še povedal Mahnič.

Ne spreglejte