Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 2. 2014,
13.03

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Igor Lukšič Mercator Uroš Čufer

Sreda, 26. 2. 2014, 13.03

5 let, 8 mesecev

Lukšič rohni proti Mercatorju in mijavka proti Čuferju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Proces prodaje Mercatorja predsednik SD Igor Lukšič označuje za barantanje, vidi pa tudi elemente izsiljevanja. O nepremičninskem davku pravi, da so se pustili prepričati finančnemu ministru Čuferju.

"To, kar se nam dogaja s prodajo Mercatorja, je po oceni SD predvsem izkaz tega, da v tej državi nimamo skupne volje, kaj narediti. Socialni demokrati smo bili večkrat zelo glasni in smo poskušali narediti tako, da Mercatorja ne bi prodali že v času vlade Janeza Janše in tudi zdaj, ko ga prodajajo banke," je dejal Lukšič na novinarski konferenci.

Kdo izsiljuje, kdo kupuje za drobiž? Po njegovem prepričanju proces prodaje vodi bančna logika, namesto da bi ga strateška. "Gre za čedalje bolj netransparentne poteze, ki državo in vse, ki so za to odgovorni, delajo za nekredibilne in nesposobne odgovornega ravnanja. Izkazalo se bo, kot da smo lahek plen izsiljevanja teh ali onih skupin, kar je nesprejemljivo." Skrb vzbujajoče je tudi, da je lahko Pivovarna Laško v tem procesu "nek drobiž", še pravi predsednik SD, ki ne govori o konkretnih imenih.

Kdo tega ne bo mirno gledal? V drugi največji vladni stranki si želijo, da bi odločevalci še enkrat premislili o dolgoročnih učinkih, ki morajo prevladati nad kratkoročnimi koristmi glavnih akterjev prodaje. "Preveč stvari se je že zgodilo v tem času, ki so odmik od prvotnih dogovorov, da bi to lahko mirno gledali, čeprav kot stranka na to neposrednega vpliva nimamo."

Minister Čufer naj vozi po dveh tirih … Glede nepremičninskega davka je Lukšič dejal, da so se pustili prepričati ministru za finance Urošu Čuferju, čeprav so bili bolj naklonjeni kriznemu davku. "Zdaj smo v razmerah, ko se je izkazalo, da to ni bila najboljša rešitev. Verjetno bi bilo dobro, da bi minister delal po dveh tirih." Po eni strani bi moral pripravljati "rezervni scenarij" za primer izpada 200 milijonov evrov iz proračuna, kolikor bi prinesel davek, ki je v presoji ustavnega sodišča.

… in reši, kar se rešiti da Lukšič je dejal, da so naklonjeni nekaterim rešitvam, ki bi nadomestile omenjeni izpad, a o njih ni želel govoriti. Na drugi strani pa bi moral Čufer nadaljevati priprave na pobiranje davka, upoštevati dozdajšnje pripombe in poskušati "rešiti, kar se rešiti še da", je še dejal predsednik Socialnih demokratov.

Ne spreglejte