SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lukšič: Pokojninska reforma da, a le ob soglasju s sindikati

2

termometer

 | Foto:
Vlada bi morala pokojninsko reformo in reformo trga dela graditi na predlogih prejšnje vlade in ob soglasju s sindikati in upokojenci ter ne bi smela eksperimentirati z "neoliberalno potjo".

V tem primeru si vlada podpore SD ne more obetati, je dejal predsednik SD Igor Lukšič na novinarski konferenci. "Če mislijo, da bomo podprli karkoli, kar bodo prinesli na mizo, zaradi tega, ker je reforma nujna, se motijo." Lukšič je v tem kontekstu omenil tudi razdvajanje ljudi po ideoloških kriterijih, kot je bilo tisto glede nižanja pokojnin v zakonu o uravnoteženju proračuna. SDS zagovarja rešitve, ki jih je rušila na referendumih Predsednik Socialnih demokratov pričakuje, da bo vlada čim prej pripravila predloge pokojninske reforme ter zakonov o delovnih razmerjih in o preprečevanju dela na črno. V zakonodajo bi morala vključiti že usklajene rešitve iz časa prejšnje vlade in dodatno uskladiti še neusklajeno, zlasti s sindikati in upokojenci. "Pokojninska reforma je po našem mnenju nujna zaradi demografskih sprememb. Ta korak je Slovenija pripravljena narediti. Na vladi je, da to izpelje," je dejal Lukšič in spomnil na nasprotovanje SDS rešitvam, ki so lani padle na referendumih. Govorjenje, da je pokojninska reforma zdaj nujna, SDS zbija kredibilnost. "To se kaže tudi v tem, da je podpora vladi padla pod 20 odstotkov." Čeprav so pozno ugotovili, da je reforma nujna, je to za Slovenijo dobro, je dejal nekdanji šolski minister. Bonitetne ocene padle zaradi olajšav bogatim Lukšič ima svoje videnje vzroka za padanje bonitetnih ocen. Slovenija po njegovem mnenju izgublja kredibilnost, ker je parlament na isti seji, na kateri je ratificiral pakt o fiskalnem pravilu, potrdil tudi spremembo davčne zakonodaje, s katero je bogatejše razbremenil za 250 milijonov evrov letno. "Ratificiramo fiskalno pravilo, na isti seji pa za 250 milijonov evrov strukturno zmanjšamo prilive v proračun. Kdo nam bo verjel, da nam gre za to, da bomo v tej državi uravnotežili proračun?"

Bogate bolj obdavčiti Lukšič je prepričan, da je treba v imenu pravičnosti bistveno bolj obremeniti bogate. "Ta vlada je v letih od 2004 do 2008 in tudi v prvem letu zdajšnjega mandata bogate razbremenjevala. To je tudi eden od razlogov, da smo v finančni krizi."

Kdo je izkopal bojne sekire? Sicer pa Lukšič pravi, da se začenja politična jesen, da so vsi akterji na svojih položajih in da nekateri tudi že izkopali bojne sekire. "Mi se jim ne bomo pridružili," je dejal predsednik SD in na vprašanje, kdo je odkopal bojne sekire, odvrnil: "Vidite, kaj se dogaja v Sloveniji in kaj se praznuje." O imenih ni želel govoriti in dodal, da za zdaj razmere še niso kritične.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin