SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lukšič: Podpora privatizaciji odvisna od varovalk pred prodajo

3

termometer

 | Foto:
SD ni naklonjena prodaji 15 podjetij v državni lasti, a dokončnega stališča druga največja vladna stranka še ni oblikovala, je dejal predsednik SD Igor Lukšič.

"Kako se bomo dokončno odločili, bo seveda odvisno tudi od druge strani – koliko prepričljivih mehanizmov bo pripravljena vgraditi, da ne bo prišlo do razprodaje," je dejal Lukšič na novinarski konferenci.

SD ne pusti, da se koalicija ne usklajuje Spomnil je na zapleta, ko sta finančni minister Uroš Čufer in Pozitivna Slovenija brez usklajevanja pripravila seznam podjetij za razpravo na vladi in na sejo parlamentarnega odbora za finance, ki je bila nato preložena na konec junija.

Kaj pa če se poslanci SD vzdržijo? "Če bomo zaslutili, na kar kažejo nekateri indici, da gre tu le za kakšno drugo ekipo, ki bi rada prišla do provizij v primerjavi z ekipo prejšnje vlade, se bomo seveda odločno postavili proti temu," je dejal predsednik Socialnih demokratov. Ni izključil tudi možnosti, da bi poslanci o seznamu podjetij odločali na julijski seji in da bi se poslanci SD pri glasovanju vzdržali.

Kdo je bolj radikalen, kdo izvaja solo akcije? Na vprašanje o razkoraku med njegovimi stališči in stališči poslancev glede privatizacije je Lukšič dejal, da bodo na koncu glasovali poslanci, a je spomnil tudi na nedavna stališča poslancev, ki so bila še bolj radikalna od njegovih. Predsednik SD Lukšič je še povedal, da je prva prioriteta SD, da ne pride do razprodaje, druga pa politična stabilnost, zato je koalicijske partnerje posvaril pred "solo akcijami" in pozval k usklajevanju.

Sodba v zadevi Patria prelomna Glede sodbe v primeru Patria je Lukšič dejal, da gre za veliko sodbo, ki predstavlja prelomnico. "Opozarjal sem, da je za Slovenijo sprega med politiko in gospodarstvom slaba, sprega, ki je na nek način razredna, da politični in ekonomski vladajoči razred, okupirata tudi sodno vejo oblasti. S to sodbo se je zgodil preobrat. Obstaja upanje, da sodni sistem ne bo instrument najbogatejših ljudi."

Ko Lukšiča navdihnejo Janševe knjige Lukšič je še prepričan, da je Slovenija s sodbo z "okopov prišla do premikov" in je tako uporabil metaforo s pomočjo dveh naslovov knjig predsednika SDS Janeza Janše. Glede "intenziviranja političnega boja" po sodbi v primeru Patria pa je Lukšič dejal, da morajo vse demokratične sile narediti vse, kar je v njihovi moči, da "ne bomo talci boja za lik kogarkoli od obtoženih", da se ne bodo okrepile avtoritarne sile in tudi sile, ki bodo delile na naše in vaše.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin