SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lukšič opozarja na to, da Slovenija ne sme postati kolonija

1

termometer

 | Foto:
Na Uršlji gori so obeležili obletnico ustanovitve socialne demokracije na Slovenskem. Predsednik SD Igor Lukšič je ob tem poudaril, da socialna demokracija ni muha enodnevnica.

Lukšič je ob 117-letnici ustanovitve socialne demokracije na Slovenskem poudaril, da morajo evropske volitve spremeniti razmerje sil med socialnimi demokrati in konservativci, saj zadnji "silijo Evropo, da jemlje denar na periferiji in ga daje v nemške banke".

Kam gre denar slovenskih davkoplačevalcev "Slovenija ustvari 1,4 milijarde evrov letno več kot porabi. Kam to gre? Za kakovost življenja v Nemčiji in v ZDA," je dejal in opozoril, da nemški delavci dobijo več zaradi osrednjega položaja v Evropi.

Poudaril je, da se mora socialna demokracija ponovno mednarodno organizirati, da "preprečimo kapitalu, da seli potenciale v oaze". "Temu je treba na svetu narediti konec," je pozval. Dodal je, da so socialdemokrati na evropski ravni izračunali, da lahko Slovenija v treh letih in pol poplača svoja posojila, če ji uspe pridobiti nazaj sredstva iz davčnih oaz.

"Današnja kriza predvsem kriza vrednot desnice" Dotaknil se je tudi privatizacije slovenskih podjetij. "Ne bomo in nočemo biti kolonija. Vprašanje državnega premoženja je vprašanje razmerja med kolonijo in državo," je opozoril.

Poudaril je, da so se socialdemokrati v zgodovini že večkrat uprli ideji neoliberalne Evrope in da so proti temu tudi danes. Po njegovem mnenju se radikalizacija danes dogaja zlasti na desnici. "Kriza, ki je prišla, je kriza vrednot predvsem desnice in ne levice," je poudaril.

Ob tem je pozval k spoštovanju odločitev sodišč. "V Sloveniji se je začel proces čiščenja in očiščevanja. Končno so temu začela slediti tudi sodišča in se opogumila, da sodijo tudi po pravičnosti in ne samo po procesnem pravu," je dejal in dodal: "Sodišča imajo to nalogo, naša naloga je, da podpremo pravičnost na sodišču. Brez tega država ne bo naredila nobenega koraka naprej."

Pohvale ministrici, ki je v treh mesecih našla denar za zaposlitev deset tisoč mladih Opozoril je tudi na uspeh ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak, sicer ministrice iz kvote SD, ki je v treh mesecih našla denar za zaposlitev deset tisoč mladih. "Prejšnji vladi s tem ni uspelo narediti nič," je dejal.

Lukšič meni, da v državi razen SD ni druge politične sile, ki bi imela tako globoke korenine in jasno poslanstvo. Ob tem je dejal, da je v stranki mesto za vse tiste, ki so se v zgodovini bolj radikalizirali. "Imamo široko srce in dovolj prostora za celotno levico in levo sredino," je dejal.

Hkrati je Lukšič danes katoličanom ob Marijinem vnebovzetju zaželel vesele praznike. Pričakuje pa, da bodo tudi oni priznali del praznika, ki so si ga v SD vzeli zase.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin