Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 12. 2013,
13.06

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Igor Lukšič SD vlada Solidarnost

Torek, 17. 12. 2013, 13.06

5 let, 8 mesecev

Lukšič: Kolektivno vodstvo smo prakticirali v Jugoslaviji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Koalicija je delo dobro opravila, glede dveh ministrov pa je prav, da si je premierka Bratuškova vzela čas za razmislek, pravi predsednik SD Igor Lukšič, ki je kritičen do nove stranke Solidarnost.

"Nekaj glavnih nalog je bilo dobro opravljenih, koalicija je delo na splošno gledano dobro opravila, zato si zdaj zastavlja nove cilje in prednostne naloge za naslednji dve leti do rednih volitev 2015," je dejal Lukšič na novinarski konferenci.

Adijo, neoliberalci Za Slovenijo je najprimernejši tržno-socialni model gospodarstva, zato se mora posloviti od modela, ki so ga vsiljevali neoliberalci in ki vključuje zaostrovanje konkurenčnosti in zmanjševanje socialne države, pravi Lukšič. Omenil je pritiske na znižanje minimalne plače in opozoril, da je nemška konservativno-socialdemokratska koalicija minimalno plačo zapisala v koalicijsko pogodbo.

Operativnost Jakiča in Omerzela "Prav je, da si je koalicija in predsednica vlade Alenka Bratušek vzela nekaj časa, da preveri, kaj se je dogajalo, da vidimo, kakšna je konkretna odgovornost obeh ministrov in kako naprej. Zame je ključno, da sta oba ministra operativna, da njuna prisotnost v vladi omogoča, da delo na resorju teče in ne ogroža kredibilnosti ministrstva in vlade," pravi Lukšič o dveh ministrih, ki "visita".

Namenoma je pretiraval, ko se je vprašal, ali je lahko vsak "obisk policista razlog za odstop". Na drugi strani pa politiki ne odstopajo, čeprav je že znana sodba sodišča. Kako se bo Bratuškova na koncu odzvala glede odgovornosti obrambnega ministra Romana Jakiča in ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela, pa je drugo vprašanje. V SD bodo imeli jasno stališče, ko bodo na vrsti interpelacije.

Nove stranke, novi položaji Na ustanovitev vstajniške stranke Solidarnost se je Lukšič odzval z besedami, da so v levosredinskem prostoru od leta 1990 nastale številne stranke, od katerih so se nekatere pozneje pridružile SD. Velikokrat se je izkazalo, da posameznike zanimajo le položaji. "Vprašanje je, koliko se bomo mi ta šport še šli."

V kolektivnem vodstvu vsak, ki se je prijavil Doseg stranke Solidarnost se vidi po tem, da je v kolektivno vodstvo prišel "vsak, ki se je prijavil", trdi predsednik Socialnih demokratov. "Kolektivno vodstvo smo prakticirali pred razpadom Jugoslavije. Takrat so stranke vehementno zagotavljale, da posameznik ne more voditi organizacije." Dobro pri Solidarnosti pa je, da je vodstvo mlado, saj so s tem dali sporočilo mladi generaciji, da se mora politično organizirati, še meni Lukšič.

Ne spreglejte