Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
5. 2. 2015,
11.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

komunala Škofja Loka

Četrtek, 5. 2. 2015, 11.14

8 let

Loška komunala se draži: znesek na položnici lahko tudi 200 odstotkov višji

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Škofjeloškim gospodinjstvom preti, da bodo porabo pitne vode ter odvajanje in čiščenje vode plačevali 78 odstotkov več. V večstanovanjskih objektih je podražitev storitev lahko tudi 200-odstotna.

Mestni svet občine Škofja Loka je pretekli četrtek sprejel odlok, s katerim se bo občanom povišal strošek oskrbe s pitno vodo, danes imajo na mizi še odločanje o povišanju cen za odvajanje ter čiščenje komunalne in padavinske vode.

Podražile se bodo naslednje storitve: - za 10 odstotkov oskrba s pitno vodo, - za 135 odstotkov odvajanje vode, - za 124 odstotkov čiščenje komunalne in padavinske vode.

V blokih bodo položnice tudi do 200 odstotkov višje Za povprečno gospodinjstvo, ki na mesec porabi 18 kubičnih metrov vode, to skupaj pomeni 78 odstotkov višji znesek na mesečni položnici – namesto zdajšnjih 23,08 evra bo gospodinjstvo odštelo 41,13 evra.

Spremembe bodo še posebej udarile po stanovalcih večstanovanjskih objektov, navaja mestni svetnik in nekdanji škofjeloški župan Igor Draksler. Po njegovih izračunih bodo ti stanovalci, ki "zdaj plačajo 316 evrov, po novem plačali 644 evrov, kar je že 203-odstotno povišanje cen".

Cene bi morali dvigniti že lani aprila Da se bodo storitve slej ko prej podražile, so se zavedali vsi. Gre za uskladitev cen z uredbami in zakonodajo v državi, usklajevanja pa ni bilo več let. Po navedbah župana Mihe Ješeta je bila cena za kanalizacijo dvanajst let zamrznjena in ni več pokrivala vseh stroškov.

Dejansko bi se cene morale dvigniti že lani aprila, je opozoril Draksler. Prepričan je, da se je Ješe, ki je bil župan tudi v prejšnjem mandatu, temu namerno začasno izognil, saj so bile jeseni lokalne volitve. Ješe je očitke zavrnil, češ da cen niso želeli spreminjati pred koncem investicijskih del v vodooskrbi in kanalizaciji, ki so bila končana komaj decembra lani.

Krajani županu trkajo na vest: To lahko sproži socialno bombo V mestni opoziciji in skupini občanov, povezanih v civilno pobudo, so prepričani, da je dvig cen prevelik. "Na letni ravni bodo stroški višji od 200 do 250 evrov in s tem bo nekdo lahko postal socialni problem. Za občino to lahko pomeni socialno bombo," opozarja predsednik krajevne skupnosti Godešič Matjaž Krajnik.

Na njegovo pobudo so v ponedeljek organizirali zbor krajanov Reteč in Godešiča, kjer je nestrinjanje s podražitvami prišlo izrazit 250 krajanov. Pod peticijo proti podražitvam se jih je podpisalo najmanj 500. Na vest bodo občinskim svetnikom prišli trkat tudi na današnji občinski svet, saj je to "ta trenutek vse, kar lahko naredimo", je napovedal Krajnik.

Draksler: Številke so podane na pamet Ali so cene dejansko previsoke ali ne, objektivno sicer ni mogoče oceniti, saj v gradivu ni pojasnjeno, na podlagi česa so jih pripravljavci sploh določili. "Številke so podane na pamet," meni Draksler, ki kljub več zahtevam pojasnil ni dobil ne od občine ne od koncesionarja, Loške komunale.

Direktorica Loške komunale Mateja Žvan nam je pojasnila, da so cene pripravili na podlagi ocene stroškov električne energije, storitev, vzdrževanja objektov in opreme ter storitev koncesionarja. Če se bodo ocene konec leta izkazale za previsoke, jih bodo spustili, v nasprotnem primeru dvignili. Poračuna za preplačane storitve pa ne predvidevajo.

Kranjčana zdaj komunala stane 18 evrov več kot Škofjeločana V gradivu prav tako ni razvidnih nobenih primerjav cen s podobnimi sistemi v Sloveniji, ki bi po uredbi morale biti predstavljene. V mestni opoziciji so zato primerjave delali sami in ugotovili, da bodo med primerljivimi sistemi imeli najdražje komunalne storitve, medtem ko Žumrova zatrjuje, da bodo tudi po povišanju cene v Škofji Loki še vedno nižje.

Po naših izračunih prej omenjeni povprečni uporabnik v Kranju mesečno že zdaj odšteje 37,48 evra.

Ne spreglejte