Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 9. 2020,
18.30

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

34

Natisni članek

Aleksandra Pivec DeSUS LMŠ

Četrtek, 17. 9. 2020, 18.30

3 leta, 7 mesecev

Gantar: Ne nameravam kandidirati za predsednika DeSUS

LMŠ napoveduje interpelacijo zoper ministrico Aleksandro Pivec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

34

Aleksandra Pivec | Foto STA

Foto: STA

LMŠ bo v ponedeljek v postopek DZ vložila interpelacijo zoper kmetijsko ministrico Aleksandre Pivec. Očitki so kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, sum zlorabe uradnega položaja ter nespoštovanje etičnih norm in prikrivanje dejstev, ki so v javnem interesu. Interpelacijo so poslali v sopodpis vsem poslanskim skupinam. Minister za zdravje in začasni zastopnik DeSUS Tomaž Gantar pa je medtem povedal, da se ne namerava potegovati za mesto predsednika stranke.

Iz LMŠ so ob tem sporočili, da bodo interpelacijo proti ministrici Aleksandri Pivec vložili zaradi kršenja zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije ter suma zlorabe uradnega položaja ter zaradi nespoštovanja etičnih norm in prikrivanja dejstev, ki so v javnem interesu (nepregledno delovanje). 

"Odločitev je v rokah poslancev"

"Interpelacijo smo danes v sopodpis poslali vsem poslanskim skupinam Državnega zbora RS – tako je v rokah 90 poslank in poslancev odločitev, kako visoko bomo postavili etične standarde ravnanja politike. Ti naj ne bodo še niže od minimalnih," so ob tem zapisali v LMŠ.

Pod plazom očitkov zaradi plačil ob gostovanjih po Sloveniji

Ministrica se je v zadnjih mesecih znašla pod plazom očitkov zaradi plačil ob gostovanjih po Sloveniji, na katerih je prepletala službene zadeve z zasebnimi. Zato je tudi pod drobnogledom Komisije za preprečevanje korupcije, povzema STA.

Odstopila z mesta predsednice stranke

Zaradi vseh očitkov je zavrelo v njeni stranki DeSUS, ki jo je vodila od januarskega kongresa. Pivčeva je izgubila zaupanje poslanske skupine in dela stranke, preteklo sredo pa na izvršnem odboru stranke tik pred sejo sveta, ki bi verjetno glasoval o njeni razrešitvi, odstopila z mesta predsednice stranke, piše STA.

Poslanci je ne želijo več na mestu ministrice

Poslanci DeSUS je ne želijo več niti na mestu ministrice za kmetijstvo. A je začasni zastopnik DeSUS Tomaž Gantar po ponedeljkovem koalicijskem srečanju dejal, da je vprašanje, ali je do novembrskega kongresa stranke smiselno iskati novo ime za vodenje tega ministrstva, če ne bi bilo posebnega dodatnega razloga, da bi se morala sprememba zgoditi takoj. Trenutno ne iščejo zamenjave zanjo, je pojasnil.

Marjan Šarec | Foto: STA , Foto: STA ,

Prav tako v ponedeljek po Gantarjevih navedbah niso govorili o tem, ali bo razrešitev Pivčeve predlagal premier Janez Janša. "Predvsem pa je treba imeti za vsako potezo ustrezne rešitve. V tem trenutku mi vseh odgovorov na to nimamo," je priznal Gantar.

Poslanci DeSUS bi interpelacijo najbrž podprli

Ob interpelaciji Pivčeve se tako odpira zlasti vprašanje ravnanja poslancev DeSUS. Koalicijska pogodba sicer določa, da poslanci koalicije ne podpirajo interpelacij, a je vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša za STA že menil, da bodo glede na razpoloženje med njihovimi poslanci ti interpelacijo najbrž podprli.

V DeSUS se bodo dokončno sicer odločali po tem, kaj bo v interpelaciji zapisano. Imajo pa v poslanski skupini po njegovih besedah tako ali tako tudi "svoje razloge", ki so jih v javnosti navedli že večkrat.

Gantar: Ne nameravam kandidirati za predsednika DeSUS

Tomaž Gantar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Minister za zdravje in začasni zastopnik DeSUS Tomaž Gantar se ne namerava potegovati za mesto predsednika stranke. "Vodim zahteven resor. Enostavno nimam ne časa ne možnosti, da se grem kampanje ali se ukvarjam še s čim drugim kot z zdravstvom," je dejal za TV Slovenija. Meni tudi, da glasovanja o interpelaciji ministrice Aleksandre Pivec ne bo.

Na vprašanje v nocojšnji oddaji Tarča TVS, ali že imajo resnega kandidata za predsednika DeSUS, ki ga bodo izbirali na novembrskem volilnem kongresu, je Gantar spomnil, da se kandidacijski postopki šele začenjajo. Prepričan je, da bodo imeli več kandidatov. Želi si, da se razmere in odnosi v DeSUS čim prej umirijo, poroča STA.

Gantar, ki bo do kongresa začasno vodil stranko, je na Tarči komentiral tudi današnjo napoved LMŠ, da bo v ponedeljek v DZ vložila interpelacijo Pivčeve, ki ji očitajo kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, sum zlorabe uradnega položaja ter nespoštovanje etičnih norm in prikrivanje dejstev, ki so v javnem interesu.

Izrazil je obžalovanje, da je sploh prišlo tako daleč, da je potrebna interpelacija. Kot je spomnil, je bilo njihovo mnenje, da bi morala Pivčeva odstopiti tudi z mesta kmetijske ministrice. "Očitki na njen račun so veliki in težki. Dokler niso ovrženi, bi bilo seveda veliko boljše, če bi to sama ugotovila," je bil kritičen, poroča STA. Sodeč po razpoloženju v poslanski skupini DeSUS bi se po Gantarjevih besedah lahko zgodilo, da bi poslanci DeSUS interpelacijo podprli. 

Pričakuje odstop Pivčeve s funkcije

Gantar je ob tem poudaril, da še vedno pričakujejo odstop Pivčeve z ministrske funkcije. Prav tako pričakujejo, da bo predsednik vlade Janez Janša potegnil kakšno potezo glede ministrice. "Verjamem, da do glasovanja o interpelaciji ne bo prišlo," je še pripomnil, še poroča STA.

Še vedno je podpredsednica vlade

Pivčeva je še vedno tudi podpredsednica vlade. Premier Janez Janša je v pogovoru za Novo24TV dejal, da je vprašanje, kdo bo opravljal to funkcijo, zamrznjeno do kongresa DeSUS. Tedaj bo znano, kdo bo novi predsednik ali predsednica stranke. Pivčeva namreč napoveduje vnovično kandidaturo.

Na ministrstvu za kmetijstvo so v odgovoru na poslansko vprašanje Franca Trčka (SD) v zvezi s terenskimi obiski ministrice pojasnili, da je imela v letu 2018 12 službenih poti, lani 113, letos pa 37. V teh letih so v zvezi s terenskimi obiski ministrice nastali skupni stroški v višini 218,90 evra. Na Komisijo za preprečevanje korupcije v teh letih ministrica ni prijavila nobene potencialne koruptivnosti. Na ministrstvu so ob tem opozorili, da so bili ti podatki zbrani na podlagi javne najave dogodkov, na katere je bila ministrica povabljena. Zato so podatki le informativni in lahko ne odražajo dejanskega stanja, piše STA.

Pivčeva se je sicer že pred nastopom funkcije predsednice DeSUS znašla v aferi SRIPT, v kateri se je morala zagovarjati pred očitki o domnevnih nepravilnostih pri projektu Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem, pri katerem je sodelovala še kot državna sekretarka na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, še navaja STA.

Za uspeh interpelacije je v državnem zboru potrebna absolutna večina, torej vsaj 46 glasov poslancev. Do zdaj je bilo v DZ vloženih 46 interpelacij (v to število je vključena tudi interpelacija notranjega ministra Hojsa, o kateri bo DZ glasoval jutri). Uspešni sta bili le dve, poleg interpelacije zoper Mirka Bandlja leta 1999 še interpelacija proti zunanjemu ministru Zoranu Thalerju leta 1996.
Franc Jurša. Desus.
Novice Ker niso dobili dvorane, bo kongres DeSUS šele konec novembra
Tomaž Gantar
Novice Pivčeva za zdaj ostaja ministrica, glede mesta podpredsednice vlade bo znano v kratkem #video
 
Ne spreglejte