SiolNET. Novice Slovenija
0,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ljubljansko letališče odslej z redno letalsko povezavo z Dubajem #video

0,35

termometer

Letalski prevoznik Flydubai je z današnjim dnem vzpostavil novo redno letalsko povezavo med Dubajem in Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana. Gre za povezavo, za katero so si na ljubljanskem letališču prizadevali skoraj deset let, ključna pa je tudi zaradi dobre povezljivosti z Azijo in Oceanijo, ki jo ponuja Dubaj.

Prevoznik Flydubai bo lete zagotavljal trikrat tedensko. Opravljal jih bo z letalom Boeing 737 max in tako potnikom iz Slovenije prvič ponudil neposredno letalsko povezavo z Združenimi arabskimi emirati. Lete bo izvajal pod skupno oznako z družbo Emirates, s čimer bo potnikom omogočil enostavno nadaljevanje letalskih potovanj prek vozlišča v Dubaju.

Kot je na današnji novinarski konferenci pred prihodom prvega letala iz Dubaja na brniško letališče povedal poslovodni direktor Fraporta Slovenija, ki upravlja letališče, Zmago Skobir, zgodovina pogajanj za vzpostavitev povezave z Dubajem s Flydubai oziroma njenim lastnikom Emirates sega v leto 2012.

Odtlej je na to temo potekala vrsta pogovorov in sestankov, med ključnimi za vzpostavitev povezave pa je bila tudi sklenitev sporazuma o letalskem prometu med državama. Kot je izpostavil glavni izvršni direktor družbe Flydubai Gait Al Gait, so bili vlada, agencije in letališče zelo vztrajni pri prepričevanju o pomenu in potencialih povezave med Dubajem in Ljubljano.

Zato so se odločili, da povezavo preizkusijo, čeprav so nekatere sosednje države že neposredno povezane z Dubajem. Višji podpredsednik komercialnega oddelka pri Flydubai Džejhun Efendi je pojasnil, da so v to regijo začeli leteti že pred desetimi leti z vzpostavitvijo povezave z Beogradom. Sledile so še druge povezave, v četrtek so ponovno vzpostavili tudi med epidemijo prekinjeno povezavo z Zagrebom, ki je ne vidijo kot konkurenčno, temveč komplementarno povezavi z Ljubljano.

Iberia Posel danes Z ljubljanskega letališča tudi v španski Madrid Dubaj Trendi Potrjeno: Ljubljana dobi neposredno letalsko povezavo z Dubajem

Vstopna točka za različne eksotične kraje

Kot je povedal Al Gait, je zaradi Expa zdaj pravi čas za vzpostavitev novih povezav. Prepričan je, da bo povezava, ki je za zdaj zagotovljena v zimskem voznem redu, obstala tudi naprej. Verjame, da ima povezava velik potencial. Slovenija je namreč privlačna s turističnega vidika, Dubaj pa je poleg tega še letalsko vozlišče z več kot 200 destinacijami. Med drugim je vstopna točka za različne eksotične kraje.

V Dubaj prvi dan odletelo 80 potnikov

Z zasedenostjo letov in rezervacijami so za zdaj zadovoljni. Na današnjem prvem letu je v Slovenijo pripotovalo okoli 100 potnikov, v Dubaj, kjer se z epidemijo covid-19 spopadajo z visoko precepljenostjo in pogostim testiranjem, pa jih je odletelo okoli 80. Najnižje cene povratne letalske vozovnice so se začele pri 280 evrih, zaradi zasedenosti pa so se že dvignile na okoli 400 evrov.

"Vidimo luč na koncu predora"

Prihod družbe Flydubai je zelo pomemben dogodek v smislu povezljivosti Slovenije z Dubajem kot tudi širše, je poudaril Skobir. "Azija in Oceanija sta prek Dubaja najmanj tako dobro dosegljivi kot prek Istanbula," je pojasnil. Verjame, da bodo Slovenci, ki so doslej, ker ni bilo te povezave, odhajali na druga bližnja letališča, odslej leteli z Brnika. Prav tako računa na potnike iz Avstrije in Italije.

"Za letalsko industrijo sta zadnji dve leti zelo nenavadni. Zdaj pa se že vidi luč na koncu predora, in ta povezava prihaja prav v času, ko se potovanja znova odpirajo," je dejal Efendi. Nove povezave pa je vesel tudi državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič. Kot je poudaril, je Slovenija prav v tem težkem in zahtevnem obdobju prišla do boljših povezav.

Spomnil je, da se je letalska panoga v zadnjem letu ali dveh znašla v zelo težki situaciji. Da Slovenija ostane povezana s svetom, je zahtevalo kar precej naporov, sredstev in energije, je poudaril ter spomnil, da so v želji po ohranitvi letalstva in povezljivosti Slovenije znižali pristojbine in družbi Fraport Slovenija dodelili tudi pet milijonov evrov posebne finančne pomoči.

Ta sredstva so, kot je povedal Skobir, porabili za tekoče poslovanje in dokončanje novega potniškega terminala. Doslej jim je uspelo preživeti tudi s pomočjo akumuliranega dobička in tekočim poslovanjem. Prihodnje leto pa bodo verjetno morali vzeti kratkoročni kredit.

Kot je pojasnil Skobir, je promet še vedno relativno slab. "Če bo vse v redu, lahko letos pričakujemo 400 tisoč potnikov, kar je le 20 odstotkov v primerjavi z letom 2019," je izpostavil. Prihodnje leto pa pričakuje podvojitev prometa.

Brussels Airlines, letalo Novice Na ljubljanskem letališču spet Brussels Airlines, čez poletje prihaja še več prevoznikov Letališče Brnik nov terminal Digisvet Nov potniški terminal na letališču Jožeta Pučnika je pripravljen #foto #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin