Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 7. 2015,
19.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Grčija evro ministrstvo za finance

Sreda, 15. 7. 2015, 19.18

8 let

Ljubljanski protestniki z "OXI" nasprotovali evropski politiki do Grčije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred nemškim veleposlaništvom se je v podporo grškemu narodu zbralo več deset ljudi, ki so izrazili jasen "ne" varčevanju, kapitulaciji in tretjemu memorandumu ter "da" demokraciji in ljudski moči.

Kot je bil slišati ob začetku shoda, EU ni več unija suverenih držav, ampak je postala kolonialni protektorat neofašističnih oligarhov, ki je začel odkrito udrihati po pošteno živečih ljudeh. "Kako lahko drugače razumemo ignoranco volje grškega ljudstva, ki je bila izražena na referendumu," se sprašujejo aktivisti.

"Finančna blokada Grčije je orožje, s katerim manipulira Angela Merkel in evropski politični vrh," med drugim menijo predstavniki organizatorjev shoda, ki dodajo: "Če se politiki ne bodo ustavili, bomo državljani Slovenije in aktivisti skupaj z zavezniki vseh držav EU istočasno zahtevali izstop iz EU in ustvarili unijo, ki bo dejansko spoštovala načela in vrednote, ki jih je sprejela."

"Sporočamo, da ljudje, drugače od mlahave oblasti, strogo zavračamo finančno predatorstvo mednarodnih in evropskih finančnih institucij. Podpiramo grški narod v edini razumni zavrnitvi smrtonosnih odmerkov ekonomskega zdravila, ki ga ne razumejo niti Nobelovi nagrajenci za ekonomijo. Dol z diktaturo evra, dol z 'Deutschland über alles'. Vsi mi smo Grčija," je bilo med drugim še slišati na shodu.

"Kazen, ki jo bodo Grki plačali, ker so si drznili uporabiti demokratični institut, je mišljena predvsem kor opozorilo ostalim," še menijo v skupnosti in dodajajo, da "imamo dve možnosti: ali pridno izvajamo direktive elit ali pa se bomo morali soočati z novo obliko državnega udara". "A tukaj smo zato, da sporočimo, da obstaja alternativa, ki se imenuje organiziran ljudski upor," pravijo.

Udeleženci protesta so se izpred nemškega veleposlaništva kasneje odpravili še pred finančno ministrstvo. Ljudje so tam, potem ko je zazvenel grški sirtaki, glasno vzklikali "Oxi", kar v grščini pomeni "ne", in "Ne bomo plačali vaše krize". Med zbrano množico je bilo med drugimi opaziti poslance Združene levice, predstavnike Greenpeace Slovenija in sindikata Mladi plus.

Na Policijski upravi Ljubljana so za STA povedali, da je bilo na današnjem shodu okoli 50 ljudi.

Ne spreglejte