Ljubljanska univerza mora državi vrniti 780 tisoč evrov

Okrožno sodišče v Ljubljani je odločilo, da mora Univerza v Ljubljani državi vrniti 780 tisoč evrov, ker naj bi bil denar, ki so ga nekatere fakultete izplačevale kot dodatek za stalno pripravljenost, porabljen nenamensko, je poročala Televizija Slovenija (TVS).

Foto: Klemen Korenjak

Informacijo so za STA potrdili tudi na državnem pravobranilstvu, ki zastopa državo.

Kot je za TVS povedal odvetnik univerze Dino Bauk iz Odvetniške družbe Ferfolja, Ljubič, Bauk, je sodba brez obrazložitve. Rok za pritožbo je osem dni.

Na državnem pravobranilstvu, ki zastopa državo, so za STA potrdili, da so "v celoti uspeli s tožbenim zahtevkom za plačilo 780.943 evrov, kar predstavlja izplačila dodatkov za stalno pripravljenost".

Navajajo, da je sodišče "obdržalo sklep o izvršbi Okrajnega sodišča v Ljubljani z 16. junija 2016 v veljavi in univerzi naložilo tudi plačilo pravdnih stroškov v višini 7.807 evrov". Pojasnjujejo še, da sodišče skladno z določbami zakona o pravdnem postopku sodbe ni obrazložilo. Odločitev bo obrazložilo, če bo univerza napovedala pritožbo, so dodali.

Skupno naj bi bilo izplačanih za 1,5 milijona evrov dodatkov

Inšpektorat za javni sektor je leta 2015 opravil nadzor nad poslovanjem 11 fakultet Univerze v Ljubljani, pri tem pa pri devetih ugotovil, da so predvsem vodilnim nezakonito izplačevale dodatek za stalno pripravljenost.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je pri tem presodilo, da so bila sredstva ministrstva izplačana nenamensko, zato je od univerze zahtevalo, da jih vrne v proračun.

Vloženi tožbeni zahtevek v višini 780 tisoč evrov se nanaša na izplačevanje dodatka za stalno pripravljenost v letih od 2012 do 2015, in sicer za tisti del, v katerem so fakultete denar izplačale iz vira ministrstva, ne pa tudi za del, ki je bil izplačan iz drugih virov (npr. tržne dejavnosti). Po nekaterih informacijah je bilo skupno izplačanih za 1,5 milijona evrov dodatkov.

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • baubau / 17.08.2017. ob 21:19

    ne le to,potrebno bi bilo zahtevati tudi kazensko odgovornost

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano