Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 4. 2021,
20.56

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

2

Natisni članek

Dragan Matić Milan Jakopovič Center Rog Zoran Janković Tovarna Rog

Ponedeljek, 19. 4. 2021, 20.56

3 leta

Ljubljana prižgala zeleno luč: Center Rog bo samostojen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

2

Tovarna Rog | Mol je območje nekdanje tovarne Rog v posest prevzela 19. januarja, čemur so se uprli uporabniki prostorov znotraj Roga, posredovala je tudi policija. | Foto Ana Kovač

Mol je območje nekdanje tovarne Rog v posest prevzela 19. januarja, čemur so se uprli uporabniki prostorov znotraj Roga, posredovala je tudi policija.

Foto: Ana Kovač

Ljubljanski mestni svetniki so potrdili sklep o ustanovitvi javnega zavoda Center Rog. Nekdanji rogovci menijo, da bi bila pred ustanavljanjem Centra Rog potrebna široka javna razprava o tem, čemu naj bi bil namenjen.

Center Rog bo lahko postal prostor mreženja in povezovanja vseh akterjev, ki delujejo na področju širšega kulturnega in kreativnega sektorja, s poudarkom na oblikovanju in arhitekturi, vizualnih umetnostih in novih tehnologijah tako v Ljubljani kot v širšem slovenskem in mednarodnem okolju, poroča STA.

Za ustanovitev novega javnega zavoda se je Mestna občina Ljubljana po besedah vodje oddelka za kulturo Mateje Demšič odločila, ker glede na opredeljeno področje delovanja Centra Rog ni zaznala obstoječih javnih zavodov ali nevladnih iniciativ na območju Mol, ki bi lahko prevzeli v upravljanje nepremičnine in načrtovane vsebine Centra Rog.

Svetlana Makarovič in Zoran Janković
Novice Makarovičeva bo vrnila naziv častne meščanke. Janković za nasilje krivi protestnike.

Levica proti Centru

Pri ustanovitvi Centra Rog gre za klasični javni zavod za kulturo, ki ne misli in ne upošteva prostora, na katerem bo deloval, je poudaril Milan Jakopovič (Levica). Ustanavljanje zavoda po hitrem postopku tudi kaže, da si Mol sodelovanja in mnenj o tem, kaj naj na tem prostoru nastane, ne želi, poleg tega bo izhodišče vsega ostal nasilen izbris uporabnikov nekdanje tovarne Rog, v Levici pa projekta s tako popotnico, kot je dejal, ne morejo podpreti.

Brez strategije in vizije delovanja

V LMŠ po besedah Katje Damij podpirajo projekt Centra Rog in menijo, da bo pomenil veliko obogatitev. Jo je pa zanimalo, ali je resnično potrebna ustanovitev novega javnega zavoda in ali ne bi bilo vsaj v začetku upravljanja Centra Rog zaupati kateremu od obstoječih javnih zavodov. Poleg tega je pogrešala strategijo ali vizijo delovanja, ki bi po njenem mnenju morala biti sestavni del gradiva. To je pogrešal tudi Dragan Matić (SMC) ter izrazil pričakovanje, da bodo do nje prišli čim prej.

Stanje na območju Roga je tempirana ekološka bomba
Novice Policija išče lastnike koles, ki so jih odkrili v tovarni Rog #foto

Janković o vrnitvi rogovcev

Ljubljanski župan Zoran Janković je pojasnil, da so sicer proučevali možnost, da bi Center Rog priključili kateremu od obstoječih zavodov, a se po svoji vsebini preveč razlikuje od vseh. Strateški dokument, ki so ga nekateri pogrešali, je po njegovih besedah naloga direktorja, za eno leto vodstvenih izkušenj pri kandidatu za direktorja pa so se odločili, da dajo prednost mladim na tem področju. Glede nabora dejavnosti so jih vključili več, "da ne bi česa pozabili in šli znova na sejo čez dva meseca", kar pa zadeva vrnitev rogovcev, se bodo po njegovih besedah v Center Rog lahko vrnili tisti, ki bodo izpolnjevali pogoje na razpisu.

Široka javna razprava

Pred začetkom seje mestnega sveta so sicer predstavniki Avtonomne tovarne Rog pripravili novinarsko konferenco pred Mestno hišo. Na njej so med drugim poudarili, da v gradivu za ustanovitev Centra Rog ni mogoče zaznati, kako natanko naj bi se upravljanje zavoda razlikovalo od vseh podobnih ustanov in kako natanko naj bi bil ta bolj "participatoren". Menijo tudi, da bi bila pred ustanavljanjem Centra Rog potrebna široka javna razprava o tem, čemu naj bi bil namenjen.

Protest za ohranitev Roga
Novice Protest zaradi Roga: policija uporabila tudi solzivec #foto
Ne spreglejte