Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 5. 2020,
16.35

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,76

63

Natisni članek

zaščitna oprema opozicija preiskovalna komisija DZ

Torek, 5. 5. 2020, 16.35

3 leta, 11 mesecev

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB s svojo preiskovalno komisijo

"Lisica bi preiskovala, koliko kokoši je izginilo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,76

63

Marjan Šarec | Foto STA

Foto: STA

Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB so v DZ vložile svojo zahtevo za odreditev preiskovalne komisije DZ o nabavi zaščitne opreme. Kot so povedali v odzivu na že vloženo koalicijsko zahtevo za preiskovalno komisijo, ne morejo sprejeti, da koalicija nadzira samo sebe, piše STA. Preiskovali bi dogajanje v času po zaprisegi nove vlade. Koalicija medtem v preiskavo nabav vabi opozicijo.

Na predlog koalicije se je na Twitterju odzval predsednik LMŠ Marjan Šarec. "Predlog za ustanovitev preiskovalne komisije s strani SDS in partnerjev je manever, kako preusmerjati pozornost s svojih ravnanj. Po domače povedano, lisica bi preiskovala, koliko kokoši je izginilo," je zapisal.

Zahtevo za parlamentarno preiskavo na temo nabav opreme so sicer v opoziciji napovedali že 14. aprila, a jih je koalicija prehitela. Kot je na novinarski konferenci pojasnila namestnica vodje poslanske skupine LMŠ Jerca Korče, so besedilo zahteve imeli napisano že kar nekaj časa, a so se želeli o njem še pogovoriti in ga morda v nekaterih delih glede na nova dejstva prilagoditi. K sodelovanju so nameravali povabiti tudi tisti dve stranki, ki sta se javno izrekali, da bosta dali podpise pod njihovo zahtevo, a sta se, kot je dejala Korčetova, odločili iti po drugi poti, piše STA.

"Sum nepravilne, nestrokovne in nepregledne porabe javnih sredstev"

Opozicija želi, da preiskovalna komisija DZ zaradi suma nepravilne, nestrokovne in netransparentne porabe javnega denarja ugotovi dejansko stanje in morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij pri naročanju, nakupih, dobavah, donacijah oz. sklepanju drugih pripadajočih pravnih poslov ter hrambi in razdeljevanju zaščitne in druge opreme ali pripomočkov za zajezitev širjenja koronavirusa, še piše STA.

Ta komisija bi pod drobnogled vzela tovrstne posle od potrditve nove vlade v DZ do odreditve te preiskave. Ocenila bi, ali bi bilo bolj smotrno, gospodarno in smiselno, če bi se oprema naročala neposredno brez posrednikov, po kakšnih kriterijih so bili izbrani posredniki in oprema razdeljena, ali so sodelujoči izpolnjevali pogoje javnih razpisov in ali so bili avansi v primeru razdrtja pogodbe vrnjeni.

Jerca Korče | Foto: STA , Foto: STA ,

Osredotočila bi se na vprašanje, ali je bila oprema preplačana, kako so se vodile evidence, ali je kdo v nabavni verigi vplival na integriteto posameznika pri odločanju, ali so ti ravnali z vso potrebno skrbnostjo in strokovno, ugotavljala morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij za opustitev dolžnih ravnanj ter preverila ustreznost veljavne zakonodaje s tega področja, še piše STA.

Vso opozicijsko zahtevo za parlamentarno preiskavo si lahko preberete tukaj.

Koalicijske SDS, SMC, DeSUS in NSi so sicer prehitele opozicijo in že prej vložile zahtevo za parlamentarno preiskavo o stanju, ravnanju, zalogah, naročilih in nabavah zaščitne in kritične medicinske opreme za učinkovito zoperstavljanje epidemiji bolezni covid-19 za obdobje od 1. februarja do 30. aprila. Več v spodnjem članku.

Danijel Krivec, Janja Sluga, Jožef Horvat
Novice Popoln preobrat: Parlamentarno preiskavo "mask" je zahtevala koalicija

Korčetova je opozorila, da se parlamentarna preiskava, ki jo zahteva koalicija, v štirih od petih točk nanaša na obdobje pred razglasitvijo epidemije, v peti točki pa gre v smeri, ki je ključna za njihovo preiskovalno komisijo. Kot ocenjuje poslanka, želi koalicija preusmeriti pozornost od bistva problema, torej tega, kar se je dogajalo pri nabavah zaščitne opreme po nastopu sedanje vlade. Poleg tega pa bi lahko predsednik vlade razčistil zadeve iz obdobja prejšnje vlade pri svojem ministru, ki je to funkcijo opravljal že takrat, je dodala, piše STA.

Marko Bandelli | Foto: STA , Foto: STA ,

"Da bo Janez Janša preiskoval Janeza Janšo, Zdravko Počivalšek Zdravka Počivalška je absurd," je na novinarski konferenci poudaril poslanec SAB Marko Bandelli. Po besedah poslanca SD Franca Trčka je zgodba "približno taka, kot da bi Franc Trček zažgal DZ, potem pa bi SD ustanovili preiskovalno komisijo, kjer bi Trček dokazovali, da ni piroman".

Poslanec Levice Miha Kordiša pa je dodal, da koalicija s to potezo sporoča tudi nekaj "veliko bolj nevarnega, da opozicija v tej državi pravzaprav ni potrebna, ker sama popolnoma zadostno obvladuje razmere".

Na vprašanje, ali v svoji preiskovalni komisiji pričakujejo tudi sodelovanje poslancev koalicije, je Korčetova odgovorila, da vsekakor, če se bodo v koaliciji za to odločili. Sami pa se bodo o sodelovanju v koalicijski komisiji še pogovorili in odločili, še piše STA.

"Čakali smo, a besedila koalicije za pobudo ni bilo"

Koalicijske SDS, SMC, DeSUS in NSi medtem vabijo opozicijo, naj se jim pridruži v zahtevi za parlamentarno preiskavo, piše STA.

Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga je v izjavi v DZ dejala, da so že v ponedeljek jasno napovedali, da bodo dali podpise pod takšno zahtevo. "Opozicija že 14 dni napoveduje to komisijo, v SMC pa smo mnenja, da je to treba opraviti čim prej, in ne bomo več čakali," je pojasnila.

Podobno je povedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. "Že nekaj dni sporočamo, da bomo dali podpise pod zahtevo za takšno komisijo. Čakali smo, a besedila koalicije za pobudo ni bilo," je dejal. "Skrajni čas je, da se razprava o nabavah opreme preseli v DZ," je k sodelovanju povabil kolege iz opozicije, piše STA.

Po mnenju vodje poslanske skupine SDS Danijela Krivca pa je parlamentarna komisija orodje DZ, v kateri lahko sodelujejo vsi poslanci. "Pomembno je, da komisija opravi svoje delo kakovostno in da sprejme ustrezne sklepe," je poudaril in tudi on v preiskavo povabil kolege iz opozicijskih poslanskih skupin.

"Želim, da se na mizo dajo vsi argumenti in dejstva"

Janja Sluga je pojasnila, da v SMC podpirajo preiskavo, ker želijo, da "deležniki dobijo priložnost, da argumentirajo in dokažejo svoje delovanje pri nabavah. Želim, da se na mizo dajo vsi argumenti in dejstva, da se v tej stvari pride resnici do dna in da se našega ministra opere suma", še piše STA.

Horvat je spomnil, da naj bi poročilo o očitkih, ki se nanašajo na domnevne nepravilnosti in zlorabe v zvezi z nabavami opreme, danes obravnavala vlada in ga po pričakovanjih sprejela. "Poročilo bo dragocen dokument pri delovanju te preiskovalne komisije," je menil. (STA)

Ne spreglejte