Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 10. 2017,
19.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Natisni članek

Romunija tujci v Sloveniji potovanja

Sobota, 7. 10. 2017, 19.05

6 let, 6 mesecev

Tujka v Sloveniji

Liliani iz Romunije je Slovenija podarila najlepše darilo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75
Liliana Drolc | Foto osebni arhiv

Foto: osebni arhiv

Vročekrvna Romunka Liliana Drolc je v Sloveniji že čisto domača, kar dokazuje tudi njeno znanje jezika. Le slovenskih športnih navad ni prevzela, saj pravi, da ljubljanski maraton najraje spremlja s terase in s kavico pred seboj.

Liliana je odraščala sredi Vlaške nižine, 160 kilometrov severno od Bukarešte. "Sem čisto navadna Romunka, bolj vročekrvna, odkrita, povem, kar mislim, čeprav to ni vedno koristno, a takšna sem," se predstavi.

Študirala je biokemijo in končala magistrski študij. Delala je v Bukarešti in "imela lepo življenje". Leta 1999 je bila povabljena na poroko svoje prijateljice v Sloveniji. "Šla sem odkrivat svet, saj sem prvič potovala v tujino." V Sloveniji je spoznala Slovenca, ki je osvojil njeno srce, po letu in pol sta se poročila. "Slovenija mi je podarila najlepše darilo – ljubezen mojega življenja."  

"Od leta 2008 pa sem tudi ponosna Slovenka. In seveda Romunka," doda Liliana.

Lilianin domači kraj je Ramnicu Sarat.

Prvi vtis: romantična Slovenija

Prvi vtis o Sloveniji je bil romantičen, saj je šla na poroko. "Ljubezen je bila v zraku." Bilo je poletje, polja so cvetela, gore so bile zelene, nebo pa jasno. "Šele pozneje sem ugotovila, da se to zgodi precej redko. Takrat je bilo vse popolno."

Slovenija je lepa, majhna, neodkrit dragulj v Alpah, ki ga je vzljubila, a pravi, da jo je v Slovenijo v resnici pripeljala le prava oseba. "Le to šteje. Nisem izbrala Slovenije, izbrala sem Slovenca."

Na Transalpini - najvišji gorski cesti v Romuniji | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Na Transalpini - najvišji gorski cesti v Romuniji Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Slovenci ste zelo pošteni

Ko se je preselila, je opazila nekaj razlik, a pravi, da povsod najdeš različne ljudi, stereotipi pa nam včasih preprečujejo, da bi sami odkrivali svet in si ustvarili lastno sliko.

Med lastnostmi Slovencev izpostavlja poštenost – poštenost navadnega človeka. To je spoznala prek nekaj izkušenj, ko je izgubila dragocen predmet, a ga je po nekaj mesecih našla na istem kraju. "Po toliko letih imam tudi kakšno slabo izkušnjo med Slovenci, a takšno je življenje. Ni vse rožnato, ni vse črno. Odvisno je, kako sam dojemaš stvari."

"Povsod najdeš dobre in slabe, prijazne in neprijazne ljudi. Ne smeš posploševati. Z mojega vidika pa bi rekla, da so običajni Slovenci zelo pošteni, odkriti, povejo, kaj mislijo. Ne bi pa škodovalo, če bi pokazali tudi malo duše." Romuni se ji pretežno zdijo bolj odprti, vročekrvni, včasih tudi bolj melanholični. "Moj mož je bolj zaprt, drži stvari v sebi, jaz pa vedno eksplodiram," se nasmeje.

Pogovorni jezik v družini: mešanica vsega

Še po toliko letih življenja v Sloveniji se vsak dan nauči kaj novega v slovenščini in tako bo verjetno do konca življenja, pravi Liliana. Ko jo ljudje zaradi nekoliko naglasa sprašujejo, od kod je, odvrne, da iz Vižmarij, a se z odgovorom ne zadovoljijo. Potem seveda ponosno prizna, da je Romunka.

Jezikovne ovire so bile velike, a bila je vztrajna. "Zelo mi je koristila tudi predanost mojega moža, ki se je zelo dobro naučil romunsko. Zato nisem mogla zaostajati v slovenščini." Pravi, da danes v družini govorijo posebno mešanico jezikov. "Sem ponosna mama desetletnice, ki govori pet jezikov."

Drolčeva družina veliko potuje. Na fotografiji v Nancyju v Franciji. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Drolčeva družina veliko potuje. Na fotografiji v Nancyju v Franciji. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Najtežje je bilo iskanje službe

Njena najtežja izkušnja v Sloveniji je bilo iskanje službe. "Trg dela je zelo zaprt. Da greš skozi vse te miselnosti in predsodke, ni preprosto." Nazadnje se je podala na samostojno pot kot prevajalka za romunski jezik. "Upam, da sem si izbrala pravo pot. Izkušnje pa so bile težke." Sodeluje z različnimi ustanovami v Sloveniji in poskuša pomagati svojim rojakom, ki se v Sloveniji znajdejo v težavah.

Liliana pravi, da je njena hči Liana Alexandra najboljši primer dobrega sodelovanja med Slovenci in Romuni, saj je ponosna na to, da je del dveh kultur. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Liliana pravi, da je njena hči Liana Alexandra najboljši primer dobrega sodelovanja med Slovenci in Romuni, saj je ponosna na to, da je del dveh kultur. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Šport? Občudujem, ampak ne, hvala.

"Občudujem Slovence, ker ste tako športni, aktivni. Jaz ljubljanski maraton najraje gledam s terase, s kavico pred seboj. Spoštujem, občudujem, ampak ne morem. Šla sem kdaj na Šmarno goro, kar je višje, pa le z avtom," priznava v smehu.

Najlepši del Slovenije? Primorska.

V prostem času najraje načrtuje izlete in dopuste, saj družina rada potuje in spoznava nove kraje po Sloveniji ali svetu. "Veseli me, da lahko hčerki Liani Alexandri vse to pokažem. Želim, da se zaveda, da ima takšno srečo, da pripada dvema državama, dvema kulturama in jezikoma. Vesela sem, da sem uspešna pri tem. Moja hči je najboljši primer dobrega sodelovanja med Slovenci in Romuni."

Ko je prišla prvič v Slovenijo, je njen izbranec izvedel, da so ji všeč sončni zahodi. Odpeljal jo je torej na Primorsko, kjer jo je očaral pogled s Črnega kala, ko je sonce ravno "padalo v morje". "To je bil najlepši razgled, ki sem ga kdajkoli videla." Pogosto se vrača na Primorsko, najljubši ji je Piran. Včasih se zapelje le na kavo na morje, da se naužije sonca in nabere pozitivne energije.

 

Ste se kdaj vprašali, kako se godi tujcem v Sloveniji? V rubriki Tujci v Sloveniji vsako soboto predstavljamo nekoga, ki ga je življenje pripeljalo v našo državo, da nam pove, kako se tu znajde, ali smo Slovenci odprti do prišlekov, čemu se je na začetku najbolj smejal, ali mu je Slovenija všeč, kakšna je država, iz katere prihaja.

Imate tudi vi ženo, soseda, sodelavko, znanca, ki prihaja iz tujine? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na urednik@tsmedia.si.
Ne spreglejte