Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 5. 2017,
13.08

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,05

2

Natisni članek

#dopustujdoma Obalno-Kraška #dopustujdoma #dopustujdoma Biseri Slovenije Najlepši razgledi v Sloveniji Na dopustu

Petek, 19. 5. 2017, 13.08

3 leta, 11 mesecev

Najlepši razgledi v Sloveniji (7): grad Socerb

Razgled na Tržaški zaliv, ki vam bo vzel sapo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,05

2

grad Socerb | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Grad Socerb, starodavna utrdba na kraškem robu, se lahko pohvali z izjemnim razgledom, ki sega od Trsta prek slovenske obale vse do Istre.

Če ste med tistimi, ki lovite čim bolj spektakularne fotografije za Instagram, ali pa ste preprosto ljubitelji lepih razgledov, se morate med izletom po Slovenskem primorju obvezno ustaviti na gradu Socerb, znanem tudi kot grad Strmec.

Meja med avstrijskimi in beneškimi deželami

Grad, katerega zgodovina sega v 13. stoletje, je imel burno preteklost - kraški rob, na katerem stoji, je bil namreč meja med avstrijskimi in beneškimi deželami, zato so se Avstrijci in Benečani tukaj vedno znova borili za prevlado. V 18. stoletju je grad po udaru strele pogorel, zaradi izjemne strateške lege je bil tudi v 2. svetovni vojni v središču bojev in danes je obnovljen in ohranjen le del obzidja.

grad Socerb | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

A to ne pomeni, da grad Socerb izletniku nima ničesar za ponuditi. Z njegovega obzidja se vendarle razgleda širok panoramski pogled, po mnenju marsikoga najlepši razgled na Tržaški zaliv. Trst z okolico, slovenska obala ter istrsko zaledje so kot na dlani, na jasen dan pa boste lahko s te točke uživali tudi v izjemnem sončnem zahodu.

Fotogalerija
1 / 13

Zanimivosti v bližini

Sveta jama

Nedaleč od gradu Socerb si lahko ogledate Sveto jamo (odprta je ob nedeljah ob 14. uri), 44 metrov globoko in 231 metrov dolgo kraško jamo. Po dimenzijah sicer ni nič posebnega, je pa zanimiva zato, ker je v njeni vhodni dvorani edina podzemna cerkev v Sloveniji. V tej jami naj bi po legendi bival sveti Socerb, San Servolo v italijanščini, ki naj bi ga tržaški guverner usmrtil, ker je prestopil v krščansko vero.

Poševni zvonik v Črnem Kalu

Za ogled poševnega zvonika vam ni treba v italijansko Piso, saj imamo svojega tudi Slovenci. Gre za zvonik ob cerkvi svetega Valentina v Črnem Kalu, ki je nagnjen približno za meter - pravijo, da je to posledica posedanja tal, zaradi katerega je razpokanih tudi več stavb v vasi.

Iz daljave je videti povsem pokončen, v resnici pa je cerkveni zvonik v Črnem Kalu nagnjen za kakšen meter. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Iz daljave je videti povsem pokončen, v resnici pa je cerkveni zvonik v Črnem Kalu nagnjen za kakšen meter. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Črni Kal in bližnji Osp sta sicer tudi priljubljeni destinaciji plezalcev, ki osvajajo plezališča v stenah kraškega roba.

Trst

Potem ko ste si s Socerba Trst ogledali z višine, se lahko spustite še na njegove ulice. Do središča mesta vas loči slabih 20 kilometrov oziroma pol ure, kaj tam početi, pa izveste v tej krasni razglednici iz Trsta.


Najboljše gostilne v bližini

(Restavracije v gradu Socerb še ni med našimi ocenami gostiln)

Gostilna pod Slavnikom: medvedova pečenka pod goro nad morjem

Gostilna Bak: prenovljena kraška kuhinja

Gostilna Mahorčič: kraško-brkinska klasika

Scabar: tržaška morska klasika

 

 

Ne spreglejte