Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 6. 2016,
15.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

4

Natisni članek

Ustavno sodišče Špelca Mežnar Marko Šorli Borut Pahor

Četrtek, 30. 6. 2016, 15.06

6 let, 7 mesecev

Levo-desni predlog: kdo sta kandidata za nova ustavna sodnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

4

Borut Pahor | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Predsednik republike Borut Pahor državnemu zboru predlaga, naj za nova ustavna sodnika imenuje Špelco Mežnar in Marka Šorlija.

Predsednik Pahor je predlog za ustavna sodnika posredoval predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu, saj ocenjuje, da kandidata uživata široko podporo poslancev, so sporočili iz kabineta predsednika države. 

Pahor meni, da kandidata izpolnjujeta strokovne kriterije in vzbujata zaupanje za opravljanje te pomembne funkcije. V pogovorih z vodji poslanskih skupin je predsednik ugotovil, da uživata široko podporo poslank in poslancev.

Pred glasovanjem v državnem zboru bo izvedena tudi javna predstavitev predlaganih kandidatov. Ločena javna predstavitev obeh predlaganih kandidatov bo predvidoma potekala v sredo, 6. junija 2016, v predsedniški palači. Poslanci bi lahko o njunem imenovanju odločali na julijski redni seji, ki se začne 11. julija.

Pričakovati je, da je predsednik z izbiro Šorlija in Mežnarjeve zadovoljil pričakovanja političnega prostora.  

Kdo sta kandidata za ustavna sodnika:

Kandidata za nova ustavna sodnika Marko Šorli in Špelca Mežnar (Foto: STA, Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije). | Foto: Kandidata za nova ustavna sodnika Marko Šorli in Špelca Mežnar (Foto: STA, Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije). Marko Šorli je vrhovni sodnik svetnik Vrhovnega sodišča RS in vodja Kazenskega oddelka. Šorli je vrhovni sodnik od leta 1996. Leta 2010 je kandidiral za predsednika vrhovnega sodišča, a pri kolegih vrhovnih sodnikih takrat ni dobil zadostne podpore; predsednik je pozneje postal Branko Masleša. Šorli je bil do Masleše in dela vrhovnega sodišča večkrat kritičen.

Špelca Mežnar je predavateljica na Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne vede v Celju in raziskovalka na Inštitutu za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti, ki ga vodi profesor in nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude. V preteklosti je kot odvetnica delala v pisarni Čeferin. Je poznavalka delovnega in prava socialne varnosti. 

Kdo je bolj primeren za novega ustavnega sodnika: Marko Šorli ali Špelca Mežnar?

  • Marko Šorli
    57,43 %
    170 glasov
  • Špelca Mežnar
    42,57 %
    126 glasov
Oddanih 296 glasov

Koga bi zamenjala Šorli in Mežnarjeva

Poslanci ustavne sodnike izbirajo na tajnem glasovanju z večino glasov vseh poslancev.  Oktobra in novembra mandat poteče predsedniku ustavnega sodišča Miroslavu Mozetiču in sodnici Marti Klampfer.

Spomladi mandat poteče še štirim sodnikom

Kot so še sporočili iz predsednikovega kabineta, se bo jeseni začel postopek za izbiro še štirih novih ustavnih sodnikov, saj štirim zdajšnjim poteče mandat v marcu in aprilu 2017. Predsednik republike bo tokratne predloge kandidatur upošteval tudi v naslednjem postopku izbora novih ustavnih sodnikov. 

Ne spreglejte