Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 3. 2019,
14.33

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

6

Natisni članek

živalski vrt ZOO Ljubljana

Sobota, 9. 3. 2019, 14.33

5 let, 1 mesec

Levje rjovenje se vrača v Ljubljano #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

6

Levi v ZOO Ljubljana | Azijska leva sta se v času našega obiska sramežljivo umikala radovednim pogledom in fotografskim objektivom. | Foto ZOO Ljubljana

Azijska leva sta se v času našega obiska sramežljivo umikala radovednim pogledom in fotografskim objektivom.

Foto: ZOO Ljubljana

Ljubljanski živalski vrt je na dan, ko praznuje 70. obletnico delovanja, privabil lepo število obiskovalcev. Največ zanimanja sta pritegnila nova prebivalca živalskega vrta, azijska leva Maksimus in Čaja, ki sta dobila tudi novo ogrado. "Izvajalec, ki je odlično opravil delo, stoji ob ograji, tako da je ta kletka popolnoma varna. Bodite brez skrbi," se je pošalil ljubljanski župan Zoran Janković.

Prostor za leve v ljubljanskem živalskem vrtu je zadnjih šest let – potem ko je leta 2013 poginila levinja Simba – sameval. A vodilni v živalskem vrtu so si želeli vrnitve kralja živali, zato so pred tremi leti začeli prenovo ograde. Gre za eno največjih naložb ZOO Ljubljana v zadnjih letih, pred začetkom gradbenih del so napovedovali, da bo nova ograda stala okrog pol milijona evrov.

Fotogalerija
1 / 6

V novi ogradi bosta domovala azijska leva Maksimus in Čaja

Zdaj je prenova končana, v ZOO Ljubljana pa so poskrbeli, da je ograja takoj dobila nova prebivalca. V novi ogradi bosta domovala azijska leva Maksimus in Čaja, dva izmed le sto predstavnikov ogrožene podvrste azijskih levov, ohranjenih v okviru Evropske zveze živalskih vrtov (tudi v naravi jih je le še okoli 500).

Fotogalerija
1 / 6

lev
Novice Lev pobegnil iz ograde v živalskem vrtu in pokončal zaposleno

V živalskem vrtu upajo tudi na naraščaj

V ZOO Ljubljana so danes povedali, da je Maksimus star deset let, Čaja pa leto več. Vsak dan pojesta vsak od štiri do pet kilogramov mesa. Večinoma jesta govedino, dobita pa tudi kozje, ovčje, zajčje meso. Čeprav imamo v Sloveniji za ta čas visoke temperature, sta leva zunaj čez dan, zvečer pa ju zapirajo v ogrevane bokse, kjer je 16 stopinj Celzija.

Fotogalerija
1 / 14

Od petka se Maksimus in Čaja že veselo parita, v živalskem vrtu pa držijo pesti, da bosta kmalu dobila naraščaj. Nova prebivalca živalskega vrta sta v ZOO Ljubljana danes privabila lepo število obiskovalcev. Do 12. ure so zabeležili 1.500 obiskovalcev.

domače živali
Novice V Sloveniji kar 20 tisoč živalskih vrst #video

Ljubljanski živalski vrt danes praznuje 70. rojstni dan. Video: Anja Ciglarič.


Janković od sošolke dobil majico in mimogrede napovedal veliko naložbo

Praznovanja visoke obletnice se je udeležil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki ima razlog za dobro voljo. V četrtek se je drugi od treh sodnih postopkov proti njemu končal s (sicer še nepravnomočno) oprostilno sodbo.  V nagovoru obiskovalcev se je župan najprej pošalil: "Izvajalec, ki je odlično opravil delo, stoji ob ograji, tako da je ta kletka popolnoma varna. Bodite brez skrbi."

Leva v ZOO Ljubljana sta se že začela pariti. Video: Anja Ciglarič.


Pohvalil je delo direktorice ZOO Ljubljana Zdenke Barbare Ban Fischinger, sicer njegove nekdanje sošolke, ki po skoraj dveh desetletjih letos odhaja v pokoj. Fischingerjeva je županu na koncu podarila majico z levjo glavo.

Mimogrede je Janković napovedal še eno pomembno naložbo. Gre za gradnjo garažne hiše nasproti živalskega vrta, s katero naj bi rešili problem parkiranja na tej priljubljeni turistični točki. Njegov govor lahko v celoti poslušate v spodnjem videoposnetku.

Ljubljanski župan Zoran Janković ob 70. rojstnem dnevu ZOO Ljubljana napovedal pomembno naložbo. Video: Anja Ciglarič.


 

Ne spreglejte