Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 9. 2019,
6.28

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

29

Natisni članek

levica zavarovanje vlada

Sreda, 25. 9. 2019, 6.28

4 leta, 7 mesecev

Levica zaobšla koalicijo: v DZ s svojim predlogom ukinitve dopolnilnega zavarovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

29

Luka Mesec | Foto STA

Foto: STA

Levica danes v parlamentarno proceduro vlaga predlog zakona, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Čeprav se za ukinitev načeloma zavzemajo vse stranke koalicije, finančna konstrukcija ostaja odprta. Po izračunih Levice in vlade je govora o 67 milijonih evrov.

Dopolnilno zavarovanje je poskušalo ukiniti že pet ministrov za zdravje

Potem ko sta Vzajemna in Zavarovalnica Triglav podražili dopolnilno zdravstveno zavarovanje na dobrih 35 evrov, so se znova pojavili pozivi k njegovi ukinitvi. To je do zdaj poskušalo izvesti že pet ministrov za zdravje, a so bili pri tem vsi neuspešni. Zadnji so se tematike lotili v Levici, ki danes v parlamentarno proceduro vlaga svoj zakon.

Minister bi zadevo uredil prihodnje leto, Levica še letos

Napoved Levice o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in prenosu v obvezno zavarovanje je sprva med stranko in koalicijo povzročila kar nekaj napetosti. Levica je celo napovedala, da je od podpore ukinitvi odvisna tudi podpora proračunu za prihodnji dve leti.

Najprej je kazalo, da bi se utegnilo sodelovanje med strankami koalicije in zunajkoalicijsko članico celo končati, a je prvi sestanek prinesel umiritev strasti. Minister za zdravje Aleš Šabeder je sicer napovedal, da bo zakon, ki bo uredil to področje, pripravljen šele prihodnje leto, v Levici pa so vztrajali pri sprejetju še novembra letos. 

Finančna konstrukcija ni zaprta, a Levica pošilja zakon v DZ

Koalicijske stranke, predvsem finančni minister Andrej Bertoncelj, so glede ukinitve zadržane, saj bi morali manjkajoča sredstva, ki bi nastala s prenosom v obvezno zavarovanje, poiskati drugje. Po zadnjem sestanku med obema stranema, ki je potekal v ponedeljek, je po izračunih odprtih še za okoli 67 milijonov evrov obveznosti. V Levici so predlagali, da bi razliko, ki bi nastala s prenosom zavarovanja, nadomestili z dvigom prispevnih stopenj in s prispevkom na kapitalske dohodke.

Ker pa v ponedeljek skupnega jezika niso našli, so se v Levici odločili, da bodo danes vložili svoj predlog zakona. Predvidevajo, da bi bil ta lahko obravnavan in sprejet na novembrski seji državnega zbora, do takrat pa je po njihovih besedah še dovolj časa za usklajevanje. V največji koalicijski stranki LMŠ so po pisanju STA drugačnega mnenja, saj menijo, da bi bilo treba zakon urediti v povezavi z drugimi nujnimi zakoni, na primer o dolgotrajni oskrbi, in davčnim prestrukturiranjem.

Kot so v Levici povedali danes, so predlog vsebinsko v večji meri uskladili s koalicijo, pogajanja o finančnem delu zakona pa so še v teku. "Vsebinsko smo zakon s koalicijo v večji meri uskladili in tudi finančni del smo v veliki meri močno zbližali," je na novinarski konferenci pojasnil koordinator Levice Luka Mesec. Pogajanja o financah se bodo nadaljevala naslednji teden, je dodal Mesec. "Sprejem tega zakona je pogoj za podporo proračunu, dokler nas vlada ne prepriča v nasprotno, je naš glas naravnan na proti," je dejal Mesec.

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja mora biti odgovorna in javno finančno vzdržna, prav tako pa mora zagotavljati stabilno financiranje zdravstvenega sistema, so ob današnji potezi Levice sporočili z ministrstva za zdravje. Prizadevanja za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja trajajo že 16 let in vlada še nikoli doslej ni bila tako blizu uresničitvi tega, pa je danes dejal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. "Zato je vsak korak, ki ga naredi kateri koli partner samostojno, korak stran od tega," je opozoril v odzivu na današnjo vložitev zakona Levice. (STA)

 

Ne spreglejte