SiolNET. Novice Slovenija
2,91

termometer

  • Messenger
  • Messenger
100 dni vlade Marjana Šarca

Levica prepričana, da je zaslužna za visoko podporo vladi #video

2,91

termometer

Kmalu bo minilo prvih 100 dni vlade, ki jo vodi Marjan Šarec. Javnost od koalicije brez večinske podpore v parlamentu ni imela visokih pričakovanj, po dobrih treh mesecih pa ankete kažejo na preobrat.

Skoraj polovica vprašanih je po 100 dneh vlade Marjana Šarca z njo zadovoljna, kaže raziskava agencije Ninamedie za časopis Dnevnik.

Podpora je veliko višja, kot jo je imela po prvih treh mesecih ekipa pod vodstvom premierja Mira Cerarja konec leta 2014. Šarčeve niso prekosile niti vlada Alenke Bratušek, druga vlada Janeza Janše kot tudi ne vlada Boruta Pahorja, so poročali v oddaji Planet Danes.

Intervju: Marjan Šarec Siol Plus Marjan Šarec: Lahko tvitajo ali pišejo, kar hočejo. Konec je! #intervju #video

Nekateri zadovoljni, nekateri bi si želeli še več

Vlada je opravila 100 dni. | Foto: STA Vlada je opravila 100 dni. Foto: STA Aktualni vladi se je uspelo dogovoriti s sindikati javnega sektorja o dvigu minimalne plače in sproščanju nekaterih socialnih transferjev.

"Kljub temu, da nas je pet v koaliciji, smo z dogovorom s sindikatom zagotovili socialni mir," je za Planet TV dejal Matjaž Han iz SD. Da je to temeljni kamen, na katerem bo vlada sploh lahko gradila nove projekte, se strinjajo tudi preostali partnerji.

"Od tega je bilo zelo odvisno, ali bomo sploh lahko pripravili rebalans proračuna za 2019," dodaja Karel Erjavec, predsednik DeSUS.

Da bi lahko v prvem trimesečju storili več, poudarja Alenka Bratušek. "Mi je pa kot predsednici stranke žal, da v tistem delu, ki se nanaša na upokojence, ni bilo soglasja, da bi spoštovali koalicijsko pogodbo," meni Bratuškova.

Alenka Bratušek, Marjan Šarec Novice Vox populi: Delo vlade kot uspešno ocenjuje polovica vprašanih

Šarec Kordišu pojasnjeval, zakaj morajo vlagati v oborožitev

Še več spoštovanja pogodbe pa bi si želeli zunajvladni partnerji iz Levice. Koordinatorja Levice Luko Mesca moti predvsem imenovanje Damirja Črnčeca za sekretarja v kabinetu Šarca in prodaja NLB, na seji pa sta se v besedni boj zapletla Šarec in poslanec Levice Miha Kordiš.

Kamen spotike je bilo "zapravljanje" za oborožitev.

"Imamo vrtiček, kupujemo pa traktorje za sosedovo njivo," je dejal Kordiš, Šarec pa mu je odvrnil, da so hummerji iztrošeni.

Kordiš mu je odvrnil, da imajo tako že na začetku njegovega mandata opravka z nepreglednim poslom, Šarec pa mu ni ostal dolžan.

"Bodo šli (slovenski vojaki, op. p.) v Afganistan in bodo tam, kjer je minsko polje, šli tudi peš ali s kolesi," mu je odvrnil slovenski premier.

Luka Mesec (desno) meni, da je njegova stranka zaslužna za zadovoljstvo Slovencev z vlado Marjana Šarca (levo). | Foto: STA Luka Mesec (desno) meni, da je njegova stranka zaslužna za zadovoljstvo Slovencev z vlado Marjana Šarca (levo). Foto: STA

"Levica je določila barvo te vlade"

A Šarec bi moral biti do Levice bolj prizanesljiv. V stranki so namreč prepričani, da se za visoko podporo vladi premier lahko zahvali predvsem njim. "Absolutno, saj lahko rečemo, da je Levica s partnerstvom določila barvo te vlade," o zaslugah meni Mesec.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 37
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin