Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 2. 2014,
9.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

rak prihodnost

Torek, 4. 2. 2014, 9.48

8 let

Leta 2030 naj bi za rakom obolelo kar 21,6 milijona ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Do leta 2030 se bo za dobro tretjino povečalo število ljudi, ki bodo zboleli za rakom, na kar 21,6 milijona na leto v primerjavi s 14 milijoni v letu 2012, so sporočili iz Združenih narodov.

Število smrti zaradi raka se bo najverjetneje dvignilo z 8,2 milijona na 13 milijonov na leto, saj svetovno prebivalstvo raste in se stara, vse več ljudi pa sprejema tudi tvegane življenjske navade, kaže poročilo Mednarodne agencije za raziskovanje raka (International Agency for Research on Cancer), ki ga je za današnji svetovni dan raka pripravilo 250 znanstvenikov iz več kot 40 držav sveta.

Najhuje naj bi bile prizadete države v razvoju, ki se že spopadajo z rakavimi obolenji, povezanimi z revščino, ki jih povzročajo okužbe. V razvitih državah bodo med glavnimi krivci za vzpon rakavih obolenj kajenje, čezmerno pitje alkohola in uživanje predelane hrane ter telesna neaktivnost.

Med ženskami najpogostejši rak na dojkah, pri moških pa na pljučih Poročilo ugotavlja rahlo razliko med spoloma, saj naj bi bilo 53 odstotkov primerov raka in 57 odstotkov smrtnih žrtev med moškimi. Pri njih je najpogostejši pljučni rak (16,7 odstotka), sledijo rak prostate (15 odstotkov), debelega črevesa (10 odstotkov), želodca (8,5 odstotka) in jeter (7,5 odstotka).

Pri ženskah je najpogostejši rak na dojki (25,2 odstotka), debelem črevesu (9,2 odstotka), pljučih (8,7 odstotka), materničnem vratu (7,9 odstotka) in trebuhu (4,8 odstotka).

Kar 70 odstotkov smrti zaradi raka je v Afriki, Aziji ter Srednji in Južni Ameriki Poročilo ugotavlja tudi regionalna neravnovesja, saj je več kot 60 odstotkov svetovnih primerov raka in 70 odstotkov smrtnih žrtev v Afriki, Aziji ter Srednji in Južni Ameriki.

Rak dojke in prostate ter debelega črevesa je bolj značilen za industrializirane države, rak jeter, želodca in požiralnika pa je pogostejši pri državah z nizkimi dohodki.

Največ rakavih obolenj so leta 2012 diagnosticirali na Kitajskem Skoraj polovico novih rakavih obolenj so leta 2012 diagnosticirali v Aziji, največ na Kitajskem. Evropa je imela skoraj četrtino novih primerov, Ameriki okoli petino, Afrika in Bližnji vzhod pa nekaj več kot osem odstotkov. Največja smrtnost je v bila v Aziji (50-odstotna).

Največji morilec je pljučni rak V svetovnem merilu je bil pljučni rak največji morilec (19,4 odstotka), sledita mu rak na jetrih (9,1 odstotka) in želodcu (8,8 odstotka).

Kot še ocenjujejo znanstveniki v poročilu, naj bi svetovni letni stroški zaradi raka leta 2010 znašali okoli 1,6 bilijona ameriških dolarjev.

Ne spreglejte