Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 3. 2020,
20.49

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

2

Natisni članek

Janez Lenarčič Koronavirus migranti

Nedelja, 1. 3. 2020, 20.49

4 leta, 1 mesec

Lenarčič opozarja na nujnost sodelovanja pri zajezitvi koronavirusa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

2

Janez Lenarčič | Foto Evropski parlament

Foto: Evropski parlament

Panika zaradi novega koronavirusa ni potrebna, a ga je treba jemati resno, pravi evropski komisar Janez Lenarčič. Kot je dejal v oddaji Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija, je popolna iluzija, da bi se posamična država lahko sama uspešno spopadla s tem izzivom in zajezila širitev novega virusa, piše STA.

Po njegovih besedah je to epidemijo treba jemati resno in se pripraviti na morebiten izbruh tudi drugod, kot kaže izkušnja Italije. "To se lahko zgodi tudi drugje, tudi v Sloveniji. Jaz bi celo rekel, da je bolj verjetno, da se to zgodi še kje, kot da se ne bo zgodilo," je dejal.

Kot je pojasnil evropski komisar za krizno upravljanje, je Evropska komisija sprožila vse svoje mehanizme koordinacije in odzivanja na krizne razmere. "Treba je sodelovati tako na evropski kot na globalni ravni," je poudaril.

Koronavirus, maska, zaščita, oprema
Novice Koronavirus že v Trstu, Vidmu, Gorici, v Sloveniji še brez potrjene okužbe

Ob vprašanju o dogajanju v Turčiji, ki odpira meje za migrante, pa je opozoril na dogovor med EU in Turčijo in poudaril, da Turčija gosti največje število beguncev na svetu, blizu štiri milijone. "Velika večina od teh je beguncev iz Sirije in ne bi bilo prav, da bi Turčija to breme nosila sama. Zato je ta dogovor tudi nastal. Evropska unija pa računa, da bo Turčija dogovor spoštovala in da ne bo omogočala nenadzorovanega pretoka beguncev oziroma migrantov proti zahodu," povzema STA.

"Tudi migranti so ljudje in imajo človekove pravice"

EU in Evropska komisija po njegovih besedah sicer nimata neposrednega vpogleda v stanje na mejah in ravnanje z migranti. Migracije in vstop v državo so v pristojnosti države članice. Je pa Lenarčič opozoril, da so tudi migranti ljudje, da imajo človekove pravice in da je te treba spoštovati.

Lenarčič je v pogovoru sicer o nastajajoči novi vladi v Sloveniji dejal, da pričakuje dobro sodelovanje z vsako vlado v Sloveniji in v drugih državah članicah. "Pri tem ne pričakujem nobenih težav," je dodal. Kar zadeva vprašanje arbitraže s Hrvaško, pa je poudaril: "Evropska komisija je svoje stališče o razsodbi arbitražnega sodišča že podala in tega stališča ni spremenila. Stališče je, da je treba razsodbo izvršiti," še piše STA.

migranti, begunci, Grčija, Turčija
Novice Spet desettisoči pred evropskimi vrati #video
Ne spreglejte