Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 3. 2020,
7.18

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

66

Natisni članek

Koronavirus italija izolacija virus Gorica

Nedelja, 1. 3. 2020, 7.18

4 leta, 1 mesec

Koronavirus že v Trstu, Vidmu, Gorici, v Sloveniji še brez potrjene okužbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

66

Koronavirus, maska, zaščita, oprema | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Prve primere okužb z novim koronavirusom so danes potrdili tudi v Trstu in Vidmu, so sporočili iz italijanske dežele Furlanija - Julijska krajina (FJK) ob meji s Slovenijo. Kot so dodali, so zaznali tri primere v Vidmu in enega v Trstu. Že v soboto so okužbo potrdili pri 50-letniku iz Gorice, danes so v mestu zaznali še eno okužbo, piše STA. V Sloveniji do 18. ure danes še ni bilo potrjene okužbe.

Kot je zvečer sporočila italijanska civilna zaščita, je danes v državi umrlo še pet obolelih za novo boleznijo. Število doslej okuženih je zelo poskočilo - s sobotnih 1000 na več kot 1600. Skupaj je doslej v Italiji umrlo 34 ljudi, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Največ okuženih je v deželah Lombardija, Benečija (Veneto) in Emilija - Romanja.

"Okužba je verjetno krožila že v drugi polovici januarja"

Predstavnik italijanskega zdravstvenega inštituta Giovanni Rezza je na današnji novinarski konferenci v Rimu dejal, da glede na opravljeno rekonstrukcijo dogajanja prvi primeri okužbe v Italiji segajo v začetek februarja, "a je okužba verjetno krožila že v drugi polovici januarja".

Vsi trije okuženi v Vidmu so profesorji, ki so se 20. in 21. februarja udeležili seminarja v tem mestu, na katerem je sodeloval tudi neki okuženi iz Piemonta.

50-letnik iz Gorice, prvi zabeležen primer v FJK, sicer kaže simptome bolezni covid-19, a njegovo zdravstveno stanje ni zaskrbljujoče, so dodali. Ostaja v karanteni na domu, tako kot ostalih šest ljudi, ki so bili z njim v stiku. Danes so sicer v Gorici potrdili še en primer okužbe, dodaja Ansa.

gripa prehlda bolezen
Novice Gripa proti covid-19: zaradi gripe vsako leto umre do 650 tisoč ljudi

Koronavirus je v naši soseščini sprožil pravo logistično operacijo. V boj proti virusu so se poleg zdravstvenega osebja podali tudi pripadniki vojske in policije.  | Foto: Reuters Koronavirus je v naši soseščini sprožil pravo logistično operacijo. V boj proti virusu so se poleg zdravstvenega osebja podali tudi pripadniki vojske in policije. Foto: Reuters

Uradno informacijo o prvih primerih okužbe s koronavirusom v FJK so dobili tudi na Mestni občini Nova Gorica. Župan Klemen Miklavič je zato pri zdravstvenih ustanovah na območju danes znova preveril pripravljenost. "Institucije so pripravljene, jasni so postopki in protokoli ukrepanja v tem primeru," so sporočili z občine.

"V igralnicah visoka stopnja preventivnih ukrepov"

Miklavič je danes poklical tudi vodstva goriških igralnic. "Po njihovih informacijah v igralnicah izvajajo visoko stopnjo preventivnih ukrepov, ki vključujejo informiranje gostov in zaposlenih, namestitev večjega števila razkužil in drugih higienskih ukrepov, vključno z vljudnim zavračanjem vidno bolnih obiskovalcev in pogostejšim čiščenjem avtomatov," so zapisali.

Koronavirus
Novice V ZDA prva smrtna žrtev novega koronavirusa, v Italiji več kot tisoč obolelih

Oblasti v FJK so sprva vztrajale pri odločitvi, da bodo v ponedeljek v FJK znova odprli šole in univerze. Zvečer pa je predsednik FJK Massimilano Fedriga dejal, da bodo vse izobraževalne ustanove in tudi vrtci zaprti še do 8. marca.

V Sloveniji okužbe še niso potrdili

V Sloveniji tudi v testiranjih, opravljenih danes do 18. ure, ni bilo potrjene okužbe z novim koronavirusom, je zapisano na spletnih straneh vlade. Doslej so pristojni opravili 208 testiranj.

Kot je zapisano na spletni strani vlade, vse pristojne institucije ves čas natančno spremljajo dogajanje in obveščajo javnost o preventivnih ukrepih. V pripravljenosti so tudi ukrepi za zajezitev širjenja okužb pri nas.

Ne spreglejte