Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 9. 2022,
14.58

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

21

Natisni članek

lekarne zdravila Danijel Bešič Loredan Ministrstvo za zdravje Lekarniška zbornica Slovenije

Četrtek, 22. 9. 2022, 14.58

1 leto, 7 mesecev

Bodo bolniki v Sloveniji kmalu ostali brez zdravil? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

21

Lekarniška zbornica Slovenije ministrstvo za zdravje poziva, naj nemudoma uredi zakonsko podlago za nakup zdravil javnih lekarniških zavodov, saj bodo v nasprotnem primeru nekateri javni zavodi ostali brez zdravil. Ukrepanje je potrebno, preden nastopijo težave v preskrbi z zdravili, so v zbornici opozorili na današnji novinarski konferenci.

Po besedah predsednice Lekarniške zbornice Slovenije Darje Potočnik Benčič imajo javni lekarniški zavodi že vrsto let težavo z izvedbo javnih naročil za dobavo zdravil. Težave izvirajo iz nasprotujoče si zakonodaje, ki jo morajo pri svojem delu spoštovati javni zavodi. Javnost oz. bolniki po njenih navedbah tega do danes niso občutili zgolj zato, ker so javni zavodi zavestno kršili določila zakona o javnem naročanju, da so bolnikom pravočasno priskrbeli vsa zdravila.

Danijel Bešič Loredan
Novice Sodelavci Bešiča Loredana množično bežijo. Kaj se dogaja?

V prekrškovnih postopkih 21 od 24 javnih lekarniških zavodov

Veljavni zakon o javnem naročanju namreč določa, da imajo lahko javni lekarniški zavodi samo enega cenovno najugodnejšega dobavitelja, kar pa po mnenju zbornice ni mogoče, saj tudi veletrgovci s polnim obsegom ne zagotavljajo vedno vseh zdravil. Zavodi bi tako morali imeti vsaj dva dobavitelja za isto zdravilo.

Po besedah Potočnik Benčičeve v zbornici ne oporekajo dejstvu, da so javni lekarniški zavodi zavezanci za javna naročila, vendar pa so se ti zdaj zaradi kršitve zakonodaje znašli v prekrškovnih postopkih pred sodišči. Trenutno je zaradi nespoštovanja zakona o javnem naročanju pri dobavi zdravil v prekrškovnih postopkih 21 od 24 javnih lekarniških zavodov.

UKC Maribor
Novice Kadrovska okrepitev v UKC Maribor, ki napoveduje nov mejnik v zdravstvu

Pacienti bi lahko ostali brez zdravil

"Nekateri postopki še tečejo, nekateri so končani. Zame in za Kraške lekarne je postopek na sodišču končan, kaznovani smo zaradi oddaje naročil za zdravila brez izvedbe ustreznih postopkov, izrečene so bile globe. To je popolnoma absurdna situacija," je opozorila direktorica Kraških lekarn Ilirska Bistrica Ana Kobal, ki se sprašuje, ali naj javni lekarniški zavodi zaradi neuspelih postopkov prenehajo izdajati zdravila in ogrozijo zdravje prebivalstva.

"Če spoštujemo zakonodajo, moramo nemudoma ustaviti nabavo zdravil. Pacienti bodo ostali brez zdravil. To je seveda nedopustno in tega se odgovorne osebe v javnih zavodih zavedajo, zato dajejo potrebe pacienta na prvo mesto, čeprav tvegajo kazni," je dodala Potočnik Benčičeva. Ob tem je spomnila, da je državna revizijska komisija pred kratkim zavrnila že tretje skupno javno naročilo za nabavo zdravil, ob čemer pa ni nobenega zagotovila, da bo naslednji razpis uspešen.

Področje nabave zdravil lahko uredijo le skupaj z resornim ministrstvom za zdravje

Rešitev v zbornici vidijo predvsem v tem, da nabava zdravil od zdaj ne bi bila otežena zaradi spoštovanja določil zakona o javnem naročanju, temveč bi moralo biti pri tem v ospredju spoštovanje matične oz. področne zakonodaje.

V zbornici sicer menijo, da lahko področje nabave zdravil uredijo le skupaj z resornim ministrstvom za zdravje, katerega naloga je, da lekarniški dejavnosti omogoči pogoje za nemoteno delovanje. Po besedah Potočnik Benčičeve so ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu že sporočili, da mu želijo predstaviti problematiko in predloge rešitev, vendar žal do danes še niso sedli za skupno mizo.

Vročina otrok
Novice Slovenija že več mesecev brez pomembnih otroških zdravil
Ne spreglejte