Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 10. 2020,
19.09

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46

21

Natisni članek

okužba Koronavirus šolanje na domu šola

Ponedeljek, 12. 10. 2020, 19.09

3 leta, 6 mesecev

Lahko številne okužbe predčasno zaprejo šole? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46

21

Dva tedna pred krompirjevimi počitnicami je že veliko govora o posameznih ukrepih iz rdeče faze: prvi sveženj predvideva zaprtje srednjih šol in univerz. Kakšen dostop do spleta in računalniško opremo imajo doma, pri učencih že preverjajo tudi nekatere osnovne šole. Šole za zdaj ostajajo odprte, je danes po sestanku s predstavniki sindikata vzgoje in izobraževanja šolska ministrica Simona Kustec odpravila vse dvome.

Aktiviranje modela C najprej predvideva šolanje od doma samo za učence od šestega do devetega razreda, medtem ko bi mlajši šolo obiskovali še naprej. Model D, ki predvideva pouk od doma za vse, je predviden v drugem rdečem paketu. Kustečeva pravi, da "faz načeloma ne bodo preskakovali", šolniki pa opozarjajo, da so na šolo od doma slabo pripravljeni.

"Vse dokler bosta epidemiološka slika in pa seveda tudi stanje zdravja v teh naših zavodih to omogočalo. Vsekakor pa poznate precej zahtevno epidemiološko sliko v državi. V primeru, da bomo morali stopnjevati ukrepe, to na našem polju pomeni najprej prehod v prvo fazo rdečega scenarija v obliki zapiranja srednjih šol in fakultet," je dejala Kustečeva.

Maske v šolah
Novice Učenci in dijaki brez mask v matičnih razredih

Najprej je v rdeči fazi predvideno šolanje na daljavo za dijake in študente.  | Foto: Getty Images Najprej je v rdeči fazi predvideno šolanje na daljavo za dijake in študente. Foto: Getty Images Na šolanje od doma pripravljeni bolje kot spomladi, a to ni dovolj

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Slovenije pravi, da so pripravljeni veliko bolje kot marca. "Še vedno pa, kar se je seveda dokazalo, pouk na daljavo niti v svoji najbolj kakovostni izvedbi ne more nadomestiti pouka v fizični obliki," zato si tega ne želijo, je za Planet TV pojasnil Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Slovenije.

"Smo slabo pripravljeni na pouk na daljavo, kajti to ni izobraževanje na daljavo, to so pedagoške ure, ki bodo tekle na daljavo, in imamo cel kup pomembnih ključnih vprašanj, ki niso rešena. Eno med njimi je tudi, kako bomo zagotovili verodostojnost vrednotenja dela, kako ne bomo povečevali socialnih razlik," je dejal Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sviza.

Najprej je v rdeči fazi predvideno šolanje na daljavo za dijake in študente. Šola na daljavo za vse je predvidena šele v drugem svežnju rdeče faze, trenutno pa smo v drugem svežnju oranžne faze. Do zaprtja šol nas ločijo torej še trije svežnji ukrepov.

Maska šola
Novice Maske za otroke v vrtcih in šolah niso več potrebne

Pa bi lahko šole začeli zapirati že prej?

"Če se zgodi, da bi bila številka okužb v šolah dramatično visoka in ne bi mogli več izvajati vzgojno-izobraževalnega procesa, vendar pa smo v tem trenutku še daleč od tega," je dejala Kustečeva.

Pečan misli, da je bolj smiselno razmišljati o regionalnem pristopu. "Ne vidim razloga, da se zapirajo šole v Zgornji Savinjski dolini, če bi bila obalno-kraška regija rdeča," je zgolj za primer orisal Pečan.

Prav tako bi bilo smiselno prilagoditi predmetnik za čas dela na daljavo, še dodaja, in se pogovoriti, katere predmete je resnično nujno izvajati in katere se lahko izvaja na drugačne načine.

Šola, koronavirus, covid-19
Novice Šole in vrtci: neživljenjski ukrepi in preobremenjenost #video
Atene Grčija protest jul2020
Novice Na protestih dijakov v Atenah spopad s policisti
Telefon, telefonski klic
Novice NIJZ ravnateljem: Ne damo vam svoje številke!

 

Ne spreglejte