SiolNET. Novice Slovenija
0,74

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kučan: Spreminjanje Gaze v pokopališča nikakor ni obramba

0,74

termometer

Milan Kučan | Kučan upa, da bodo "upravitelji Slovenije odločneje zahtevali vsaj prekinitev vojne v Gazi".  | Foto: STA
Kučan upa, da bodo "upravitelji Slovenije odločneje zahtevali vsaj prekinitev vojne v Gazi". Foto: STA

Spreminjanje Gaze v pokopališča nikakor ni obramba, je danes izjavil nekdanji predsednik Milan Kučan in opozoril, da je sedaj prepovedano povpraševati po koreninah sporov, češ da mnogi to vidijo kot izenačevanje dejanj napadalca in žrtev. Ob tem je izrazil upanje, da bodo "upravitelji Slovenije odločneje zahtevali vsaj prekinitev vojne v Gazi".

Vojne danes so drugačne, ne v tem, da v njih ne bi bilo grozodejstev, množičnih zločinov nad civilnim prebivalstvom in pobijanja otrok, temveč v tem, da je zdaj praktično prepovedano povpraševati po koreninah sporov, je na slovesnosti ob 55. obletnici ustanovitve Teritorialne obrambe in 30. obletnice ustanovitve Zveze društev veteranov vojne za Slovenijo na Bledu poudaril Milan Kučan.

"Tako povpraševanje je deležno anateme in očitkov, da izenačuje dejanja napadalca in žrtve, da opravičuje nasilje in da zanemarja pravico napadenega do obrambe," je pojasnil.

Spomnil je, da sta bila žrtvi takšnih očitkov med drugim tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki ga je izraelski veleposlanik pri ZN Gilad Erdan pozval k odstopu, in filozof Slavoj Žižek, ki je bil ob nastopu na knjižnem sejmu v Frankfurtu deležen burnih odzivov.

"Napadli so ju, ker sta o dogajanju v Gazi povedala, kar je v imenu človečnosti in miru treba povedati. Povedati, da eno nasilje ne opravičuje drugega nasilja. Povedati, da ima tudi vojna pravila in da sovražnosti rodijo nove sovražnosti. Nasilje Hamasa, ki mora biti najostreje obsojeno, ne da pravice za kolektivno kaznovanje Palestincev," je dodal.

Ob tem je opozoril, da spreminjanje Gaze v množična pokopališča nikakor ni obramba. V luči tega je izrazil upanje, da bodo "upravitelji Slovenije zbrali dovolj moči in poguma ter odločneje zahtevali vsaj prekinitev vojne ter preprečitev etničnega čiščenja in genocida".

Plačevale bodo še mnoge generacije

Prepričan je, da bo tudi v Izraelu slej ko prej prevladal glas razuma, ki bo povprašal, kakšno ceno bosta za sedanje početje plačala Izrael in judovska skupnost po svetu.

"Netanjahuja nekoč ne bo več, ostala pa bosta neizmerna bolečina in sovraštvo, ki ju je utrdil, tako kot ju je utrdil Hamas, za kar bodo plačevale še mnoge generacije. To sega tudi do nas. Nedavno onesnaženje judovskega centra v Ljubljani s svastiko zato zahteva najostrejšo obsodbo," je še dodal.

Milan Kučan, Janez Janša Novice Predlog za novega premierja: Janša, Kučan, Pahor ali Logar Milan Kučan Novice Kučan na Svetem Urhu opozoril na grozljive posledice vojn Milan Kučan Novice Kučan ob dnevu vrnitve Primorske kritiziral odnos Italije do preteklosti Milan Kučan Novice Kučan: Govorijo, da je to levičarska izmišljotina Lojze Peterle Novice Lojze Peterle je povedal, kaj si misli o Milanu Kučanu
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin