SiolNET. Novice Slovenija
4,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Krivic pozval ustavno sodišče in Pahorja k predlogu za kazenski pregon Mahniča

4,23

termometer

Matevž Krivic
Foto: STA

Nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic se je ostro odzval na zapis poslanca SDS Žana Mahniča ob odločbi ustavnega sodišča o zadržanju preiskovalnih dejanj DZ zoper tožilce v zadevi Kangler. Ustavno sodišče in predsednika republike Boruta Pahorja ob zapisu o mafiji, ki ščiti mafijo, poziva k vložitvi predloga za pregon Mahniča zaradi razžalitve.

Franc Kangler Novice Ustavni sodniki v primeru Kangler zadržali tudi del preiskave, ki se nanaša na tožilce

Ustavno sodišče je v sredo sporočilo, da je do končne odločitve zadržalo izvrševanje zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi, če se nanaša na državne tožilce. Tako preiskovalna komisija DZ v zadevi Kangler v sredo ni mogla izvesti pogovora z generalnim državnim tožilcem Dragom Šketo in tožilcem Nikom Pušnikom.

Na takšno odločitev se je ostro odzval poslanec SDS in predsednik preiskovalne komisije Žan Mahnič. Na Twitterju je med drugim navedel: "Ko gre za prvorazredne, odločijo takoj oziroma dan pred zaslišanjem tožilcev, saj bi morala biti danes zaslišana Pušnik in Šketa. Mafija je torej zaščitila mafijo."

Mahnič: Vedno vik in krik

Mahničeva izjava pa je razburila nekdanjega ustavnega sodnika Matevža Krivica. "Zdaj je bila pa v že doslej nebrzdanih politikantskih napadih na sodstvo in tudi na ustavno sodišče, ki jih ta zmedena država in njena zmedena javnost kar mirno tolerirata, prekoračena še zadnja meja," je v javnem pismu navedel Krivic.

Takšna "žalitev ustavnega sodišča in še vsega pravosodja zraven" je po oceni nekdanjega ustavnega sodnika "nekaj tako nezaslišanega, da bi to zahtevalo takojšnjo in najostrejšo reakcijo tako najvišjih predstavnikov države na čelu s predsednikom republike, pa tudi vseh odgovornih medijev in javnosti".

Žan Mahnič Foto: STA

V britanskih in ameriških pojmovanjih in praksi je zaničevanje sodišča nekaj tako nedopustnega in tudi ostro kaznovanega, da si tega zlepa nihče ne privošči. V Sloveniji pa ima država po navedbah Krivica do spoštovanja svojih sodišč tako malomaren odnos, da na seznamu kaznivih dejanj takega delikta sploh ni.

Ob tem je pozval predsednika republike in ustavno sodišče, naj vložita vsaj predlog za kazenski pregon zoper Mahniča zaradi razžalitve. 

Mahnič je današnje odzive na njegov zapis komentiral na Twitterju. "Ko nekaj poimenuješ tako, kot drugorazredni državljani dojemajo in poimenujejo, je pri prvorazrednih vedno vik in krik," je navedel.

Kasneje je na Facebooku v podporo svojim navedbam nanizal: "da državi vlada mafija, ki jo pravosodje ščiti, meni krepka večina Slovencev", "zaupanje v pravosodje je na pičlih približno 20 odstotkih", "ko gre za navadne državljane, ti na sodiščih čakajo leta in leta na pravico, če jo sploh dosežejo, ko sodniki sodijo sodnikom in tožilcem (tako kot včeraj), to naredijo čez noč in jih zaščitijo".

Franc kangler predstavitev nove stranke Novice Preiskovalno komisijo v zadevi Kangler bo vodil Žan Mahnič iz SDS

Med drugim je še opozoril, da se "banksterji, ki so pokradli milijarde iz bank, mirno sprehajajo, ker jih pravosodje ščiti" in da "tisti, ki so z medicinsko opremo kradli denar iz zdravstvene blagajne, da vsi čakamo v čakalnih vrstah vsako leto dlje, uživajo na svojih jahtah". Po njegovih navedbah sta parlamentarni preiskovalni komisiji pod vodstvom poslancev SDS Anžeta Logarja in Jelke Godec prišli do konkretnih ugotovitev o kriminalu, tožilci in sodniki pa niso naredili nič. Kot je zapisal, tudi za nič ne odgovarjajo.

"Zdaj pa mi povejte, kako bi vi poimenovali to tvorbo? Ali ni to mafijsko početje? Ampak ja, pri nas v imenu politične korektnosti tega ne smeš povedat na glas. Če pa poveš, se prvorazredni in posvečeni takoj zganejo in udarijo nazaj. Tako, kot to počne mafija," je zapisal Mahnič. Sklenil pa je z besedami, da je na zlorabe v pravosodju treba opozarjati, predvsem pa temu enkrat narediti konec.

Mahničev zapis po mnenju društva državnih tožilcev nesprejemljiv način izražanja

Iz Društva državnih tožilcev Slovenije pa so danes sporočili, da z veliko mero zaskrbljenosti spremljajo izjave predsednika preiskovalne komisije. Mahničev zapis o mafiji, ki ščiti mafijo, so označili za nesprejemljiv način izražanja. "Gre za nesprejemljiv način izražanja o najpomembnejših institucijah pravne države, ki postaja stalnica pri komentiranju njihovega dela," so opozorili.

Žan Mahnič Foto: STA

Kot so navedli, bi se morali zaničevanju z neprimernimi prispodobami še posebej izogibati politiki, ki v javnosti nastopajo v zadevah, povezanih z delovanjem pravosodja. "Kritika posameznih odločitev je v demokratični družbi dopustna in zaželena, ne more pa biti niti verodostojna niti uspešna, če temelji na žalitvah organov in posameznikov, ker niso odločili v skladu s političnimi pričakovanji," so poudarili.

Pravosodje je branik ustavnosti in zakonitosti v državi. Za njegovo delovanje ni nujno le dosledno spoštovanje in izvrševanje sodnih odločb, ampak tudi primeren odnos do tistih, ki jih sprejemajo. Ne gre le za upoštevanje pravne kulture, ampak tudi za razumevanje pomena ločenosti vej oblasti kot bistva demokracije, so še zapisali v društvu.

Žan Mahnič Novice Mahnič: Zaslišanje Škerbinca postavlja Erjavca na laž #video

Pahor poziva k strpnemu dialogu

V uradu predsednika republike so na poizvedovanje, ali bodo sledili Krivičevemu odzivu, zgolj spomnili na pretekle izjave predsednika republike v zvezi v strpnostjo v javnem dialogu. Kot so navedli, Pahor "vselej opozarja, da se moramo vsi, zlasti politiki, ki sodelujemo v javnem dialogu, disciplinirano vzdržati vsake izjave, ki jo kdo lahko razume kot žaljivo, nestrpno ali celo sovražno". To je po mnenju predsednika njihova najbolj elementarna dolžnost v skrbi za prepotrebno ozračje tolerance, svobode in spoštovanja drug drugega.

Borut Pahor Foto: STA

Kot so dodali v Pahorjevem uradu, se je predsednik v svojem mandatu večkrat srečal s predstavniki ustavnega sodišča. Na prvi delovni pogovor jih je sprejel že takoj po prevzemu dolžnosti predsednika republike. Takrat so sogovorniki "izrazili skupno prepričanje, da je dosledno spoštovanje vseh institucij pravne države in krepitev zaupanja vanje v teh razmerah še posebej pomembno in potrebno". "Kritične ocene delovanja vseh institucij, vključno z institucijami pravne države, so legitimne in tudi koristne. Za demokratično družbo pa postanejo nedopustne, ko in če prerastejo v grožnje in pritiske," so navedli.

To stališče predsednik Pahor vselej poudari, ko naslovi vprašanje spoštovanja vseh institucij pravne države in nujnost vzdržanosti od slehernega ravnanja, ki bi bilo do njih nespoštljivo ali nestrpno, so še zapisali v uradu predsednika republike.

Na ustavnem sodišču so navedli le, da kakšnega posebnega odziva danes ni mogoče pričakovati.

Franc Kangler Novice Ustavno sodišče delno zadržalo parlamentarno preiskavo v zadevi Kangler

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin