Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 12. 2022,
7.25

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

11

Natisni članek

maša polnočnica božič

Sobota, 24. 12. 2022, 7.25

1 leto, 4 mesece

Kristjani so opolnoči pričakali božič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

11

polnočnica, Preska, cerkev, maša | Na predvečer božiča se številni verniki odpravijo k polnočnicam, kjer pričakajo Jezusovo rojstvo. | Foto Bobo

Na predvečer božiča se številni verniki odpravijo k polnočnicam, kjer pričakajo Jezusovo rojstvo.

Foto: Bobo

Kristjani so s polnočnicami pričakali božič, ko se je po njihovem verovanju rodil Jezus Kristus. Predsednik SŠK Andrej Saje je polnočnico daroval v novomeški stolnici, ob tem pa dejal, da je božič priložnost za razmislek o smislu življenja, "o ciljih, ki jih imamo, o naših medsebojnih odnosih". Kot tudi drugi škofje je pozval k življenju po Bogu.

Predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) in novomeški škof Andrej Saje je v pridigi ocenil, da je letošnji božič drugačen od lanskega. Vmes je namreč prišlo do vojne v Ukrajini in posledično krize vseh vrst, vsakdanje življenje pa je postalo negotovo. "Razmere nas zato nagovarjajo in spodbujajo, da strnemo svoje vrste v prizadevanju za dobro. Živimo na istem planetu, zato si ne moremo privoščiti razdorov. Pot naprej je v sodelovanju in premagovanju egoističnega pogleda na svet, kjer vidimo le sebe in svoje koristi," je dejal.

Vsega navedenega pa po oceni Sajeta ne zmoremo sami. "Svet lahko začnemo spreminjati le z vero v Boga in z njegovo, božjo močjo, kjer bomo zmogli premagovati strah, da nam bo nekaj vzel, napuh in zaverovanost vase, ter zlo, ki je v nas. Na ta način bomo sposobni v bližnjem gledati brata ter v njem prepoznati božje obličje," je dejal.

V ljubljanski stolnici mašo daroval Stanislav Zore

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je polnočno mašo daroval v ljubljanski stolnici. V pridigi je med drugim dejal, da je z Jezusovim rojstvom na svet prišla luč, kljub temu pa je v svetu še vedno veliko teme. Razlog za to je po njegovih besedah v tem, da Kristus ne prihaja na svet, da bi izničil temo, ampak "vstopa v temo, da bi jo od znotraj razsvetlil in ji dal možnost, da se tudi ta tema spremeni v svetlobo".

To je po besedah Zoreta tudi temeljno sporočilo upanja za naš svet. "Ne v svetu, ne v Cerkvi in tudi mi sami v sebi ne bomo nikoli odpravili vsega tistega, kar meče senco in povzroča temo. Ker je Jezus prišel v temo, ker je takrat, ko je noč prišla na pol svoje poti, prišel med nas, mu tudi tema v svetu, tema v Cerkvi in tema v nas samih ne bo preprečila, da bi se tudi letos ne rodil kot odrešenik sveta". Zato dovolite, je nadaljeval, "da Jezus kot prava luč, ki razsvetljuje vsakega človeka, vstopi v vaše življenje in zasveti v vaših srcih". "Če ga bomo sprejeli, bo njegova svetloba razsvetlila naša pota drug do drugega in ta drobna luč bo sijala v temo, da bomo lahko tudi mi oznanjali veliko veselje," je dejal Zore.

Božične maše bo zaznamovale tudi današnji dan

"Božična noč nam sporoča, da Bog ljubi vse ljudi, kajti Bog je ljubezen. Ta ljubezen je tista, ki očiščuje in ozdravlja," pa je v svoji pridigi pri polnočni maši v mariborski stolnici poudaril mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Božična noč in dete v jaslih po besedah nadškofa "kličeta, naj se zganemo". "Treba je vstati in iti na pot. Boga lahko najdemo, srečamo, to je klic te svete noči, kajti prišel je med nas, da nam podeli odpuščanje in mir, veselje in moč za novo, lepše in polnejše življenje, luč za pot skozi sivi vsakdan," je dejal.

Hkrati pa so sveta noč in božični prazniki po besedah Cvikla vabilo s sprejemu ponujenega daru, ki ga je Bog dal človeku s tem, ko je na svet poslal svojega sina. So vabilo, da "sprejmemo luč, ki je zasvetila sredi noči". "Pa ne samo luč, ampak moč, ki je v tej luči. Kakor luč osvetli prostor, da ta postane drugačen, tako tudi naše življenje postane lepše, ko vanj posveti božja luč. To vam želim, dragi bratje in sestre, da bi luč, ki prihaja po novorojenem detetu, zasijala v vaših srcih, v meni, v tebi," je še dejal.

Božične maše bodo zaznamovale tudi današnji, božični dan. Osrednje evangeličansko božično bogoslužje je v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani vodil Geza Filo. V pridigi je dejal, da to, da je Bog postal človek, presega razum, vsaj dokler "ostanemo na ravni čiste racionalnosti". Zato se je treba dvigniti "na višjo raven, na raven ljubezni, ki prihaja od Boga". "Ljubezen namreč sluti to skrivnost in hrepeni po njej. Ljubezen razume, da je Bog stopil v zgodovino, da se je učlovečil, da je postal eden izmed nas in vzel nase naše človeške slabosti," je dejal Filo.

Po njegovih besedah je božič praznik velike sprave med Bogom in človekom, med Bogom in svetom. Z njim je po "padcu prvega človeka zaradi greha zopet vzpostavljena harmonija v vesolju". "Naredimo vse, da bo to veselo sporočilo, ki nam ga prinaša božični praznik, zaobjelo današnji svet. Sprejmimo sebe in drug drugega, ker nas Bog sprejema ... Naj bo veselje in upanje - in ne tesnoba - temeljno stališče vsakega kristjana, izraženo v krščanski veri," je še dejal.

Papež Frančišek bo opoldne v Vatikanu podelil tradicionalni božični blagoslov mestu in svetu – urbi et orbi.

Slovenski škofje: Naj nam božič utrdi vero, prinese mir, veselje in novo upanje

Slovenski škofje so v poslanici pred božičem vsem zaželeli blagoslovljene praznike, ob tem pa izpostavili upanje, ki ga prinaša Jezusovo rojstvo. "Tako kot rojstvo otroka pomeni upanje za družino, tako božje rojstvo pomeni upanje za celotno človeštvo," so zapisali. Vsem so zaželeli, naj jim božič utrdi vero, prinese mir, veselje in novo upanje.

V poslanici so izpostavili, da božič ni zgolj obletnica Jezusovega rojstva, ampak je dejstvo, ki je zaznamovalo celotno zgodovino. "Z njim je namreč Bog prišel prebivat med nas", so zapisali.

Božje rojstvo po oceni škofov presega meje časa in prostora, ob tem pa celotnemu človeštvu prinaša upanje, kar je "posebno pomembno v času, ko doživljamo vojno, različne oblike nasilja in druge vrste negotovosti".

Spomnili so, da se Jezus ni rodil v toplem domu, temveč na poti, v mrazu in negotovosti. "Tudi v tem času mnogi trpijo zaradi različnih oblik nepravičnosti. Njihov božič je podoben tistemu na betlehemskih poljanah in begu svete družine v Egipt. Spomnimo se osamljenih in onemoglih, bolnih in tistih, ki v teh dneh v bolnišnicah skrbijo zanje, pa vseh tistih, ki delajo in skrbijo, da lahko mi v miru praznujemo. Tudi po njih Gospod prihaja k nam," so zapisali.

Blagoslovljen božič so zaželeli vsem družinam in posameznikom, krščanskim občestvom, Slovencem doma, v zamejstvu in po svetu ter drugim krščanskim Cerkvam in skupnostim.

Evangeličanski škof: Božič nas spodbuja, da ljubezen delimo z našim bližnjim

Evangeličanski škof Leon Novak je v poslanici izpostavil, da se svet podobno kot za časa Jezusa tudi danes nahaja v kritičnih razmerah. Mnogo družin mora zaradi vojne, lakote ali naravnih katastrof zapustiti svoje domove. "Božič nas spodbuja, da izkazano ter bogato izlito ljubezen delimo z našim bližnjim; da smo človeku ljubi," je dodal.

"Ali ni bistvo božiča v tem, da odpremo svoje srce ter vrata našega doma za Kristusa ter sočloveka v stiski? Naj se naša srca na božič napolnijo s Kristusovo ljubeznijo, usmiljenjem, mirom da postanemo sočloveku v stiski ljubi in dobri domačini," je zaželel škof.

Božič kot praznik miru in ljubezni po Novakovih besedah govori o prihodu Odrešenika kot majhnega nebogljenega otroka na ta svet. "Da bi obvarovala otrokovo življenje, sta bila Marija in Jožef zaradi težkih geopolitičnih razmer in preganjanja prisiljena zbežati v tujo deželo. Pozneje Jezus v svojem delovanju, čeprav se svet še vedno ni spremenil na boljše, vedno znova poudarja pomen ljubezni," je zapisal. Podobno se svet po njegovi oceni tudi danes nahaja v kritičnih razmerah.

Poslanico je zaključil s švedsko otroško molitvijo za otroke in dodal: "Naredi, da jim bomo mi ponudili in postali topel dom ter zavetje. Božič, dan ljubezni in miru naj postane doživetje in realnost vsakega prebivalca tega modrega planeta."

V imenu Evangeličanske cerkve AV v Sloveniji je zaželel zdravo, mirno ter ljubezni polno Gospodovo rojstvo vsem bratom in sestram v binkoštno-evangelijski, reformirani, rimokatoliški in pravoslavni Cerkvi. Z odprtimi rokami je pozdravil pripadnike judovske in muslimanske skupnosti, s katerimi smo povezani po očaku Abrahamu.

"Srčen pozdrav velja vsem nezaželenim in izobčenim, vsem tujcem, oslabelim in osamljenim, vsem družinam v ljubečih in v nemirnih odnosih. Pisana in za nas kristjane učlovečena Božja beseda naj nas povezuje, Gospodova ljubezen in njegov mir pa naj bosta vedno z nami," je sklenil.

Patriarh Kiril in Vladimir Putin
Novice V Ukrajini bo božič tokrat za nekatere zgodnejši
Sneg božič
Novice Se bliža najhladnejši božič v zadnjih desetletjih?
Ulf Kristersson
Novice Švedski premier v božičnem nagovoru orisal mračno stanje države
Ne spreglejte