Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Ponedeljek,
23. 4. 2018,
8.50

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

2

Natisni članek

Kranj goljufija nesreča nesreča policija

Ponedeljek, 23. 4. 2018, 8.50

6 let

S prirejanjem nesreč zaslužili 85 tisoč evrov #video

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

2

Nesreča, promet

Kranjski kriminalisti so zaradi prirejanja več prometnih nesreč na območju Kranja vložili kazenske ovadbe za osem oseb. S prirejanjem prometnih nesreč so ovadeni zaslužili okoli 85 tisoč evrov, še 43 tisočakov pa so zavarovalnice zadržale zaradi suma goljufij.

Namerna trčenja in ponarejanje dokumentov

V kaznivih dejanjih je šlo za goljufije in ponarejanje dokumentov v škodo zavarovalnic z namernimi trčenji, ki so bila prikazana kot dejanske prometne nesreče.

Povzročena škoda zavarovalnicam zaradi odškodninskih zahtevkov znaša približno 85 tisoč evrov, še okoli 43 tisoč evrov odškodnin pa so zavarovalnice še pred izplačilom zadržale zaradi suma goljufij, je sporočila policija.

Video: Planet TV

Šest organizatorjev in dva fizioterapevta so osumili, da so v letih 2015 in 2016 v škodo več zavarovalnic z lažnim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin na območju Kranja priredili sedem prometnih nesreč in nato ponarejali zdravniško dokumentacijo, da so izpolnili pogoje za uveljavljanje denarnih zahtevkov pri zavarovalnicah. 

Situacije na kraju in ob prijavah so bile identične dejanskim nesrečam, zato so policisti na kraju opravili ogled in kot običajno izpeljali postopek. (Fotografija je simbolična.) | Foto: STA , Situacije na kraju in ob prijavah so bile identične dejanskim nesrečam, zato so policisti na kraju opravili ogled in kot običajno izpeljali postopek. (Fotografija je simbolična.) Foto: STA ,

Odškodnine za škodo na vozilih in hlinjenje poškodb 

Kazniva dejanja so se izvajala zelo metodično ter z dodelitvijo točno določenih in realnih vlog. Po dva organizatorja sta za vsako od sedmih prometnih nesreč priskrbela po dve starejši vozili, dva voznika in običajno še po šest pomočnikov, ki so bili za plačilo manjše nagrade v prirejenih okoliščinah pripravljeni sodelovati v prometni nesreči.

Voznika sta z običajnimi vozili vedno zvečer in na krajih, kjer ni večjega prometa, najprej sama namerno trčila, po dejanju pa sta kraj zapustila in ga prepustila pomočnikom, ki so bili v bližini ter prevzeli vloge voznika in potnikov.

Situacije na kraju in ob prijavah so bile identične dejanskim nesrečam. Policisti so na kraju opravili ogled in kot običajno izpeljali postopek.

Po odhodu policistov s kraja nesreče so organizatorji "udeležence" odpeljali do zdravnika, kjer so hlinili poškodbe. (Fotografija je simbolična.) | Foto: Tina Deu Po odhodu policistov s kraja nesreče so organizatorji "udeležence" odpeljali do zdravnika, kjer so hlinili poškodbe. (Fotografija je simbolična.) Foto: Tina Deu Prič zaradi lokacije nesreče in ure nikoli ni bilo. V vseh sedmih primerih so pomočniki dogodke prijavili kot prometne nesreče z materialno škodo, vendar je to veljalo samo do odhoda policistov s kraja. Organizatorja sta se po njihovem odhodu vrnila na kraj nesreče in vsak svoje "sodelavce" odpeljala v različne zdravstvene ustanove, kjer so hlinili različne in vnaprej dogovorjene poškodbe.

Nepoškodovani hodili tudi na fizioterapijo

"Zdravljenje lažnih poškodb je potekalo tudi s fizioterapijo pri izbranem fizioterapevtu ter po sistemu preskakovanja čakalnih vrst in fiktivnih vpisov obravnav. Nekateri so se fizioterapije za lažne poškodbe tudi dejansko udeležili. Prek osumljenih fizioterapevtov so pridobivali lažna zdravniška poročila, ki so jih s preostalo zdravniško dokumentacijo oddajali organizatorju nesreče," so zapisali na policiji.

Ta jih je v nadaljevanju uporabil za uveljavljanje odškodninskih zahtevkov, ob tem pa policija ni ugotovila, da bi pomočniki vedeli, da se v njihovih imenih pri zavarovalnicah vodijo postopki.

Na ta način so organizatorji pridobili približno 85 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi, še okoli 43 tisoč evrov zahtevane koristi v obliki odškodninskih zahtevkov pa so zavarovalnice zadržale zaradi suma goljufij.

Ne spreglejte