Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
21. 3. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

28

Natisni članek

kriminalist Mestna občina Ljubljana Rok Čeferin odvetnik Ljubljana župan Zoran Janković

Torek, 21. 3. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Kriminalisti zaprli dosje Stožice, koliko ovadb so našteli Jankoviću in kaj se z njimi dogaja?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

28

Zoran Janković ljubljanski župan | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Janković je lani pozval notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar k notranjemu nadzoru na NPU. Zanimalo ga je, "koliko ljudem so, tako kot njemu, poslali nerazumno vprašanje, kje so bili na natanko določen dan pred dvema letoma med 15. in 16. uro". Odgovora ni prejel, pravi. | Foto: Ana Kovač Janković je lani pozval notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar k notranjemu nadzoru na NPU. Zanimalo ga je, "koliko ljudem so, tako kot njemu, poslali nerazumno vprašanje, kje so bili na natanko določen dan pred dvema letoma med 15. in 16. uro". Odgovora ni prejel, pravi. Foto: Ana Kovač

Policijski del preiskave domnevno spornih poslov, povezanih z gradnjo stadiona Stožice, je končan, na potezi je tožilstvo. Večina zadev je že v fazi sodne preiskave, kar pa ne pomeni, da je epilog, ki ga po lastnih besedah nestrpno pričakuje tudi Zoran Janković, blizu.

Ljubljanski župan Zoran Janković meni, da so naša vprašanja o dinamiki sodnih postopkov, v katerih je udeležen, znak, da se bližajo volitve. Parlamentarne in tudi lokalne volitve bodo prihodnje leto.

Prek občinske službe za odnose z javnostmi nam je sporočil, da imamo mediji več informacij o postopkih kot on sam. Trenutno ni zoper njega vložena nobena obtožnica, je dejal in spomnil, da so bile do zdaj vse zadeve rešene v njegovo korist (omenja zadevi Tritonis in Niš, o katerih pišemo v nadaljevanju, ter postopek pred protikorupcijsko komisijo).


Preberite še:

Politiki na radarju organov pregona: veliko hrupa, jalov izkupiček


Janković si odvetnika plačuje sam ...

Na vprašanje, ali odvetnika – zastopa ga Janez Koščak iz odvetniške pisarne Čeferin – plačuje sam ali morda občina, je Janković odgovoril, da ga plačuje sam, kar je potrdil tudi direktor odvetniške pisarne Čeferin Rok Čeferin: "Stroške v vseh (pred)kazenskih postopkih, v katerih zagovarjamo ali smo zagovarjali gospoda Jankovića, smo zaračunali gospodu Jankoviću in ta jih je tudi plačal. Mestna občina Ljubljana ni plačala niti evra za Zorana Jankovića," nam je sporočil.

... isti pisarni pa občina daje vse več 

Spletna aplikacija Erar pa kaže, da so se občinska nakazila pisarni Čeferin od začetka leta 2014, ko se je sprožil tudi plaz ovadb zoper Jankovića, povečala.

 | Foto: Od začetka sodelovanja odvetniške pisarne z občino v letu 2007 pa do leta 2013 je pisarna povprečno prejela 36 tisoč evrov  na leto. Od leta 2014 je (če izločimo nakazilo 84 tisoč evrov v februarju 2014, kjer je kot namen navedeno "Stanovanjska zadruga Ljubljana" in se verjetno nanaša na druge stroške v zvezi s katerim od sodnih postopkov) povprečen znesek okrog 90 tisoč evrov na leto.

Čeferin pravi, da so honorarji odvetnikom od leta 2014 znašali okrog 250 tisoč evrov, kar je povprečno 80 tisoč evrov na leto. "MOL smo zastopali in jo še zastopamo v številnih civilnih, gospodarskih ter upravnih postopkih," je dejal, povečanja pa ni posebej komentiral. Pisarna je imela leta 2015 sicer 2,5 milijona evrov prihodkov, podatkov za lani pa še ni.

Preverili smo, kaj se dogaja s postopki zoper ljubljanskega župana.

Sodna preiskava o domnevni preslepitvi banke pri posojilu graditelju Stožic Grepu je končana, tožilstvo se odloča, ali bo vložilo obtožnico. | Foto: Klemen Korenjak Sodna preiskava o domnevni preslepitvi banke pri posojilu graditelju Stožic Grepu je končana, tožilstvo se odloča, ali bo vložilo obtožnico. Foto: Klemen Korenjak Bančno posojilo graditelju Stožic

Februarja 2014 je policija podala kazensko ovadbo zoper pet fizičnih oseb in eno pravno osebo zaradi suma kaznivega dejanja preslepitve pri pridobitvi posojila. Šlo naj bi za podjetje Grep, od fizičnih oseb pa naj bi bili poleg Jankovića ovadeni nekdanji obrambni minister Roman Jakič, nekdanja direktorja Gradisa Uroš Ogrin in Energoplana Zlatko Sraka ter Samo Lozej, nekdanji direktor Ljubljanskih parkirišč.

Župan naj bi podpisal domnevno fiktivno pogodbo o oddaji parkirnih mest v vrednosti 1,8 milijona evrov, kar pa naj bi bil pogoj za odobritev bančnega posojila Grepu. Tožilstvo naj bi mu očitalo sum preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti. 

Na tožilstvu pravijo, da so prejšnji teden prejeli spis iz preiskave, zdaj se morajo torej odločiti, ali bodo vložili obtožnico ali ne. A to še ne pomeni, da je – če bo obtožnica seveda vložena – začetek sojenja blizu. Čeprav je sodne postopke težko primerjati, povejmo, da je bila v že končani zadevi Niš (o tej pišemo v nadaljevanju) preiskava končana konec oktobra 2013, predobravnavni narok, s katerim se je zadeva preselila na sodišče, pa je bil šele aprila 2015.

Sum oškodovanja EU

Evropska komisija Bruselj | Foto: Reuters Foto: Reuters MOL je za gradnjo Stožic pridobila tudi evropska sredstva, po mnenju preiskovalcev neupravičeno. Pogoji razpisa šolskega ministrstva za sofinanciranje naložb v športno-rekreacijsko infrastrukturo so med drugim določali, da vrednost naložbe ne sme presegati 45 milijonov evrov, zaradi česar so se že takrat pojavljala mnenja, da projekt Stožice ni ustrezal pogojem. 

Župan Janković naj bi lažno prikazoval, da MOL izpolnjuje vse pogoje za sofinanciranje gradnje Stožic, in tako pridobil 9,4 milijona evrov evropskih sredstev. Pozneje so morali 1,9 milijona evrov vračati ministrstvu za šolstvo, ki je ugotovilo napake v prijavi na razpis. MOL je vložila tožbo na sodišče in lani je to odločilo, da mora ministrstvo MOL vrniti 1,9 milijona evrov plus obresti. To po mnenju občine dokazuje, da v razpisu ni bilo nepravilnosti.

Ovadba je bila podana avgusta 2014, primer je bil pozneje združen z zgornjim, tožilstvo torej tudi v tej zadevi odloča o vložitvi obtožnice. V povezavi s tem poslom je bil sicer ovaden tudi nekdanji šolski minister Igor Lukšič, tudi ta primer je obstal na tožilstvu, odločitve za zdaj ni.

V zadevi KLM Naložbe, ki se nanaša na sume prelivanja občinskega denarja na županovo podjetje, naj bi bil med ovadenimi tudi županov sin Damijan Janković. | Foto: Ana Kovač V zadevi KLM Naložbe, ki se nanaša na sume prelivanja občinskega denarja na županovo podjetje, naj bi bil med ovadenimi tudi županov sin Damijan Janković. Foto: Ana Kovač Prelivanje denarja v KLM Naložbe

Marca 2014 je policija podala kazensko ovadbo zoper šest fizičnih oseb in štiri pravne osebe zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja. Šlo naj bi za posel, v katerem naj bi občina Grepu nakazala 15 milijonov evrov, Grep pa naj bi del denarja prek podjetij Baza Dante in Electa prelil v podjetje KLM Naložbe, ki je bilo do stečaja leta 2014 v 62,5-odstotni lasti župana Jankovića. Pozneje naj bi šel denar za nakup zemljišč.

Ovadba je bila vložena marca 2014, leto dni pozneje pa zahteva za preiskavo, a na sodišču pravijo, da preiskava za zdaj še ni bila uvedena. Najverjetneje je eden od osumljenih uspel s pritožbo.

Med ovadenimi naj bi bili poleg ljubljanskega župana med drugim še Grep ter njegova nekdanja direktorja Uroš Ogrin in Zlatko Sraka, družba Baza Dante in njen direktor Boštjan Stamejčič ter podjetje KLM Naložbe in njegov direktor Damijan Janković, sicer županov sin.

Gramozna jama v Stožicah

Sanacijo gramozne jame, na kateri danes stojijo Stožice, bi moral po pogodbi z MOL opraviti SCT. Ker gradbinec Ivana Zidarja sanacije ni opravil v celoti, je občina za to še enkrat plačevala Grepu. | Foto: Bojan Puhek Sanacijo gramozne jame, na kateri danes stojijo Stožice, bi moral po pogodbi z MOL opraviti SCT. Ker gradbinec Ivana Zidarja sanacije ni opravil v celoti, je občina za to še enkrat plačevala Grepu. Foto: Bojan Puhek Marca 2015 je NPU vložil kazensko ovadbo zoper štiri fizične osebe in eno pravno osebo, ker naj bi MOL preplačal sanacijo gramozne jame v Stožicah. Med ovadenimi naj bi bil tudi Janković.

Sanacijo gramozne jame, kjer danes stoji stadion, bi moral opraviti SCT. Od njega je MOL namreč leta 2001 odkupila zemljišče, pogodba pa je predvidevala tudi sanacijo neurejene gramoznice in opuščene betonarne. Ker je SCT pogodbene obveznosti izpolnil le delno, je občina leta 2008 (že po začetku gradnje) odločila, da jamo sanira Grep, MOL pa strošek izterja od SCT.

Organi pregona menijo, da občini ne bi bilo treba plačati milijonskega zneska, temveč da bi gramozno jamo moral sanirati SCT. Tožilstvo je decembra 2015 vložilo zahtevo za preiskavo zaradi kaznivega dejanja zatajitve finančnih obveznosti in davčne zatajitve. Maja lani je bila uvedena sodna preiskava, a je bila januarja letos vložena zahteva za njeno dopolnitev. Preiskava se tako še nadaljuje.

Grep, Stožice. | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Hladilnica v Stožicah

Marca 2014 so zaradi suma nepravilnosti pri nakupu centralne hladilne strojnice v Stožicah kriminalisti ovadili šest fizičnih in štiri pravne osebe. Šlo naj bi za Jankovića, njegovega sina in šefa Electe Damijana Jankovića, direktorja Energetike Ljubljana Hrvoja Draškovića, Zlatka Srako iz Energoplana, Uroša Ogrina iz Gradisa ter Boštjana Stamejčiča iz Baze Dante.

Strojnico je Grep leta 2010 prodal javnemu podjetju  Energetika Ljubljana. Preiskovalci so ugotovili, da je direktor javnega podjetja (šlo naj bi za Draškovića) sklenil pogodbo, čeprav je vedel, da nakup teh prostorov ni bil potreben glede na dogovor, sklenjen pred tem, in sicer da bo javno podjetje prostore, ki so bili predmet nakupa, prejelo v brezplačno uporabo od Grepa in občine. Prostor poleg tega ob nakupu naj ne bi bil v lasti Grepa, ampak je imel ta le stavbno pravico, ki mu jo je dal MOL. Na prostor naj bi bile vpisane tudi hipoteke bank, ki so financirale Stožice.

Na tožilstvu pravijo, da je bila preiskava uvedena julija lani, po pritožbi obrambe pa je bil sklep novembra razveljavljen. Preiskovalna sodnica zdaj znova odloča o uvedbi preiskave.

Zahteval spolne usluge?

zdravila farmacevt | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Na generalni policijski upravi so vložili dve kazenski ovadbi. Prva se po neuradnih informacijah nanaša na domnevno Jankovićevo zahtevo po spolnih uslugah v zameno za posredovanje pri direktorju javnega zavoda Lekarna Ljubljana, da bi dekle zaposlili za nedoločen čas. 

Na tožilstvu pravijo, da so septembra lani prejeli ovadbo zoper eno fizično osebo zaradi kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje. Tožilska odločitev še ni bila sprejeta.

Utaja davkov pri prodaji Mercatorjevih delnic

Socialna pomoč transfer blagajna denar | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Leta 2014 je policija ovadila eno osebo zaradi utaje davkov pri prodaji delnic Mercatorja leta 2006. Šlo naj bi za župana Jankovića, ki naj ne bi prijavil 700 tisoč evrov dobička, od česar bi moral plačati dobrih sto tisoč evrov davka.

Na tožilstvu pravijo, da se preiskava nadaljuje.

Mercatorjevi posli v Nišu

V Ko je leta 2011 v medije prišla novica o vloženih ovadbah v zadevi Niš, je takratni Jankovićev zastopnik Aleksander Čeferin dejal, da bo vrnil odvetniško licenco, če bo Janković obsojen. | Foto: Matej Leskovšek Ko je leta 2011 v medije prišla novica o vloženih ovadbah v zadevi Niš, je takratni Jankovićev zastopnik Aleksander Čeferin dejal, da bo vrnil odvetniško licenco, če bo Janković obsojen. Foto: Matej Leskovšek zadevi Niš Jankoviću tožilstvo očita nepravilnosti v zvezi z nakupom zemljišča v Nišu, kjer je Mercator pred desetletjem, ko ga je vodil Janković, gradil trgovsko središče.

Poleg Jankovića so obtoženi še Stanislav Brodnjak, Boris Milevoj in Mitja Marinšek, zadnji pa je bil iz zdravstvenih razlogov izločen. Četverica naj bi prek prijateljskih podjetij pri nakupu zemljišča v Nišu pridobila protipravno premoženjsko korist 100 tisoč evrov.

Postopek se je končal z oprostilno sodbo za Jankovića in Brodnjaka ter s pogojno kaznijo za Milevoja, tožilec Jaka Brezigar pa se je pritožil na višje sodišče. Odločitve višjega sodišča za zdaj še ni. "Zadeva je v reševanju, kdaj bo odločeno, pa v tem trenutku (še) ne moremo napovedati," nam je včeraj pojasnil predsednik sodišča Janez Grden.

V zadevi Tritonis je obrambi uspelo s pritožbo, višje sodišče je zavrnilo tožilsko zahtevo za preiskavo. | Foto: Thinkstock V zadevi Tritonis je obrambi uspelo s pritožbo, višje sodišče je zavrnilo tožilsko zahtevo za preiskavo. Foto: Thinkstock Prodaja zemljišča Tritonisu

Podjetje Tritonis je namreč leta 2009 od MOL kupilo zemljišče na Vojkovi v Ljubljani, za katero je pozneje ugotovilo, da naj bi pripadalo lastnikom okoliških stavb (med drugim obrambnemu ministrstvu), ki so ga uporabljali za parkirišča.

Specializirano tožilstvo (SDT) je Jankoviću, njegovi nekdanji sodelavki Nataši Turšič in cenilcu nepremičnin Rajku Sredniku očitalo goljufijo. Ljubljansko okrožno sodišče je uvedlo preiskavo, a je nato višje sodišče ugodilo pritožbam ovadenih in zavrnilo zahtevo tožilstva. S tem je ta postopek končan.

Še tri ovadbe

Kriminalisti še naprej preiskujejo posle Zorana Jankovića: lani so vložili vsaj pet novih ovadb, od katerih sta dve povezani s Stožicami. | Foto: Bor Slana Kriminalisti še naprej preiskujejo posle Zorana Jankovića: lani so vložili vsaj pet novih ovadb, od katerih sta dve povezani s Stožicami. Foto: Bor Slana Lani je policija podala še tri ovadbe. Ali je pri vseh Janković med ovadenimi, nam ni uspelo izvedeti.

V zvezi s Stožicami so aprila ovadili dve fizični osebi zaradi suma davčne zatajitve. 

V zvezi s preiskavami, ki so bile decembra 2015 in v katerih naj bi kriminalisti preiskovali tudi Jankovićevo posredovanje pri razpisu Vo-Ka, so kriminalisti ovadili pet oseb zaradi sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje in zlorabe uradnega položaja ter dve osebi zaradi suma zlorabe položaja. Kot so ob preiskavah povedali na NPU, naj bi v omenjenih poslih nastalo za 150 tisoč evrov škode. 

Ne spreglejte