Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 6. 2020,
14.48

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

osumljenec vlom Policija kriminalistična preiskava

Četrtek, 18. 6. 2020, 14.48

3 leta, 10 mesecev

Kriminalisti prijeli združbo, ki je ukradla 50 tisoč škatlic cigaret #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
vlom | Štirje osumljenci so državljani Slovenije. foto: Policija

Štirje osumljenci so državljani Slovenije. foto: Policija

Policisti so s hišnimi preiskavami in prijetjem kriminalne združbe v torek končali zahtevno preiskavo večjega števila vlomov in poskusov vlomov v bencinske servise in prodajalne. Združba je kradla predvsem cigarete, skupno naj bi bile vredne okoli 150 tisoč evrov. 

Na podlagi akcije je policija izvedla postopke proti sedmim osebam na območju Kranja, Ljubljane in Maribora. Dve osebi so kriminalisti po zbiranju obvestil in dokazov izpustili, pet pa so jih pridržali ter s kazensko ovadbo za 28 kaznivih dejanj včeraj privedli na pristojno sodišče, kjer so za tri odredili pripor.

Na današnji novinarski konferenci je vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša pojasnil, da so štirje osumljenci državljani Slovenije, eden pa državljan BiH.

Obravnavani so bili kot hudodelska združba. Peterica je osumljena 17 vlomov in poskusov vlomov v bencinske servise in prodajalne od novembra lani do junija letos. 

Z namenom nadaljnje preprodaje so kradli predvsem cigarete. Ukradli so več kot 50 tisoč škatlic v vrednosti okoli 150 tisoč evrov. Ukradli pa so še orodje, denar, v enem primeru vozilo ter druge predmete.

Tako so osumljenci kradli. | Foto: Policija Tako so osumljenci kradli. Foto: Policija

Osumljenci so bili za delo dobro pripravljeni

Donoša je razložil, da so osumljenci v objekte vlamljali z naviranjem vrat, oken in razbijanjem stekla. Na vlome so bili dobro pripravljeni, vsakega so podrobno načrtovali, onesposabljali so varnostne naprave in sproti vsakič tudi zakrivali sledi.

Vlamljali so zelo hitro, v povprečju so vlom izvedli v manj kot dveh minutah, zanje pa so praviloma uporabljali odtujena vozila in starejša vozila, ki so jih kupili izključno za izvrševanje kaznivih dejanj. Vozila so bila odtujena iz prostorov podjetij in z nezavarovanih parkirišč, odpeljali pa so jih s ključi, ki so jih pred tem pridobili z vlomom ali pa s posebnimi orodji. Na vozila so osumljenci nameščali odtujene registrske tablice, ki so jih praviloma odtujevali v okolici krajev vlomov.

V prvi fazi preiskave so kriminalisti zasegli tri odtujena vozila. Storilci so po serijah "uspešnih" vlomov postajali vedno bolj predrzni in so začeli vlamljati tudi v bencinske servise v središčih mest, najbolj aktivni pa so bili v času epidemije novega koronavirusa. Skupno so ukradli za 350 tisoč evrov stvari.

Kriminalisti so osumljencem zasegli predmete, ki so jih uporabljali za izvrševanje kaznivih dejanj, in tudi 100 predmetov, za katere obstaja sum, da so jih ukradli. Osumljenci so že bili obravnavani za raznovrstna kazniva dejanja.

Preiskavo zdaj nadaljujejo v smeri morebitne povezanosti osumljencev z drugimi kaznivimi dejanji.

Zrinski tiskovna
Novice Policija razkrila nove podrobnosti o trojnem umoru v Domžalah #video

Na novinarski konferenci je spregovoril tudi Benjamin Franca, vodja oddelka za premoženjsko kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi. Povedal je, da so vlomi za tatvinami najpogostejša premoženjska kazniva dejanja.

Franca je razložil, da so storilci pri izvrševanju kaznivih dejanj zelo mobilni in izkoriščajo pomanjkljivosti v samozaščitnem ravnanju lastnikov, pa tudi zastarelost nekaterih sistemov varovanja. Vlomilci so večinoma mlajši storilci. Vlamljajo sami in v skupinah, nekateri so odvisniki od prepovedanih drog, drugi tudi specialni povratniki in storilci, ki se združijo z namenom vlamljanja.

Novice Policija 26-letniku zasegla 66 sadik konoplje

Število vlomov upada

V zadnjih letih število vlomov upada zaradi različnih dejavnikov, med njimi predvsem zaradi učinkovitejšega delovanja policije na tem področju ter večje ozaveščenosti lastnikov pri vzpostavljanju in izvajanju preventivnih ukrepov.

Vlome obravnavajo vse leto, bistvenih odstopanj med prazniki, počitnicami in običajnimi dnevi pa ni. Največ vlomov obravnavajo policijske uprave, ki tudi sicer v skupnem številu obravnavajo večje deleže kriminalitete v Sloveniji. To sta predvsem upravi v Ljubljani in Mariboru.

Poziv policije

Lastnike nepremičnin policija pozivajo, naj z ustreznimi ukrepi skrbijo za varnost svojega premoženja. Že z ustreznim samozaščitnim ravnanjem lahko preprečimo marsikatero neprijetnost, v kombinaciji s tehničnim varovanjem pa so objekti še bolje zaščiteni.

slovenska policija
Novice Policija izsledila voznico, ki je trčila v otroka
Ne spreglejte