Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 5. 2011,
9.15

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kranjska Gora kolesarji Na kolo

Nedelja, 22. 5. 2011, 9.15

6 let, 11 mesecev

Kranjskogorsko kolesarsko stezo bodo izpopolnili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Kolesarska steza od Mojstrane do Kranjske Gore je zaenkrat edina celovita kolesarska pot na turističnem območju zgornje Gorenjske.

Vendar vožnjo pri Gozd Martuljku otežuje prečkanje Save, kjer bodo to poletje vendarle uredili most. Po dveh letih težav s pridobitvijo zemljišč in upravnimi postopki, je bilo ta mesec namreč izdano gradbeno dovoljenje.

Majhen delček poti kot velik problem "Z ureditvijo mostu se bomo resnično izognili najbolj pereči črni točki na celotni kolesarski trasi od Mojstrane do italijanske meje," je prepričan kranjskogorski župan Jure Žerjav, ki meni, da ta delček poti predstavlja velik problem na celotni stezi. Zato ocenjuje, da bo z izgradnjo mostu prek Save Dolinke narejen sicer kratek, a zelo pomemben odsek.

Pridobivanje zemljišč je postopek zavleklo Več let so tekla prizadevanja, da bi občina oziroma Direkcija RS za ceste, ki je investitor, čim prej pridobila vsa potrebna dovoljenja. Problematično je bilo pridobivanje zemljišč, zato se je upravni postopek zavlekel na dve leti. Sedaj pa je gradbeno dovoljenje vendarle izdano in v teku je postopek oddaje del. Že prihodnji mesec naj bi se tako pričela 400.000 evrov vredna gradnja, ki bo končana v pol leta.

Steza za izboljšanje turistične ponudbe Letošnja poletna sezona zato še ne bo omogočala kolesarjenja po celoviti trasi, ki se je zaenkrat v Kranjski Gori izkazala za zelo dobrodošlo. "Kolesarska povezava je ena boljših odločitev zadnjih letih predvsem v smislu izboljšanja turistične ponudbe," je dejal Žerjav in dodal, da predvsem navezava na italijanske kolesarske poti in prek Italije tudi na avstrijsko Koroško omogoča obisk ne le dnevnih gostov, temveč tudi gostov, ki za kolesarjenje po območju porabijo več kot en dan.

Kranjskogorska kolesarska steza naj bi letos dočakala tudi svoje nadaljevanje proti Jesenicam. Vendar se je tudi pri urejanju steze na območju jeseniške občine zapletlo zaradi težavnega reševanja zemljiškoknjižnih razmer na sami trasi.

Pot za kolesarje bo urejena tudi do Bleda Naslednji korak bi bila ureditev kolesarske steze do Radovljice oziroma do Bleda ter naprej proti Bohinju, kjer so steze že urejene, a niso povezane v gorenjsko mrežo. Težavna je umestitev kolesarske poti v zelo ozko bohinjsko dolino, kjer je prostor samo za reko, cesto in železnico, pa tudi prek Bleda trasa steze zaradi različnih pogledov države in občine še ni začrtana.

Ne spreglejte