Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 9. 2020,
16.15

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

8

Natisni članek

priseljevanje priseljenci

Četrtek, 17. 9. 2020, 16.15

3 leta, 7 mesecev

Kranj poziva državo k rešitvi problematike množičnega priseljevanja in zlorabe pravic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

8

Pakiranje, prtljaga | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Kranjski mestni svet je na sredini seji ugotovil, da priseljevanje tujih državljanov iz držav, ki niso članice EU, na območju kranjske občine v zadnjih letih presega njene socialne in integracijske zmogljivosti. Zato poziva državo k spremembi politik, ki bo šla v smeri zmanjšanja priseljevanja in odprave zlorabe socialnega sistema.

avstrijska policija
Novice V Avstriji iz hladilne prikolice zbežalo okoli 40 migrantov

Svetniki so se seznanili s predlogi mestnega svetnika SDS Branka Grimsa za preprečevanje zlorab pravice do začasnega in stalnega prebivanja, delovnih dovoljenj ter s tem povezanih zlorab socialnega sistema v Mestni občini Kranj. Strinjali so se s predlaganimi sklepi in podprli namero za spremembo zakonodaje, ki ureja področje tujcev, piše STA.

V dveh letih kranjska uprava izdala več kot 4 tisoč dovoljenj

Kot je pojasnil Grims, je samo v zadnjih dveh letih kranjska upravna enota izdala 4800 dovoljenj za začasno in stalno prebivanje, kar presega integracijske in socialne zmožnosti tega dela Gorenjske. Zato prihaja do hudih težav, konfliktov in nezadovoljstva v javnosti, je izpostavil Grims in opozoril tudi na množične zlorabe socialnih pravic.

Pojasnil je, da posameznik, nedržavljan članice EU, praviloma za daljše časovno obdobje pride v Slovenijo na osnovi mnenja zavoda za zaposlovanje, da gre pri vlagatelju za deficitarni poklic, pridobi delovno dovoljenje in na tej osnovi pravico do daljšega začasnega prebivanja oziroma do stalnega prebivanja v Sloveniji. Po preteku roka za združitev družin tujec pripelje celotno družino, sam pa odide naprej na začasno delo v Avstrijo ali Nemčijo.

migranti
Novice Na novogoriškem območju letos prijeli že skoraj 300 migrantov

"Družina medtem izkorišča vse socialne pravice v RS, kar vse plačujemo slovenski davkoplačevalci. Velikokrat je ob tem prisotnost tudi nekaterih ali celo vseh članov družine samo navidezna, saj dejansko živijo v drugi državi, kamor z ali brez vednosti slovenskih inštitucij pošiljajo denar, pridobljen na osnovi socialnih pravic, vezanih na začasno oziroma stalno prebivališče," izpostavlja Grims.

Tudi ostali mestni svetniki so se strinjali, da je treba izboljšati nadzor in zaostriti zakonodajo na tem področju, kot so to v zadnjih letih že storile druge članice EU. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal kranjski župan Matjaž Rakovec, se s podobnimi težavami kot Kranj, kjer je že 16 odstotkov prebivalcev tujcev, soočajo denimo tudi v Celju, Velenju in Kopru, poroča STA.

Hrvaška policija
Novice Hrvaški policisti blizu meje s Slovenijo streljali na tihotapca ljudi

"Politika do tujcev v Sloveniji je morda najbolj ohlapna v celotni EU"

Občine lahko same glede te problematike, ki vpliva na različna področja, od vrtcev in šolstva do zdravstva in komunale, storijo le malo. Zato Kranj poziva državo, naj čim bolj pospeši sprejemanje predpisov, s katerimi bo določena minimalna površina za prijavo začasnega bivališča ter zagotovljen ustrezen nadzor v postopkih podeljevanja in uresničevanja pravic.

Kot je navedel Rakovec, v veliko primerih beležijo, da je v enem stanovanju prijavljenih tudi preko 100 ljudi. Da prihaja do zlorab so povedali tudi predstavniki centra za socialno delo, a pojasnili, da jih ne morejo dokazati, saj posamezniki ob njihovih pozivih potrjujejo svojo prisotnost oziroma bivanje na zapisanem naslovu.

Pravilnik glede bivališč je pripravljen že osem let, a še vedno ni sprejet, je opozoril Rakovec, ki se mu zaradi anomalij in goljufij zdi ključna tudi stalna kontrola tistih, ki dobivajo otroške dodatne in ostale finančne pomoči. Opozoril je tudi na samo politiko do tujcev, "ki je morda v Sloveniji najbolj ohlapna v celotni EU". Kot je pojasnil, imata Italija in Avstrija denimo bolj zaostrene pogoje. Tudi v Sloveniji se sicer pripravlja nova zakonodaja. Ob tem je kranjski mestni svet apeliral na tiste svetnike, ki so člani parlamentarnih strank, naj tudi oni pritisnejo na svoje poslanske skupine, da se zakon čim prej sprejme, še navaja STA..

mare Jonio ladja migranti
Novice Rešili migrante, ki so za več kot mesec dni obtičali na tovorni ladji
Ne spreglejte