Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 8. 2022,
12.25

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,95

39

Natisni članek

KPK Matej Tašner Vatovec Maja Tašner Vatovec Robert Golob

Sreda, 10. 8. 2022, 12.25

1 leto, 8 mesecev

KPK: Zaposlovanje sorodnikov v Golobovi vladi ni sporno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,95

39

Maja Tašner Vatovec | Maja Tašner Vatovec je žena poslanca DZ in vodje poslanske skupine Levice Mateja Tašnerja Vatovca. | Foto Mestna občina Koper

Maja Tašner Vatovec je žena poslanca DZ in vodje poslanske skupine Levice Mateja Tašnerja Vatovca.

Foto: Mestna občina Koper

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je sklenila obravnavo anonimne prijave glede očitkov o zaposlitvi Maje Tašner Vatovec v kabinetu ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luke Mesca. Ugotovili so, da kršitev določb Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) ni bilo, in postopek o zadevi zato ustavili. 

Kot smo poročali, je vodenje kabineta ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luke Mesca prevzela Maja Tašner Vatovec, žena Mateja Tašnerja Vatovca, poslanca državnega zbora in vodje poslanske skupine Levice. Kot so takrat pojasnili na ministrstvu, gre v tem primeru za zaposlitev na delovnem mestu, ki je vezano na osebno zaupanje funkcionarja. 

Junija letos je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) prijela anonimno prijavo, da naj bi bila zaposlitev Maje Tašner Vatovec v kabinetu ministra Luke Mesca posledica političnih povezav zakoncev Tašner Vatovec z ministrom. 

Komisija je okviru predhodnega preizkusa prijave od ministrstva za delo pridobila pojasnila in ugotovila, da navedbe iz prijave ne dajejo podlage za utemeljen sum kršitve iz pristojnosti komisije, zato je postopek ustavila, so v sporočilu za javnost zapisali na KPK. 

Maja Tašner Vatovec
Novice Služba pri Mescu za ženo poslanca. "Ne gre za vprašanje nepotizma, ampak feminizma."
Posebnost kabinetnih zaposlitev

Postopke za delovna mesta, ki so vezana na osebno zaupanje funkcionarja, ZJU ureja posebej. V skladu s 1. točko prvega odstavka 68. člena in prvim odstavkom 69. člena ZJU se lahko pogodba o zaposlitvi sklene za določen čas za delovna mesta, ki so vezana na osebno zaupanje funkcionarja (delovna mesta v kabinetu), takšno delovno razmerje pa se sklene najdlje za čas trajanja funkcije funkcionarja.

Tovrstne kabinetne zaposlitve so zakonska specifika in izjema sistema zaposlovanja v javnem sektorju, tako zakonsko kot vsebinsko pa izključujejo tudi oceno morebitnega nasprotja interesov, saj so vezane na "osebno zaupanje" ministra in že v definiciji predvidevajo predhodno osebno, poslovno, politično ali drugo povezavo med ministrom in javnim uslužbencem, ki zasede to delovno mesto.

Kabinetne zaposlitve so torej zakonsko dovoljena izjema od dolžnega izogibanja nasprotju interesov, kot je sicer zahtevano v ZIntPK, saj osebno zaupanje logično lahko izhaja le iz osebnega poznanstva in predhodnega sodelovanja z določeno osebo.

"Gre za osebno izbiro funkcionarja, ki zato prevzame del odgovornosti"

Ob pojasnilu specifik kabinetnih zaposlitev pa na KPK poudarjajo, da ima vsak funkcionar ob tej pravici tudi odgovornost, da v resnici izbere sodelavce, ki uživajo njegovo zaupanje neposredno v povezavi z delom, ki ga bodo opravljali. "Ker gre pri teh zaposlitvah za 'osebno izbiro' po lastni presoji in zanje ne veljajo pravila klasičnih izbirnih postopkov, s tem funkcionar za tako zaposlitev prevzame tudi del odgovornosti za kakovostno in strokovno opravljanje del in nalog javnega uslužbenca," so še pojasnili na KPK. 

Ne spreglejte