Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
13. 3. 2013,
11.32

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Gregor Virant Komisija za preprečevanje korupcije Miha Brejc

Sreda, 13. 3. 2013, 11.32

7 mesecev

KPK pri Brejc-Virantovi renti za smrad ni odkril kršitev

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ali bi šlo za korupcijo, če bi predsednik vlade podpisal sklep vlade, s katerim bi sebi in partnerju svoje hčerke dodelil odškodnino, npr. zaradi gradnje avtoceste čez njegova zemljišča?

Verjetno bi bil odgovor javnosti na zgornje vprašanje več ali manj enoten. Zato smo se v luči najnovejšega boja proti korupciji obrnili na protikorupcijsko komisijo v zvezi z že večkrat odprtim vprašanjem nadomestila za smrad iz odlagališča odpadkov Dob, ki ga je Gregor Virant prejemal od leta 1997 naprej, saj se postavlja vprašanje, ali gre v tem primeru za dejansko korupcijo ali le za tveganje za korupcijo ali pa za popolnoma sprejemljivo in običajno prakso.

KPK smo povprašali, ali so obravnavali zgoraj navedeni primer in, če je odgovor da, do kakšnih ugotovitev so prišli. "Iz arhiva oziroma naših preteklih evidenc je razvidno, da je bil v povezavi z zadevo iz leta 1997, ki jo navajate, leta 2007 na komisiji uveden postopek, v katerem pa kršitve iz pristojnosti komisije niso bile ugotovljene," so nam pojasnili.

Brejc sebi in Virantu podpisal soglasje k odškodnini za smrad Iz dokumentov, ki jih objavljamo, je namreč razvidno, da je Miha Brejc kot predsednik občinskega sveta Občine Domžale leta 1997 podpisal sklep o soglasju k pogodbi o odškodninah za smrad, ki jo je poleg še petih lastnikov objektov prejel tudi Brejc sam in njegov zet Gregor Virant.

V soglasju občinskega sveta je med drugim zapisano, da občinski svet pooblašča komunalno stanovanjsko podjetje iz Domžal, da z lastniki objektov, ki se nahajajo v vplivnem območju deponije, sklene individualno pogodbo o izplačilu odškodninske rente v skupnem znesku 2,5 odstotka od enostavne reprodukcije.

S pogodbo o plačilu odškodnine pa se je komunalno podjetje iz Domžal zavezalo, da bo upravičencem izplačalo odškodnino za leto 1997 in za vsako leto, dokler se bodo v komunalno deponijo Dob odlagali komunalni odpadki.

Kot je še razvidno iz pogodbe, je odškodnina za leto 1997 znašala 604.239,00 tolarjev oziroma 2.551 evrov.

Avbelj: Sam tega ne bi storil Pravnik Matej Avbelj je za Planet Siol.net dejal, da iz pravnega vidika konkretnega primera ne more komentirati, ker ga ne pozna dovolj, na načelni ravni pa je dejal, da bi se morali javni funkcionarji izogibati temu, da sami sebi ustvarjajo korist. Kot pravi, to od njih terja načelna drža in integriteta.

Dodal je še, da v primeru Brejca in Viranta ne gre za dobro prakso in da sam tega ne bi storil.

Virant prejemal rento, še preden se je preselil na Dob Zanimivo je tudi, da pogodba o odškodninah za smrad določa, da se odškodnine izplačajo za leto 1997 in nato za vsako naslednje leto, Virant pa se je na Dob preselil šele leta 1999, kar pomeni, da je prejemal rento tudi v obdobju, ko dejansko ni živel v bližini smetišča.

Smrad pa, kot kaže, ni motil udeležencev Virantove zabave, ki jo je pripravil leta 2009 na svojem domu ob 40. rojstnem dnevu. Za omenjeno zabavo so v Javnem gospodarskem zavodu Brdo Virantu priskrbeli vrtno pohištvo, ki so mu ga pripeljali, postavili, pospravili in odpeljali, in to za vsega skupaj 60 evrov.

Ne spreglejte