SiolNET. Novice Slovenija
1,04

termometer

 • Messenger
 • Messenger

KPK: Poslanec Horvath ima čas do ponedeljka, da odstopi. Preverili bodo vse poslance.

1,04

termometer

Ferenc Horvath
Poslanec Ferenc Horvath Foto: STA

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je glede na ravnanje poslanca Ferenca Horvatha, pri katerem je ugotovila nezdružljivost funkcije, začela postopek ugotavljanja nezdružljivosti funkcije vseh poslancev. Ravnanje Horvatha, ki da poskuša izkoristiti pravno praznino, in tudi ravnanje DZ, ki to podpira, je po mnenju KPK nedopustno.

"Ravnanje, ko poslanec poskuša izkoristiti pravno praznino oziroma izigrati zakonske določbe, po mnenju komisije ni v skladu s pričakovano integriteto posameznika - funkcionarja in je nedopustno z vidika odgovornosti, ki jo ima poslanec kot voljeni predstavnik ljudstva, ter predstavlja opustitev dolžnega ravnanja najvišjega predstavnika oblasti," so v današnjem sporočilu za javnost kritični na KPK. Prav tako je po njihovi oceni nedopustno, da "DZ s svojimi (ne)aktivnostmi takšno ravnanje podpira". "Tako ravnanje namreč ustvarja podlago uveljavljanju zelo nevarne prakse, ki ustvarja dvom v temelje pravne države in enakost pred zakonom," so opozorili.

Čas, da odstopi, ima do ponedeljka

KPK je namreč ugotovila, da je poslanec Horvath s tem, ko je tudi predsednik pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, v nezdružljivosti opravljanja funkcije. Zato ga je pozvala, da v roku 15 dni od prejema opozorila odpravi nezdružljivost in o tem obvesti komisijo. Rok se mu izteče v ponedeljek, poslanec Horvath pa se še ni izrekel o tem, kaj bo storil. Če nezdružljivosti ne bo odpravil, bodo nadaljnji koraki na strani mandatno-volilne komisije (MVK) DZ.

123 Novice Je poslanec madžarske manjšine pritiskal na šolo? #video

Tudi vodenje podjetja Minta ni bilo v skladu z zakoni

KPK je vzela pod drobnogled tudi Horvathovo donedavno mesto direktorja podjetja Minta. Iz ugotovitev KPK izhaja, da je bilo do aprilskega prenehanja vodenja Minte tudi to v nasprotju z določili zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Predsednik KPK Boris Štefanec. Predsednik KPK Boris Štefanec. Foto: Ana Kovač

Komisija je danes poudarila, da se pri vprašanjih glede nezdružljivosti funkcije poslanca z opravljanjem pridobitne dejavnosti in o prepovedi članstva in dejavnosti v primerih, ki jih zakon o poslancih ne ureja, uporabijo določbe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Pogoji za prenehanje mandata že izpolnjeni

KPK tako poudarja, da so pogoji za prenehanje Horvathovega mandata že izpolnjeni, saj nezdružljivosti funkcij ni odpravil v zakonsko določenem roku 90 dni. Skladno s pričakovano integriteto funkcionarja bi poslanec nezdružljivost moral že sam odpraviti v zakonskem roku oz. se ob izdanem opozorilu ustrezno odzvati. Prav tako komisija tudi od DZ pričakuje ravnanje v skladu z zakonom. Tak rok sicer določa 12. člen zakona o poslancih.

MVK te teme ni dala na dnevni red

MVK sicer v četrtek ni podprla predloga Levice za razširitev dnevnega reda s točko, pri kateri bi komisija presodila o razlogih za nezdružljivost funkcij Horvatha. Izid glasovanja je bil šest glasov za in deset proti. Poleg Levice so bili za tudi v SMC, SAB in NSi.

Vodja zakonodajno-pravne službe DZ Nataša Voršič je namreč opozorila, da bi se z uvrstitvijo točke na dnevni red seje že začel postopek za prenehanje Horvathovega poslanskega mandata, za kar pa po njihovem mnenju ni pravne podlage.

"Glede na dogajanje v zadnjih dneh v zvezi z ugotovljeno kršitvijo poslanca Horvatha zaradi opravljanja nezdružljivih funkcij se postavlja pod vprašaj ne samo pravna država, temveč tudi integriteta posameznikov, ki predstavljajo zakonodajno vejo oblasti in so eni najpomembnejših funkcionarjev v državi, voljenih od ljudstva, katerega predstavniki so," so danes navedli na KPK.

Preverili bodo vse poslance

KPK ob tem poudarja, da ni dolžna ob vsakokratnem nastopu novega DZ samodejno preverjati nezdružljivosti opravljanja funkcij novoizvoljenih poslancev, saj zakon to obveznost nalaga funkcionarjem. Glede na Horvathovo ravnanje pa je, kot so navedli, KPK začela postopek ugotavljanja nezdružljivosti funkcije vseh poslancev, skladno z dopolnjenim sistemskim pojasnilom.

Komentarji

5

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Kritik / 17.05.2019. ob 17:32 +3 0

  Golazen ....

  +3 0
 • misterij1234 / 18.05.2019. ob 21:47 0 0

  Po odkritju dvojne "zaposlitve"se mora ta tip kot poslanec po pravilniku DZ sam izločiti. Tu ni kaj debatirati in čeprav se to skuša utišati s pomočjo nesposobnih vodečih v DZ in pravne službe DZ je zopet dokazan manjši državni udar in teh je bilo že preveč v DZ-ju.

  0 0
 • Taprava / 17.05.2019. ob 20:51 0 0

  Pod pretvezo narodnomanjšinskih posebnih pravic poteka od osamosvojitve dalje intenzivna madžarizacija prekmurskega območja prek trgovanja z narodnostjo sosednje države, tej sosednji državi, se pravi Madžarski pa to seveda ustreza in s kupovanjem na primer traktorjev, če se učiš madžarsko, štidpendijami za opredelitev za kakor Madžara itd. podpihujejo separacijo. Na narodnosti sos. države se lahko šlepa kdor se le hoče, kdor pač išče korist, največ škode je naredila Pozsonec Marija.

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin