SiolNET. Novice Slovenija
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kovačič vztraja pri alternativni trasi drugega tira

0,24

termometer

Vili Kovačič
Kovačič zahteva tudi ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije o drugem tiru, računsko sodišče pa naj projekt oceni z okoljskega in ekonomskega vidika. Foto: STA

Pobudnik referenduma o drugem tiru Vili Kovačič vztraja, da bi država morala drugi tir zgraditi po alternativni vzhodni trasi Koper-Kozina-Divača. S somišljeniki je danes predstavil kopico po njihovem mnenju odprtih vprašanj glede financiranja projekta in nelogičnosti potrjenega investicijskega programa za izgradnjo drugega tira.

"Jasno je, da je drugi tir enojni tir. Kam je izginil dvojni tir iz investicijskega programa? Šlo je za referendumski in predvolilni nateg," je dejal Kovačič na novinarski konferenci. Danes je predsednika vlade Marjana Šarca in infrastrukturno ministrico Alenko Bratušek znova pozval, da prideta na predstavitev alternativne in po njegovem mnenju boljše različice izgradnje drugega tira.

drugi tir Novice Nadzorni svet 2TDK podal pozitivno mnenje k investicijskemu programu projekta drugi tir

Sogovornike bo poiskal v evropskem parlamentu in v sosednjih državah

Ker v slovenski vladi ne dobi sogovornikov, ki bi mu prisluhnili, namerava te poiskati v Evropskem parlamentu in sosednjih državah, pisal je tudi predsedniku Evropske investicijske banke (EIB) Wernerju Hoyerju. "Mednarodna razsežnost projekta je velika, zato upam, da ga bodo z mednarodnimi ukrepi ustavili," je dejal Kovačič.

Zahteva tudi ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije o drugem tiru, računsko sodišče pa naj projekt oceni z okoljskega in ekonomskega vidika. "V delu je tudi zahteva za ustavno presojo drugega tira," je dejal in dodal, da naj bi to poslali kmalu.

Alenka Bratušek Novice Drugi tir prihodnji teden na vladi: Zmoremo brez Madžarov #video

Duhovnik ocenjuje, da gre za korupcijo tudi med projektanti

Jože Duhovnik iz Strokovne skupine JD, ki prav tako nasprotuje vladnim načrtom, je ob tem ocenil, da imamo v Sloveniji korupcijo tudi med projektanti, ki so sodelovali pri načrtovanju drugega tira. Prepričan je, da bi lahko dvotirno progo izgradili precej ceneje. Inženir Anton Gunde pa je izpostavil po njegovem mnenju pomanjkljiv nadzor nad projektom. Investicijski program ima poleg tega po njegovih besedah nekaj težko prebavljivih ugotovitev.

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje Posel danes Prispela prva ponudba za drugi tir, a je že vložena zahteva za revizijo predor Karavanke Siol Plus Samo Rugelj: Druga cev Karavank, drugi tir in drugi NUK Tovornjakarji avtocesta Posel danes Za okolje gre: tovornjakarji bodo z novim letom plačevali za drugi tir Alenka Bratušek Posel danes Drugi tir: ne z Orbanom, Slovenija ima pri drugem tiru problem z Italijani

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin