Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 5. 2023,
22.05

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

4

Natisni članek

Slovenija Avstrija koroški Slovenci

Četrtek, 11. 5. 2023, 22.05

11 mesecev, 3 tedne

Koroški Slovenci v Strasbourgu opozorili na pomanjkljivo uresničevanje pravic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

4

Dvojezični napis | Foto Reuters

Foto: Reuters

Delegacija predstavnikov koroških Slovencev je danes v Strasbourgu s položajem slovenske manjšine v Avstriji seznanila člane medskupine Evropskega parlamenta za tradicionalne manjšine, narodne skupnosti in jezike. Opozorila je, da je uresničevanje manjšinskih pravic v Avstriji pomanjkljivo, poroča avstrijska radiotelevizija ORF.

Predstavniki stranke Enotna lista (EL) in Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS), ene od treh krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, so med težavami izpostavili nov učni načrt za avstrijske šole, v katerem je predvidenih manj ur pouka slovenščine kot nemščine.

Kot je povedal predsednik EL Gabriel Hribar, sta na teden po novem predvideni dve uri slovenščine manj kot nemščine, čeprav bi moralo biti za oba jezika enako število ur. Odvetnik Rudi Vouk pa je izpostavil, da so se spremembe zgodile brez razprave in sodelovanja manjšine, pristojni avstrijski minister pa na pisma predstavnikov Slovencev ni niti odgovoril, poroča Radio Slovenija.

Izpostavili so še težave na področjih dvojezičnih vrtcev, topografije in dvojezičnega sodstva.

Vouk je za ORF pojasnil, da je bila povod za današnje srečanje brezbrižnost Avstrije za odprta manjšinska vprašanja. "Mi izpostavljamo, da se je vzdušje v deželi bistveno izboljšalo, tako da ne bi smelo biti težav pri reševanju odprtih političnih vprašanj," je dejal in opozoril, da politika boljše vzdušje uporablja za izgovor, da je vse v najlepšem redu in da ne naredi ničesar.

"Zadnje čase smo priča, da se zadeve ne izboljšujejo, ampak se celo slabšajo," je še poudaril Vouk. Izpostavil je manjšinsko šolstvo, kjer je po novem predvidenih manj ur pouka slovenščine kot nemščine, vrtce, kjer ni pravice do dvojezične vzgoje, ter "napovedano reformo dvojezičnih sodišč, ki je ni".

Vouk je za ORF še povedal, da od obiska v Strasbourgu pričakuje korak v smeri končanja brezbrižnosti Avstrije. "Izkušnje kažejo, da se Avstrija in Koroška odzoveta šele, ko pridejo pritiski od zunaj," je pojasnil.

Poleg članov medskupine so se dogodka v Strasbourgu udeležili nekateri evropski poslanci iz Avstrije in Slovenije.

Slovenski evroposlanci so po poročanju Radia Slovenija poudarili, da je zakonodaja jasna, a rešitev ni, če ni politične volje. Poslanec Milan Brglez (S&D/SD) je izpostavil, da je pomembno govoriti o problemu, Milan Zver (EPP/SDS) pa je menil, da je varovanje manjšin enako pomembno kot varovanje človekovih pravic posameznika.

Medskupina Evropskega parlamenta bo po poročanju Radia Slovenija o srečanju obvestila Evropsko komisijo.

Olga Voglauer
Novice Koroška Slovenka postala nova generalna sekretarka avstrijske stranke
Ne spreglejte