Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 3. 2020,
6.19

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

2

Natisni članek

virus Koronavirus Slovenija okužba

Torek, 3. 3. 2020, 6.19

4 leta, 1 mesec

V Sloveniji še ni potrjene okužbe s koronavirusom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

2

Koronavirus, maska, zaščita, oprema | Odvzem kužnega brisa bo potekal na šestnajstih lokacijah po državi. | Foto Getty Images

Odvzem kužnega brisa bo potekal na šestnajstih lokacijah po državi.

Foto: Getty Images

Ministrstvo za zdravje je včeraj zdravnikom posredovalo podrobna navodila, kako ravnati v primeru obravnave pacienta s sumom na novi koronavirus. Če sumite na okužbo, najprej pokličite osebnega zdravnika, ki vam bo svetoval, ali je sum upravičen in ali je treba narediti test. Odvzem brisa bo potekal na šestnajstih lokacijah po državi.

Koronavirus
Novice Novi koronavirus do zdaj zahteval več kot tri tisoč življenj
V Sloveniji še ni potrjene okužbe s koronavirusom

Do 18. ure v Sloveniji še ni potrjene okužbe s koronavirusom, je zapisano na spletnih straneh vlade. Opravljenih je bilo 290 testov. Pristojni sicer še naprej opozarjajo, da je pojav prve potrjene okužbe v Sloveniji le še vprašanje časa. Nacionalni inštitut za javno zdravje in pristojni resorji so obenem pripravili natančna navodila za različne ciljne javnosti kako ravnati v primeru suma okužbe z novim koronavirusom in kako se lahko prepreči širjenje nalezljivih bolezni. (STA)

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je včeraj povedala, da so posodobili navodila za zdravnike glede organizacijskega vidika obravnave pacienta z novim koronavirusom. "Vsi s sumom na bolezen še naprej po telefonu obvestijo zdravnika, da bo čim manj stikov," je poudarila Repar Bornškova.

Prvi korak naj bo klic osebnega zdravnika

Bolnikov prvi kontakt tako še naprej ostaja izbrani osebni zdravnik. Če ta ni dosegljiv, se lahko bolnik obrne na urgentno službo. Kot je že prejšnji teden poudarila Repar Bornškova, vam bo zdravnik po telefonu svetoval, ali je sum upravičen in ali je treba narediti test za novi koronavirus. Zdravnik se bo glede odvzema brisa odločil sam. V primeru negotovosti se bo lahko zdravnik posvetoval tudi z lokalnim epidemiologom, kjer bo dobil natančnejša navodila.

Koronavirus | Foto: Reuters Foto: Reuters

Če bo zdravnik presodil, da je sum upravičen, bo bolnika po telefonu napotil na eno izmed 16 vstopnih točk za odvzem brisa. Še pred prihodom pacienta pa zdravnik izbrano lokacijo obvesti o njegovem prihodu. Kot poudarja stroka, je stik z zdravnikom prek telefona ključnega pomena, saj se na tovrsten način izognemo fizičnim stikom in morebitnemu prenašanju okužbe.

Kot poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, je izjemno pomembno, da posamezniki, ki vzpostavijo stik z zdravnikom, poznajo simptome in klinične znake bolezni. Izrednega pomena je tudi, če ste v zadnjem času potovali v tujino. Glede na definicijo primera se testirajo le bolni posamezniki, zdravih oseb brez kliničnih znakov bolezni se ne testira. 

koronavirus | Foto: Ministrstvo za zdravje Foto: Ministrstvo za zdravje

Video: Planet TV


Postopki odvzema brisa se bodo izvajali v zdravstvenih domovih:

- Murska Sobota,
- Maribor,
- Slovenj Gradec,
- Izola,
- Ljubljana,
- Postojna,
- Kočevje,
- Velenje,
- Trbovlje,
- Brežice,
- Novo mesto,
- Jesenice,
- Kranj,
- Nova Gorica,
- Tolmin,
- Splošna bolnišnica Celje.
 
UKC. Koronavirus.
Novice V Sloveniji še brez okužbe z novim koronavirusom #video
Ne spreglejte