Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 3. 2021,
9.55

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,41

31

Natisni članek

COVID-19 epidemija

Sreda, 10. 3. 2021, 9.55

3 leta, 1 mesec

Koronavirus v Sloveniji: včeraj potrdili 952 okužb #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,41

31

V torek so v Sloveniji ob 6.017 PCR-testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 952 ljudeh. Delež pozitivnih testov je tako znašal 15,8 odstotka. Umrle so še štiri osebe, od začetka epidemije pa skupaj že 3.908 ljudi. Število hospitaliziranih zaradi covid-19 je ponovno padlo pod 500. To je tudi eden od dveh pogojev za prehod iz oranžne v rumeno fazo po vladnem načrtu sproščanja ukrepov. 

Cepljenje covid-19
Novice Vse bližje smo covid potnim listom

Po podatkih vlade je bilo včeraj opravljenih tudi 25.046 hitrih antigenskih testov. Vse pozitivne izvide hitrih testov preverjajo še s PCR-testi. V torek so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 952 ljudeh, torej pri 258 manj kot pred tednom dni (1.210). V bolnišnicah se je v torek zdravilo 485 bolnikov, od tega 92 na intenzivni negi. Iz bolnišnične oskrbe so včeraj odpustili 55 ljudi, na novo sprejetih pa je bilo 38 ljudi. Včeraj so umrle štiri osebe, od začetka epidemije se je število smrti povzpelo na 3.908.

Izpolnjen prvi pogoj za prehod v rumeno fazo

Število hospitaliziranih zaradi covid-19 je tako po prejšnjem tednu znova padlo pod 500. To je tudi eden od dveh pogojev za prehod iz oranžne v rumeno fazo po vladnem načrtu sproščanja ukrepov. Drugi pogoj je sedemdnevno povprečje novih primerov, ki mora biti nižje od 600.

Sedemdnevno povprečno število okužb je po danes objavljenih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sicer nekoliko nižje kot dan prej in znaša 728 (včeraj 764), a smo od izpolnitve drugega kriterija, ki bi omogočil prehod v rumeno fazo, še vedno precej oddaljeni.

Število potrjenih primerov okužbe na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh znaša 496. Trenutno imamo v državi 10.446 aktivnih okužb, ocenjuje NIJZ. Doslej so sicer okužbo potrdili že pri 197.374 osebah. S prvim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu so doslej cepili 150.114 oseb, z dvema pa 63.908.

Med občinami glede na včeraj potrjene okužbe izstopajo Celje (30), Šentjur (15), Velenje (17), Kočevje (16), Novo mesto (11), Domžale (13), Kamnik (15), Jesenice (11), Tržič (13), Kranj (26), Radovljica (23), Nova Gorica (18), Sežana (12), Piran (16), Izola (11), Koper (33) in Ljubljana (121) ter Maribor (50).

Zaradi pomanjkanja hitrih testov v ZD Celje začasno prekinili testiranja

Prostovoljno in brezplačno testiranje na okužbo z novim koronavirusom v dvorani Golovec v Celju trenutno zaradi zamude pri dobavi hitrih testov ne poteka, so za STA potrdili v Zdravstvenem domu (ZD) Celje. Čakajo namreč na naročenih 1500 testov, ki bi morali prispeti že pred dnevi. Te naj bi sedaj dobili v ponedeljek, 15. marca, so pojasnili. PCR testiranje se sicer izvaja naprej, so dejali.

Z izvajanjem testiranja bodo nadaljevali takoj po dobavi hitrih testov, torej predvidoma v ponedeljek. Občanom bo testiranje na voljo v Celju v hali A dvorane Golovec. Nov urnik testiranj pa bo objavljen na spletni strani strani zdravstvenega doma www.zd-celje.si. (STA)

Sputnik V
Novice Sputnik V: ruska ruleta ali rešilna bilka?

Izolska bolnišnica danes v zaprtje covidnega oddelka

Splošna bolnišnica Izola (SBI) z današnjim dnem skladno z izhodno strategijo zapiranja covidnih bolnišnic zapira svoj covidni oddelek, so sporočili iz bolnišnice. Za zdravljenje bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, ki gravitirajo v izolsko bolnišnico, bo od polnoči naprej zadolžena novogoriška bolnišnica. 

Sklep o zaprtju izolskega covidnega oddelka so sprejeli v četrtek na skupnem srečanju vodstev obeh bolnišnic. Na sestanku so pripravili tudi vse protokole in klinične poti obravnave bolnikov s sumom na covid-19 in bolnikov z novim koronavirusom ob poslabšanju kliničnega stanja v SBI ter njihove premestitve na covidni oddelek novogoriške bolnišnice.

Bolnike, ki sodijo pod oskrbo zdravstvenih domov Koper, Izola in Piran bodo oskrbeli v izolskem urgentnem centru ter jih nato premestili na novogoriški covidni oddelek. Bolnike, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, in sodijo pod oskrbo zdravstvenih domov Sežana, Ilirska Bistrica in Postojna, pa bodo napotili neposredno v Novo Gorico, so še navedli v SBI. (STA)

IJS: Epidemija stagnira

V projekciji širjenja bolezni covid-19 v Sloveniji, ki jo pripravljajo na Institutu Jožef Stefan (IJS), epidemija v državi stagnira, vendar sprejem bolnikov v bolnišnice počasi upada. Ocenjujejo tudi, da se približno vsakih devet dni prekuži odstotek populacije. Reprodukcijsko število R je približno 1,0, kar pomeni, da ena oseba v povprečju okuži eno osebo.

Epidemiologi bodo lahko po oceni IJS spremljali stike, kar najbolj učinkovito zmanjša širjenje virusa, takrat, ko bo povprečno število pozitivnih testov upadlo pod 300 na dan. "S tem nam bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji. Pri trenutnih pogojih bi lahko to stanje dosegli šele maja," opozarjajo.

Večjih sproščanj ni pričakovati

Sicer pa bo na današnji seji vlada znova razpravljala o epidemioloških razmerah v državi. Glede na to, da se epidemiološka slika bistveno ne izboljšuje, večjih sprostitvenih ukrepov ni pričakovati. Ker jugovzhodna Slovenija ne izpolnjuje več pogojev za rumeno fazo, utegne vlada sprejeti tudi kakšne spremembe na ravni posameznih statističnih regij.

Heathrow, letališče, London
Novice Na Otoku hkrati odpirajo šole in še tesneje zapirajo meje
Ne spreglejte