Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 3. 2021,
7.24

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

9

Natisni članek

ZDA Paul Gosar

Četrtek, 4. 3. 2021, 7.24

3 leta, 1 mesec

Kongresnik slovenskega rodu zaradi udeležbe na konferenci belih nacionalistov v težavah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

9

Paul Gosar | Foto STA

Foto: STA

Republikanski kongresnik iz Arizone slovenskega rodu Paul Gosar je ponovno v težavah zaradi udeležbe na konferenci belih nacionalistov, njegovi bratje in sestra pa so sprožili pobudo za odpoklic s položaja, na katerega je bil nazadnje izvoljen lani novembra.

"Paul nima nobenega karakterja, nobene integritete, nobene časti. Je nekaj, kar je najbližje patološkemu lažnivcu," je za Los Angeles Times povedal njegov brat Tim Gosar. "Mislimo, da je naša moralna dolžnost, da zahtevamo njegov odpoklic. Moj brat je eden najbolj zaničevanja vrednih politikov, kar sem jih kdaj videl," je dejal njegov drugi brat Dave Gosar, navaja STA.

Madžarska
Novice Velik porast okužb na Madžarskem: potrdili več kot šest tisoč primerov

Razburilo jih je že to, da je bil Paul Gosar eden od organizatorjev zborovanja Trumpovih privržencev tik pred napadom na kongres 6. januarja. V petek se je opravičil, da ne more v službo, ko je predstavniški dom glasoval o predlogu zakona o boju proti pandemiji covid-19 in pomoči gospodarstvu, češ da ni varno zaradi pandemije, čeprav na primer v kongresu ne nosi maske.

Ni šel v kongres, šel pa je na zborovanje belih nacionalistov

Udeležil pa se je dogodka Konference za politično akcijo Najprej, Amerika (AFPAC), ki jo je organiziral 22-letni beli nacionalist Nick Fuentes, znan po svojih rasističnih in antisemitskih izjavah. Znan je tudi po pohvalah na račun napadalcev na kongres in glasnem razmišljanju o ubijanju kongresnikov, piše STA.

Naslednji dan razglasil, da obsoja beli rasizem

Gosarja so na dogodku AFPAC predstavili kot ključnega zaveznika pri organizaciji zborovanja pred napadom na kongres. Že naslednji dan se je potem odpravil na letno konferenco Konservativnega odbora za politično akcijo (CPAC), kjer pa je nenadoma prekinil panelno razpravo in razglasil, da obsoja beli rasizem, navaja STA.

Njegovo udeležbo na kongresu obsojajo tudi drugi

Gosarjevo udeležbo na AFPAC je za medij Salon kritiziral nekdanji republikanski kongresnik iz Illinoisa Joe Walsh, ki je bil prvič izvoljen leta 2010 s tako imenovanim valom gibanja čajanke. Walsh je kasneje ob pojavu Trumpa zavrnil desničarski ekstremizem. Izrazil je razočaranje, ker Gosar zaradi udeležbe na dogodku AFPAC ne bo doživel nobenih posledic. Walsh je prepričan, da bi ga vodstvo republikanske stranke leta 2010 zaradi tega ostro obsodilo, stranka pa je danes drugačna. "Ne morem verjeti, da smo v letu 2021 in da se je kongresnik udeležil AFPAC, stranka pa tega ni obsodila," je dejal Walsh.

Globoko presunjenost nad Gosarjevo udeležbo na AFPAC je izrazilo tudi arizonska veja organizacije Antidefamacijska liga, ki v ZDA bdi nad pojavi antisemitizma. "Vpleten je v protimuslimanske skupine sovraštva. Imel je antisemitske izpade," je o bratu dejal Dave Gosar.

Gosar je v kongresu na dan napada ugovarjal izidu volitev v Arizoni, vendar le izidu predsedniških volitev, saj je bil sam na istih volitvah izvoljen v kongres. Povezan je z desničarsko milico Varuhi prisege, katere vodja v Arizoni Jim Arroyo je dejal, da jim je kongresnik že pred leti povedal, da je Amerika že sredi državljanske vojne, le streljati še niso začeli.

Demokrati zahtevajo, naj FBI sproži preiskavo

V času napada na kongres je na Twitterju objavil fotografijo nasilja in pripisal poziv napadalcem, naj jih ne zanese preveč. Isto fotografijo je objavil tudi na desničarskem družbenem mediju Parler, kjer pa je pripisal, da so Američani razburjeni. Zaradi tega in drugih postopkov dejanj v Arizoni zahtevajo, naj FBI sproži preiskavo Gosarja in drugih, ki so "z besedami ter dejanji pomagali uporu, izdaji in drugim zveznim zločinom", piše STA.

Ne spreglejte