SiolNET. Novice Slovenija
0,66

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Konec tedna na urgenci pristalo 51 smučarjev

0,66

termometer

Urgenca. Klinični center. Čakalna vrsta.
Foto: Siol.net

V urgentnem kirurškem bloku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) v Ljubljani so od petka do danes obravnavali 51 smučarjev, devet sankačev, šest poškodovanih pri drsanju ter 40 poškodovanih pri padcu na ledu, so v kliničnem centru objavili na Twitterju.

Za večjo varnost na smučiščih je policija na spletni strani zapisala nekaj nasvetov. Smučanje bo lahko veselo in varno le, če bodo uporabniki smučišč dovolj ozaveščeni, obzirni do drugih, previdni in odgovorni. Poznati morajo mednarodno veljavna vedenjska pravila in jih dosledno upoštevati ter spoštovati tudi opozorila, odredbe in navodila nadzornikov, policistov in drugih oseb, ki skrbijo za varnost na smučišču.

pičiguz Novice Ali tudi vi uporabljate "pičiguz"? #video

Čelada za otroke obvezna, za odrasle priporočljiva

Policisti tako svetujejo, da smučarji prilagodijo hitrost in način smučanja svojim izkušnjam, telesni pripravljenosti, snežni podlagi, lastnostim in zasedenosti smučišča ter vremenskim razmeram.

Posebej pozorni naj bodo na otroke in smučarje ali deskarje novince, smučajo pa naj le na označenih in urejenih smučarskih progah. Kdor ne smuča, naj za hojo uporablja le rob smučišča.

Zaščitna smučarska čelada je obvezna za otroke, mlajše od 14 let, njena uporaba pa je priporočljiva tudi za odrasle, svetuje policija in poudarja, da je smučanje pod vplivom alkohola ali mamil skrajno neodgovorno in nevarno za lastno življenje in življenje drugih na smučišču. Smučarji naj prav tako pazijo na svojo smučarsko opremo oz. je ne odlagajo brez nadzora.

Sankanje vse bolj moderno, a je lahko nevarno

Sankanje spet prihaja v modo, policija pa opozarja starše, da naj izberejo klasične sani, saj so nadomestki, na primer avtomobilske gume, gumijaste čolne, plastične vrečke, plastične lopate, manj vodljivi in s tem bolj nevarni. Sankanje spet prihaja v modo, policija pa opozarja starše, da naj izberejo klasične sani, saj so nadomestki, na primer avtomobilske gume, gumijaste čolne, plastične vrečke, plastične lopate, manj vodljivi in s tem bolj nevarni. Foto: Matjaž Tavčar Sankanje postaja moderno, zlasti s plastičnimi vrečami, gumami in čolni, a je tudi vse več usodnih poškodb pri sankaških avanturah, predvsem zaradi podcenjevanja nadomestkov za sani, opozarja policija.

Kot posebno nevarna prevozna sredstva na snežni strmini policija izpostavlja avtomobilske gume, gumijaste čolne, plastične vrečke, plastične lopate oziroma vse tisto, česar ni mogoče zadovoljivo krmiliti.

Zato naj starši ob nakupu izberejo močnejše sanke, da bodo zdržale "več potnikov", kajti med spustom po bregu bo z otrokom gotovo tudi eden od staršev. Priporoča klasične sani, ki so vsaj delno vodljive, zaradi sedečega položaja pa je možno z nogami tudi zavirati.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin