Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 3. 2022,
14.01

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

28

Natisni članek

Janez Poklukar Ministrstvo za zdravje minister

Četrtek, 3. 3. 2022, 14.01

2 leti, 1 mesec

Konec nošenja mask za šolarje, srednješolce in zaposlene #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

28

Janez Poklukar | Na novinarski konferenci je spregovoril minister za zdravje Janez Poklukar. | Foto STA

Na novinarski konferenci je spregovoril minister za zdravje Janez Poklukar.

Foto: STA

"Razmere so, kar zadeva epidemiološko stanje, dokaj ugodne," je poudaril minister za zdravje Janez Poklukar. Na vladi so sprejeli dodatno sproščanje ukrepov. Odločili so se za konec nošenja mask za učence, dijake, študente in njihove učitelje. Zaščitne maske tako v prostorih vzgojno-izobraževalnih zavodov ne bodo več obvezne, je po današnji seji vlade povedal minister za zdravje Poklukar.

Odlok začne veljati v ponedeljek, 7. marca.

Maske pa morajo še vedno nositi dijaki, študenti in učitelji, ki so vključeni v izobraževalni proces pri izvajalcu, na primer v primeru udeležbe na klinični praksi ali vajah, je pojasnil Poklukar.

Sprejeti odlok po njegovih besedah jasno določa tudi način izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), ki ga je vlada v večini dejavnosti ukinila, še vedno pa je obvezen pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti in socialno-varstvenih storitev, pa tudi v zaporih in prevzgojnih domovih.

Testiranje s hitrimi testi za izpolnjevanje pogoja PCT v omenjenih dejavnostih je tako krito iz državnega proračun, je poudaril. Če izvajalec testiranje obiskovalcev nadomesti s samotestiranjem, pa sredstva za samotestiranje zagotovi sam, je pojasnil.

PCT v večini dejavnosti ukinjen, prispelo novo cepivo Novavax

V navedenih institucijah pogoja PCT pri zagotavljanju javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujnih zdravstvenih storitev, nujnih postopkov socialne in družinske problematike, zaščite in reševanja ter individualne verske duhovne oskrbe ni treba izpolnjevati.

Minister je ob tem spomnil, da so v Slovenijo v sredo prispeli prvi odmerki cepiva proizvajalca Novavax. "Gre za proteinsko cepivo, ki je izdelano z biotehnologijo in je zato drugačno od cepiv mRNK in vektorskih cepiv. Deluje tako, da telo pripravi na to, da se brani pred covid-19," je pojasnil.

Cepivo je registrirano za uporabo pri osebah, starejših od 18 let. Potrebna sta dva odmerka cepiva, s presledkom najmanj tri tedne. Cepivo so že razdelili cepilnim centrom, ki so ga naročili, je dejal.

Vse, ki morda bolj zaupajo tej vrsti cepiva, je pozval k odločitvi za cepljenje proti covid-19.

Dotaknil se je tudi vojne v Ukrajini

"Nasilje se lahko vedno ustavi, če nas vodita humanost in spoštovanje osnovnih človekovih pravic. Tega upanja nikoli ne bom izgubil. Naj se nasilje v Ukrajini ustavi še danes," je povedal minister Poklukar.

"Morda v zdravstvu še težje razumemo vojne grozote. Vsakodnevno uresničujemo svoje osnovno poslanstvo, rešujemo življenja in se zavedamo, da je življenje slehernika sveto," je še dodal.

Radioaktivnost, jedrsko sevanje
Novice Tablet za primer nuklearne katastrofe imamo dovolj #video
Novice V Veliki Britaniji našli mrtvega ruskega oligarha
Ne spreglejte