SiolNET. Novice Slovenija
1,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Komu v Sloveniji so najbolj kršene pravice

1,08

termometer

Migranti, protest, Amnesty International
Foto: Kirsten Van Balen

Amnesty International (AI) v letnem poročilu o stanju človekovih pravic ugotavlja, da v Sloveniji človekove pravice najbolj kršimo migrantom, prosilcem za azil in beguncem ter Romom.

Amnesty International je danes objavil letno poročilo o stanju človekovih pravic v letu 2016. V njem ugotavljajo, da v svetovnem merilu politiki "s strupeno in razčlovečeno retoriko 'mi proti njim' ustvarjajo bolj razdeljen in nevaren svet". Ta retorika je bila lani znova najmočnejša po tridesetih letih 20. stoletja.

Ta delitev po navedbah AI poganja napad na človekove pravice. Kot pravijo, so si lani številne vlade zatiskale oči pred vojnimi hudodelstvi, sprejele dogovore, ki spodkopavajo pravico do azila, sprejele zakone, ki kršijo svobodo izražanja, spodbujale umore ljudi zgolj zato, ker so obtoženi uporabe drog, opravičevale mučenje in množični nadzor, širile diktatorska policijska obvestila.

Ugotavljajo še, da:

  • je 36 držav kršilo mednarodno pravo, tako da so nezakonito poslale begunce nazaj v državo, kjer so bile njihove pravice v nevarnosti;
  • so bila v najmanj 23 državah zagrešena vojna hudodelstva;
  • so bili v 22 državah zaradi mirnega zavzemanja za človekove pravice ubiti ljudje.

V Sloveniji kršitve pravic migrantom in Romom

Poročilo The State of the World's Human Rights je najbolj obsežna analiza razmer na področju človekovih pravic po svetu in vključuje 159 držav, med njimi tudi Slovenijo.

Na našo državo na tem področju slabo luč meče predvsem aktivno prizadevanje za omejevanje pravic migrantov, prosilcev za azil in beguncev. Med temi posebej omenjajo:

  • v začetku letošnjega leta sprejeto novela zakona o tujcih;
  • ukinitev denarne pomoči 288 evrov, ki so jo begunci prejeli za življenje v prvem mesecu po sprejemu statusa mednarodne zaščite.

Opozorili so tudi na pomanjkanje prizadevanj na področju pravic Romov. "V oči bode predvsem zagotovitev vode s cisternami v Dobruški vasi v Škocjanu oktobra lani, brez pravega načrta in premisleka, saj je voda v cisternah že čez dober mesec zmrznila," so zapisali.

Kaj pa pozitivne novice?

Pozitivne novice leta v prid človekovim pravicam v Sloveniji so po mnenju AI medtem:

  • zapis pravice do vode v ustavo,
  • sprejem zakona o partnerski zvezi,
  • sprejem zakona o varstvu pred diskriminacijo.

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin