SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koliko v Sloveniji plačamo za lep nasmeh

1

termometer

 | Foto:
V Sloveniji zdravstveni sistem omogoča osnovno zobozdravstveno oskrbo, nadstandard je seveda plačljiv. In kaj je nadstandard?

V primeru težav z zobmi imamo tri možnosti.

Osnovno zavarovanje

Če imamo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, imamo na primer pravico do pregleda zob enkrat letno na lastno pobudo in kontrolnega pregleda šest mesecev po končanem zdravljenju, zdravljenja, polnjenja in nadgradnje zob, zdravljenja vnetnih in drugih sprememb v ustih, vključno s kirurškimi. Za pravico do zobnoprotetičnih pripomočkov pa je potrebno predhodno zavarovanje.

Mladoletni imajo tudi pravico do občasnega čiščenja zobnih oblog in odstranjevanja zobnega kamna ter do ortodontskega zdravljenja.

Če strnemo: pripada nam osnovna zobozdravstvena oskrba, ne pripadata pa nam uporaba boljših materialov ali zdravljenje po najvišjih strokovnih dognanjih.

Dodatno zavarovanje

Obvezno zdravstveno zavarovanje krije 85 odstotkov vrednosti standardne storitve, 15 odstotkov pa prostovoljno zdravstveno zavarovanje. Torej ponovno pregled enkrat letno in plombiranje z najcenejšimi belimi materiali v vidnem področju ter z najcenejšem amalgamom v stranskem področju. Seveda še zdravljenje zobnih in ustnih bolezni ter kirurško zdravljenje.

V primeru, da potrebujemo nujne zobozdravstvene storitve, dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne potrebujemo. Nujne storitve pa so puljenje zoba v primeru bolečine, odprtje zoba, zaustavljanje krvavitve …

Nadstandardne zobozdravstvene storitve

Gre za storitve, ki so opravljene na višji ravni, po sodobnejših postopkih ter z dražjimi materiali od najcenejših na slovenskem trgu. Plačljive so tudi storitve, ki so nenujne in jih potrebujemo takoj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin