Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

človekove pravice pravosodje Državno pravobranilstvo ESČP

Petek, 21. 4. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Koliko smo davkoplačevalci plačali za zastopanje Slovenije pred evropskim sodiščem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Evropsko sodišče za človekove pravice | Foto Reuters

Foto: Reuters

V dveh zahtevnih sodnih primerih je Slovenija za zastopanje pred Evropskim sodiščem za človekove pravice najela pariško odvetniško družbo. Stroški so večmilijonski.

Pred tujimi in mednarodnimi sodišči Republiko Slovenijo običajno zastopa državno pravobranilstvo. Zakon dopušča, da jo zastopa tudi druga strokovno usposobljena domača ali tuja pravna oseba, ki jo za posamični sodni postopek pooblasti slovenska vlada.

V dozdajšnji praksi sta edini zadevi, v katerih Republike Slovenije pred Evropskim sodiščem za človekove pravice ali pred Sodiščem EU ni zastopalo le državno pravobranilstvo, ampak tudi odvetniška družba, zadeva Kovačić proti Sloveniji ter zadeva Ališić in drugi proti BiH, Hrvaški, Srbiji, Sloveniji in Makedoniji.



Za štiri leta zastopanja 734 tisoč evrov

V primeru Kovačić in drugi proti Sloveniji so leta 1997 oziroma 1998 trije hrvaški varčevalci nekdanje podružnice Ljubljanske banke v Zagrebu vložili pritožbo pred ESČP. Ta je bila leta 2006 zavrnjena, ker sta bila medtem dva pritožnika v celoti izplačana, tretji pa ni izčrpal pravnih sredstev na Hrvaškem. Oktobra 2008 je bila zadeva za Slovenijo ugodno končana.

Slovenija je zaradi zapletenosti in specifičnih znanj, potrebnih za ta primer, za zastopanje pred ESČP pooblastila pariško odvetniško družbo Cleary, Gottlieb, Steen & Hamilton.

Ministrstvo za finance nima informacij o celotnem znesku, ki ga je Slovenija plačala tej družbi. Dokumentacija o izplačilih, na podlagi katere bi bilo mogoče zbrati podatke o višini odvetniških stroškov v tej zadevi od leta 2001 do vključno leta 2004, ni več na razpolago, ker je bila na podlagi zakona o računovodstvu in pravilnika o računovodstvu že uničena, pojasnjujejo na ministrstvu.

Od leta 2005 do leta 2008 je Slovenija družbi iz Pariza skupaj plačala 786 tisoč ameriških dolarjev (po današnjem menjalnem tečaju približno 734 tisoč evrov).

"Hišna" odvetniška družba

Tudi v zadevi Ališić, v kateri so tožbo na ESČP prav tako vložili varčevalci Ljubljanske banke, ki niso mogli dvigniti svojih deviznih vlog, je vlada pooblastila odvetniško družbo Cleary Gottlieb Steen & Hamilton iz Pariza.

Osnovna razloga za odločitev, da bo ta odvetniška družba zastopala Slovenijo v tej zadevi, sta "predhodno sodelovanje Slovenije s to družbo v zadevi Kovačić in drugi proti Sloveniji, v kateri je bila obramba Republike Slovenije pred Evropskim sodiščem za človekove pravice uspešna, ter istovrstnost problematike v zadevi Ališić", pojasnjuje vlada.

"Ministrstvo za finance in generalni državni pravobranilec sta ocenila, da pooblaščena odvetniška družba dobro pozna zahtevno in kompleksno problematiko 'starih' deviznih vlog, dejanski in pravni okvir, na katerem so pritožniki utemeljevali svoje pritožbene navedbe, ter nasledstvena vprašanja po razpadu SFRJ," je v odgovoru na poslansko vprašanje Vinka Gorenaka zapisala vlada. S tem se je v največji mogoči meri zagotavljala kontinuiteta in konsistentnost stališč Slovenije pred ESČP, trdijo.

Za zadevo Ališić tri milijone

V zadevi Ališić je strošek za strokovne storitve odvetniške družbe Cleary, Gottlieb, Steen & Hamilton med letoma 2010 in 2014 skupno znašal 3,04 milijona evrov. Ker je bilo ugotovljeno, da je Slovenija oškodovancem kršila človekove pravice, lahko ti še do konca letošnjega leta vložijo zahtevek za poplačilo. Za izvršitev sodbe bo skupno potrebnih 385 milijonov evrov.

odškodnine ESČP | Foto:

Ne spreglejte