SiolNET. Novice Slovenija
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kolar-Celarčeva očitno ne bo nadaljevala združevanja bolnišnic

0,08

termometer

Milojka Kolar Celarc
Foto: STA

Napovedane združitve nekaterih bolnišnic vsaj v tem mandatu očitno ne bo. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je povedala, da ne bo na silo vztrajala pri povezovanju oziroma združevanju bolnišnic. Kot je dejala, bo prepustila vodstvom bolnišnic, da sama vidijo in prepoznajo pomembne sinergijske učinke pri združevanju poslovodnih funkcij.

Ministrica je letos napovedala združitev Splošne bolnišnice Celje in Bolnišnice Topolšica, ki se je že dalj časa spopadala s hudimi likvidnostnimi težavami. Sprva je bilo predvideno, da bo ministrstvo posredovalo vladi predlog za združitev do poletnih počitnic. Nato so zaradi zahtevnosti projekta odločili, da rok podaljšajo do konca leta.

A očitno namere ne bodo nadaljevali. Ministrica je v odgovoru na novinarsko vprašanje ob robu obiska v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec dejala, da ugotavlja, da v upravah in pri direktorjih bolnišnic ni volje, da bi videli pomembne sinergijske učinke združevanja zlasti pri poslovodnih funkcijah, javnih naročilih in drugem. Tako je napovedala, da bo do konca mandata prepustila, da "vodstva sama vidijo, kaj je dobro za bolnišnice".

"Javna zdravstvena mreža je zastarela"

Opozorila je, da javna zdravstvena mreža ni optimalna, saj je zastarela. Zato je zagotovila evropska sredstva, s katerimi mednarodni strokovnjaki pripravljajo merila in kriterije za vzpostavitev optimalne mreže javnih zdravstvenih zavodov v Sloveniji. Takšna mreža bi bila tako kakovostna in dostopna. Skupina naj bi merila pripravila predvidoma do marca.

Topolšica Foto: STA

Dotaknila se je tudi sklepa sveta celjske bolnišnice, da razreši Marjana Ferjanca z mesta generalnega direktorja bolnišnice. Dejala je, da je prejela sklep zavoda in da se bo po temeljitem razmisleku odločila, kakšen predlog bo dala vladi.

Bolnišnice že porabljajo dodatne milijone

Bolnišnici Celje in Topolšica sicer spadata med 15 bolnišnic, v katerih se je z začetkom decembra začela sanacija poslovanja. Bolnišnice so že 30. novembra prejele skupaj 135,7 milijona evrov sanacijskih sredstev, ta sredstva pa skladno z zakonskimi določbami že porabljajo, je pojasnila Kolar-Celarčeva.

Skladno z zakonom o sanaciji bolnišnic morajo vodstva bolnišnic, ki so z uvedbo sanacije postale sanacijske uprave, najpozneje v 15 dneh od uvedbe sanacije uskladiti pogodbe o zaposlitvi.

Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, so v ponedeljek imeli na ministrstvu sestanek z vodstvi teh bolnišnic in so jim podrobneje predstavili potek in načrt aktivnosti sanacije, vključno z nosilci in roki za prvo polovico leta 2018.

Ministrstvo za zdravje pa mora tudi v 15 dneh imenovati sedem članov sanacijskega odbora, ki bodo bedeli nad potekom sanacije v omenjenih bolnišnicah. Rok se izteče v petek. Na ministrstvu so pojasnili, da Kolar-Celarčeva še ni imenovala članov sanacijskega odbora.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin