Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 10. 2015,
17.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

DUTB Miro Cerar koalicija opozicija SMC DeSUS SD SDS Združena levica

Torek, 13. 10. 2015, 17.46

7 let, 12 mesecev

Koalicijo čudijo Nybergova opozorila o korupciji, opozicija pričakuje pojasnila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V koaliciji so začudeni nad tem, da je razrešeni direktor DUTB Lars Nyberg prav v ponedeljek, po toliko časa dela v DUTB, opozoril na sum korupcije v Savi. V opoziciji pričakujejo pojasnila.

Premier Miro Cerar je dogajanje okoli DUTB danes pojasnjeval poslancem SMC, ki zagotavljajo, da so s pojasnili zadovoljni. V koaliciji za zdaj zaupajo tudi ministru Dušanu Mramorju.

"Če je presodil, da gre za korupcijo, bi jih lahko pravočasno prijavil" Kot je v izjavi medijem v DZ povedala poslanka SMC Urška Ban, je predsednik svojim poslancem danes pojasnil odstavitev dveh tujcev iz vodstva slabe banke. Po trditvah vlade je šlo za nespoštovanje določil, ki jih je glede plačne politike sprejela vlada.

Odzvala se je tudi na Nybergova opozorila v pismu Cerarju, da je v primeru družbe Sava povsod čutiti vonj po korupciji. Če je presodil, da gre za korupcijo, bi jih lahko pravočasno prijavil pristojnim organom, je pojasnila Banova.

Koalicija ni povsem enotna pri vprašanju, ali bi morali tudi drugi člani upravnega odbora DUTB oditi s položajev, če se izkaže, da so bili z nepravilnostmi seznanjeni. Medtem ko je minister za finance Mramor pred dnevi zatrdil, da niso bili, pa je državni sekretar Metod Dragonja pozneje dejal nasprotno.

Gantar: Vedeli so več, kot so pripravljeni priznati Poslanec DeSUS Tomaž Gantar meni, da bi v tem primeru moralo položaje zapustiti celotno vodstvo, to vprašanje pa bodo po njegovih besedah morali razčistiti. Verjame tudi, da "so vedeli več, kot so morda pripravljeni priznati", je dejal v današnji izjavi novinarjem v DZ.

V javnosti se pojavljajo opozorila glede domnevnih povezav državnega sekretarja Metoda Dragonje s predsednikom uprave Save Matejem Naratom. Gantar meni, da je Dragonja do zdaj svoje delo dobro opravljal, pričakoval bi tudi več dejstev, da bi lahko rekel, da nekomu ne zaupa.

V DeSUS se o tem, ali sta člana upravnega odbora DUTB Marko Simoneti in Imre Balogh prava izbira za vrh DUTB, še niso pogovarjali, a Gantar v tem trenutku ne vidi razloga, da ne bi bila.

Han: Po dveh letih se je spomnil, da je v Sloveniji korupcija Vodja poslancev SD Matjaž Han je dejal, da je Simoneti strokovnjak na svojem področju, Balogha pa pozna samo iz medijev.

Na novinarsko vprašanje, ali Mramor še uživa zaupanje, je Han odgovoril, da zdaj ni pomembno, kaj si misli finančni minister. "Mene bolj skrbi, kaj je Nyberg zapisal. Po dveh letih se je spomnil, da je v Sloveniji korupcija. Kje je bil dve leti, ko je dobival tako visoko plačo?" se je vprašal Han.

Mramorju ne zaupajo V večini opozicijskih strank od vladnih predstavnikov še vedno pričakujejo pojasnila glede dogajanja in razrešitev v slabi banki. Ministru za finance Dušanu Mramorju v vsej tej zgodbi, kot kaže, še ne zaupajo vsi, prav tako opozarjajo na bojazen pred lobiji v Sloveniji in pritiski na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Poslanec SDS Andrej Šircelj opozarja, da vodstvo DUTB ni popolno in je oblikovano tako, da bodo tisti, ki so bili že v preteklosti vpleteni v odločitve glede prodaj, imeli večino. Pričakuje, da bo zato DUTB začela počasneje delovati in bodo vplivi nanjo še večji. Vprašanje pa je, kako se bo vodstvo teh vplivov ubranilo.

"Nybergove trditve je treba preveriti" Po mnenju vodje poslancev ZL Luke Mesca za slabo poslovanje slabe banke nista bila kriva samo Nyberg in prejšnji izvršni direktor Torbjörn Månsson, ampak celotni upravni odbor.

Namesto da bi vlada upoštevala sklep komisije DZ za nadzor javnih financ, da mora oditi celotni upravni odbor, je te ljudi celo povišala, tudi Imreja Balogha, pravi Mesec. Balogh je po njegovem mnenju v konfliktu interesov, saj je poslovodna osebnost na Factor banki, ki je prenesla svoje slabe terjatve na DUTB.

Nybergove trditve, da v Savi smrdi po korupciji, je treba po besedah Mesca preveriti.

Ne spreglejte