Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 5. 2011,
13.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

koalicija orožje dokument

Četrtek, 12. 5. 2011, 13.39

8 let

Koalicija z zakonom za prost dostop do orožarskih dokumentov med letoma 1990 in 1994

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Skupina koalicijskih poslancev bo v parlamentarno proceduro vložila predlog zakona, po katerem bi bili prosto dostopni vsi dokumenti o trgovini z orožjem med letoma 1990 in 1994.

Namen predloga zakona o zagotavljanju prostega dostopa do dokumentov o trgovini z orožjem v letih med 1990 in 1994 je trgovino z orožjem razdeliti na dva dela - enega, ki se nanaša na trgovino za potrebe oborožitve Slovenije v času pred in med osamosvajanjem, in drugega, ki se nanaša na obdobje po osamosvojitvi oz. na trgovino z orožjem, ki se nanaša na pomoč Hrvaški in BiH v času njihove vojne, je povedal poslanec Zares Tadej Slapnik.

Trgovino z orožjem preiskovalo že več parlamentarnih komisij Trgovino z orožjem je v državnem zboru preiskovalo že več parlamentarnih komisij, vendar po besedah poslanca Zares nobena doslej ni končala svojega dela. Zato tudi še vedno ni znan obseg orožarskih poslov in tudi ne višina pridobljenih sredstev, ta tema pa se vedno znova vrača v politično in medijsko obravnavo, je povedal. Nenehno obravnavanje te tematike brez dokončnega epiloga pa je po Slapnikovem mnenju že neproduktivno.

Zato je bilo po njegovem prepričanju prav, da je DZ na izredni seji pred mesecem dni sprejel deklaracijo v zvezi z umikom tajnosti z vseh dokumentov nekdanjega predsedstva RS, predsednika RS, vlade RS, preiskovalnih komisij DZ, komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ministrstev za obrambo in za notranje zadeve ter obveščevalno-varnostne službe. Poslanska večina se je tedaj odločila, da v ta namen sprejme tudi poseben zakon.

Javnost bi si odgovorila na "odprta vprašanja" Z umikom zaupnosti bodo po besedah Slapnika omogočili, da si javnost odgovori na "odprta vprašanja". Ta so, ali se je trgovalo za gotovino, kje je ta gotovina, kje so evidence o prodanem orožju, ali so trgovci z orožjem kupovali orožje v tujini in ga prodajali naprej ter ali so bili zaradi tega vojni dobičkarji, je naštel Slapnik.

Poslancu Zares sta se pridružila tudi poslanec SD Samo Bevk in poslanec LDS Tone Anderlič, ki sta že napovedala podporo zakonu.

Bevk je poudaril, da bo z zakonom ustanovljena neka "javna študijska knjižnica" za branje teh dokumentov. Vendar to še ni dovolj, saj bi bil potreben tudi epilog v DZ "z nekim dokumentom, z neko politično in moralno obsodbo tega dejanja, če je šlo res za nedovoljeno trgovino z orožjem, za vojno dobičkarstvo", je dejal Bevk.

"Nekaj zadreg" z umikom stopenj tajnosti Anderlič je med drugim izpostavil, da za razjasnitev vprašanj, povezanih s trgovino z orožjem, ne bi potrebovali zakona. Ker imajo nekateri predstavniki vlade po besedah poslanca LDS "nekaj zadreg" z umikom stopenj tajnosti z dokumentov, pa so se za pripravo pravne podlage, ki bo umik tajnosti omogočila, odločili v DZ.

Poudaril je tudi, da pri zakonu ne gre za to, da bi katerega od akterjev iz tistega obdobja želeli kazensko preganjati, pač pa za ugled institucij države pred državljani in v mednarodni skupnosti. "Bil bi zelo nesrečen, če bi ugotovil, da so se posamezni državljani ali državljanke okoriščali na način vojnih dobičkarjev," je še povedal Anderlič.

Tanko: Predlog delno in izbrano odpira dokumente V poslanski skupini SDS menijo, da je predlagani zakon nepopoln in ga kot takšnega ne bodo sopodpisali. Predlagajo več dopolnitev zakona. Vodja poslanske skupine največje opozicijske stranke SDS Jože Tanko je v odgovoru koaliciji glede predlaganega sopodpisa tega zakona zapisal, da predlog samo delno in izbrano odpira dokumente, povezane z osamosvajanjem Slovenije in trgovine z orožjem. Zato poslanci SDS predlagajo, da ga koalicija dopolni z nekaterimi njihovimi pripombami.

SDS: Nesprejemljiv je že naslov Zakon je po mnenju poslancev SDS potrebno napisati tako, da bo zajel vso trgovino z orožjem. Že naslov predlaganega zakona je po njihovem mnenju nesprejemljiv, saj že vnaprej prejudicira domnevno trgovino z orožjem. Zato predlagajo drugačen naslov: Predlog zakona o zagotavljanju prostega dostopa do vseh dokumentov, ki govorijo o postopkih priprav in izvedbe obrambe Republike Slovenije in o pomoči Republiki Hrvaški in Republiki Bosni in Hercegovini v letih 1990 - 1994.

"Vsebina dokumentov se razlikuje od predloga SDS" V SDS ugotavljajo, da se vsebina v zakon zajetih dokumentov, iz katerih naj bi umaknili stopnjo tajnosti, razlikuje od njihovega predloga na izredni seji DZ. Strinjajo pa se z dodanimi dokumenti sodne veje oblasti in drugimi dokumenti, ki naj bi po predlogu zakona postali javni. Hkrati pa po ugotovitvah poslancev SDS nekateri po njihovem pomembni dokumenti manjkajo, prav tako v predlogu zakona niso zajeta gradiva t.i. Černačeve in Cviklove komisije, enaka pripomba se nanaša tudi na nakupe orožja v Izraelu v času ministrov Kacina in Turnška.

Po mnenju poslancev SDS je "nujno potrebno" dodati, da se umakne stopnja tajnosti z vseh dokumentov vlade, ministrstev za obrambo in za notranje zadeve ter Slovenske obveščevalno-varnostne agencije, ki se nanašajo na priprave in izvedbo osamosvojitve in obrambe Slovenije in pomoč Hrvaški in BiH.

V SNS pričakujejo dopolnitve zakona Da je zakon pomanjkljiv, menijo tudi poslanci SNS, ki tako predlaganega zakona po navedbah vodje poslanske skupine Zmaga Jelinčiča ne bodo podprli. Pričakujejo dopolnitve zakona in ugotavljajo, da je koalicija v predlogu zakona "dokaj selektivno" določila, katera dokumentacija se šteje za dokumente o trgovini z orožjem, s katerih se umakne stopnja zaupnosti.

Jelinčič: Skrajni čas je, da se razkrije čisto vse Jelinčič v izjavi za javnost še navaja, da so v SNS na trgovino z orožjem že pred leti intenzivno opozarjali. Menijo, da je tokrat resnično skrajni čas, da se razkrije čisto vse dokumente, povezane s trgovino z orožjem, "po tem pa naj se zadeva enkrat za vselej zapre".

Ne spreglejte