Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2019,
19.47

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

2

Natisni članek

zasebne šole financiranje vlada šola

Torek, 28. 5. 2019, 19.47

4 leta, 11 mesecev

Koalicija pri financiranju zasebnih šol načeloma usklajena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

2

otroci šola | Koalicija se je načeloma uskladila o vprašanju financiranja zasebnih osnovnih šol. | Foto Getty Images

Koalicija se je načeloma uskladila o vprašanju financiranja zasebnih osnovnih šol.

Foto: Getty Images

Koalicija je danes načeloma uskladila predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero naj bi uresničila ustavno odločbo o financiranju zasebnih osnovnih šol, so potrdili na ministrstvu za izobraževanje. V SMC in DeSUS imajo sicer še pomisleke in opozorila, kar nakazuje, da pot novele v državnem zboru ne bo gladka.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je po javni razpravi, ki je bila končana sredi maja, novelo spet prineslo pred koalicijske partnerje. Z izjemo LMŠ so se med zdajšnjimi koalicijskimi strankami o predlogu novele zakona kresala mnenja že v minulem mandatu, a brez uspeha, saj ustavna odločba tudi po štirih letih ostaja neuresničena. Tudi to pot ni mogoče pričakovati lahkega usklajevanja.

Novice Zasebne šole so pomemben del izobraževanja, a bo treba urediti nekaj stvari #video

V SMC in DeSUS imajo pomisleke in opozorila

V SMC so pojasnili, da imajo o besedilu še nekaj vprašanj, o katerih se bodo pogovorili po pridobitvi mnenja zakonodajno-pravne službe državnega zbora, ko bo zakon v parlamentarnem postopku. Če bo potrebno, bodo vložili tudi dopolnila. Po navedbah vodje poslancev SMC Igorja Zorčiča imajo pomisleke o pogojih financiranja in ureditvi vprašanj financiranja zasebnih osnovnih šol, ki že izvajajo program.

Tudi v DeSUS opozarjajo, naj se z novelo ne poslabša obstoječih pravic financiranja zasebnega šolstva. Zakon mora zadostiti ustavni odločbi, so poudarili v poslanski skupini DeSUS. A v zasebnih osnovnih šolah opozarjajo, da se bo zgodilo ravno to.

učilnica prazna šola
Novice V slovenskih zasebnih šolah niti odstotek osnovnošolcev #video

Ministrstvo ne bo financiralo razširjenega dela javnega programa

Trenutni predlog novele določa, da bo ministrstvo obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah financiralo stoodstotno, medtem ko razširjenega dela javnega programa, kot sta dopolnilni pouk in podaljšano bivanje, ne bo financiralo. Prav tako ne bo financiralo nadstandardnega programa, s katerim zasebne šole sledijo svojim partikularnim interesom.

Predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero naj bi uresničila ustavno odločbo o financiranju zasebnih osnovnih šol, so pripravili na ministrstvu za izobraževanje, ki ga vodi Jernej Pikalo. | Foto: STA , Predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero naj bi uresničila ustavno odločbo o financiranju zasebnih osnovnih šol, so pripravili na ministrstvu za izobraževanje, ki ga vodi Jernej Pikalo. Foto: STA ,

Izjema bodo generacije, ki so že vpisane v zasebne osnovne šole, in generacija, ki bo vpisana v prihodnjem šolskem letu. Za te bo ministrstvo po razlagi predstavnikov zasebnih šol do konca njihovega šolanja obvezni del javnega programa financiralo stoodstotno, razširjeni del pa 85-odstotno.

Po javni razpravi je ministrstvo v predlog novele, ki so ga pridobili na STA, dodalo člen, po katerem država zasebni šoli lahko zmanjša financiranje, če bi bilo zaradi obsega sredstev v proračunu ogroženo financiranje javne mreže šol.

Šolarji
Novice Financiranje zasebnega šolstva: kako bodo rešili ustavno zagato? #video

Zasebne šole: S takšnim predlogom financiranja ustavna odločba ne bo uresničena

Predstavniki zasebnih šol so že pred časom opozorili, da s takšnim predlogom financiranja odločba ustavnega sodišča ne bo uresničena, saj bodo zasebne šole za izvajanje javnega progama dobile manj sredstev. Trenutno namreč država tako obvezni kot razširjeni del javnega programa financira v višini 85 odstotkov.

V SD je mogoče pričakovati podporo predlogu ministrstva za izobraževanje, ki ga vodi Jernej Pikalo iz vrst njihove stranke. V minulem mandatu so se v stranki sicer zavzemali za spremembo ustave glede financiranja šol, ob tem pa so nasprotovali na vladi potrjenemu predlogu novele o financiranju vzgoje in izobraževanja, s katerim bi tudi zasebnim šolam omogočili stoodstotno financiranje obveznega javnega programa. V razširjenem delu programa so nameravali ohraniti 85-odstotno financiranje. Predlog se je v parlamentarnem postopku precej spreminjal, nazadnje pa nobena različica ni dobila zadostne podpore.

Ne spreglejte